Mange ble overraska da rockelegenden David Bowie forleden slapp albumet The Next Day, nesten ti år etter forrige utgivelse. Et plateslipp som var bemerkelsesverdig godt timet med at utstillinga «David Bowie is» rett etterpå åpna i Londons Victoria and Albert-museum. En utstilling der temaet er nettopp David Bowie og hans karriere og som har satt rekord som den best besøkte noensinne ved institusjonen.
- Les også: Topper for første gang på 20 år
Rykter om nytt album
Allerede nå går det spekulasjoner rundt hvorvidt Bowie vil følge opp sin nye suksess med enda et album. Noel Gallagher har ifølge et intervju med britiske Absolute Radio hørt at noe er på gang.
– Ifølge folk jeg har snakka med er det et nytt album på vei, sier han og hevder det ble laga omtrent 29 låter i prosessen med å ferdigstille The Next Day. Heller ikke Gallagher er imidlertid sikker på når det eventulet kommer.
– Jeg aner ikke hva som er det neste for Bowie. Han kan forsvinne i ti nye år, eller det kan komme et nytt album. Han kan gjøre tidenes turné, eller han kan la være å spille konserter igjen. Hvem vet?
Musikk av data
Mens disse spekulasjonene fortsetter å ulme kan Bowie-fansen kose seg med et annet Bowie-relatert prosjekt. Komponisten Alexis Kirke og musikeren Martyn Ware har laget musikk av mange forskjellige typer data samlet fra hele Bowies karriere.
Martyn Ware er blant annet kjent som en av pionerene innen britisk elektronika og var med på å starte opp band som Heaven 17 og The Human League. Alexis Kirke er en anerkjent samtidskomponist som blant annet er inspirert av forskning og teknologi.
– Jeg skapte en database av Bowies tekster, som strekker seg fra The Laughing Gnome og helt opp til slutten av Tin Machine-perioden. Deretter søkte vi etter viktige ord for uttrykk for følelser. En enkel analyse av følelser i den forstand at den ikke setter den inn i noen kontekst. Men slike ikke-kontekstuelle analyser er slett ikke uvanlige, forklarer Kirke i et intervju med Wired.
– De uttrykkene for styrke og emosjoner vi fant ble så filtrert ytterligere og til vår overraskelse fant vi noen både lengre og kortere sykluser.
– En gjentatt kulturell foryngelse
Kirke og Ware har brukt statistisk analyse av elementer som endringer i følelser og styrke i tekstene, men også hyppigheten av dur og moll i låtene. Disse er så blitt gjort om til musikalske komposisjoner.
– For meg representerer David Bowie noe mye større enn det en enkelt person kan være. Han representerer også en gjentatt kulturell foryngelse. Mye av popkulturen er forgjengelig. Men han viser at det ikke er folkene som er forgjengelige, men bildene av den. På en eller annen måte har han klart å opprettholde et mysterium omkring hvem han egentlig er, slik at vi aldri blir lei av ham, sier Alexis Kirke til Wired.
De vitenskapelig anlagte Bowie-komposisjonene ble framført første gang på Victoria & Albert-museet sist fredag.