Broiler og Beathoven tolker Ravi

En 19 år gammel hit blir ikledd nye klær.

Hannah Storm – «When Does a Rumor Become gospel»

Lana Del Rey og Billie Eilish har fått ein jazzy lovebaby. Hannah Storm er ung, men leikar seg rundt i eit musikalsk landskap på ein sjølvsikker måte. I den nye låta hennar viser 23-åringen igjen kva stemmen hennar er god for.

I eit spanande lydbilete med både jazz- og neo-soul-vibber formidlar Storm ei sårbar historie om å fikse hola i hjartet sitt. I låta vert eg invitert inn i Storm sitt univers der ho i versa formidlar historia om verda utanfor og i refrenga om si eiga verd. Dei står i ein spanande kontrast til kvarandre, både harmonisk og i teksten.

Verset gjev meg ei melankolsk kjensle med ein nedstrippa og sårbar vokal som sømlaust beveger seg i eit stort stemmeregister, på ein avslappa måte. Refrenget kjem som eit svar på verset med upbeat trommer, gitar, koring og ein meir sjølvsikker vokal som syng om eit ønske om å verte verande i sitt eige hovud.

Sjølv om ho i songen syng om å kjenne på presset om at «the show must go on», er det ingen tvil om at ho heldt det gåande i denne låta. Meir av dette!

Matilde Sunde Solsvik
Journalist

Broiler + Beathoven – «Når du slår ut håret blir jeg slått ut»

Broiler + Beathoven (+ Ravi og DJ Løv) = sant. Hvor var du i 2005? Jeg lå i hvert fall henslengt på en UFO-huske i skolegården og bumpa «E-ore» av Ravi og DJ Løv på MP3-spilleren min i sommervarmen.

19 år senere serverer Broiler og Beathoven oss låten i ny drakt. «Når du slår ut håret blir jeg slått ut» kaster meg rett tilbake til skolegården i 05.

Fallhøyden kan være stor når man skal tukle med en banger, men gutta løser dette på mesterlig vis.

Den rolige og søte beaten til originalen er transformert til en mer up-beat houselåt som gjør det umulig å ikke la seg rive med. Jeg e-ore denne låta!!

Navninder Singh Mann
Journalist

Jesper Nondal

Selmita – «Michael»

Selmita er en ekte undergrunnsartist, som i flere år har utgitt vimsete viser i segmentet lo-fi-indie.

På 2022-albumet «Selmitas store dag» bød hun på gaven «Big Dog», en fantastisk naivistisk soveroms-synth-låt om forelskelsens første fase. Det var ikke bare den fengende melodien som begeistra meg, men også den velskrevne og vittige teksten.

Nå åpner hun 2024 med å endelig slippe oppfølgerskiva, «Selmitas ferie». Albumhøydepunktet er «Michael»: Istedenfor rosenrød forelskelse, skildres nå den skitne, stygge virkeligheten etter et brudd. Og innenfor lo-fi-verdenen ligger Selmita her plutselig nærmere punk (!) enn bedroom pop.

«Michael» åpner med sårbare ord og en ensom gitar, før trommene kicker inn, samtidig som Selmitas sinne, og hun gjengir en legendarisk fyllamelding til en eks:

«Jeg er full, jeg ville bare si du skal bli far. Og om barnet ender med å likne litt på deg, så skal jeg behandle det som du behandlet meg».

Er det ment som en trussel? Den sinte og skranglete gitarsoloen som følger tyder på det – men hvem vet.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Et bilde av journalist Eskil Vestre som smiler

Autonomie – «Nuclear Death»

Raske riff, ungdommeleg aggresjon og dommedagsprofeti. Autonomie kan krysse av på alle. Sidan oppstarten i 2021 har denne gjengen frå Hundvåg i Stavanger tatt bandkarriera på alvor. På kort tid har dei hausta rikeleg med erfaring og levert ein sterk debut-EP kalla «No Peace, Only Violence».

Låten deira «Nuclear Death» er eit kjærleiksbrev til thrash metal, fullkommen med tekst om død og dommedag. Her er det gassen i bånn frå første trommeslag. Autonomie nyttar og sjansen til å skvise inn eit djevelsk midtparti og heile to gitarsoloar. Topp det heile med ein mektig vokal og dette glir lett inn på thrash metal-kassetten anno 1985.

Eg veit ikkje kva dei fôrar ungdommen på Hundvåg, men eg vil gjerne bestille to porsjonar. Det er ein fryd å høyre ei slik fandenivalsk bombe kome frå unge metalspirer.

Autonomie er «Månedens Urørt» i januar med låta «Nuclear Death»!

Jarand Aga Baas
Journalist «Urørt»

Espen Roness

Tyr – «Vidunderbarn»

Før Tyr ble Tyr, rappet han på engelsk under artistnavnet «Wonder The Boy». Han var vel bare 15 år da han slapp den melankolske låta «Doing fine».

Selv om de fleste låtene fra den tiden er borte fra strømmetjenester, så er det godt å se at han med dagens slipp gir et lite nikk til den gamle seg med låttittelen: «Vidunderbarn».

Låta inneholder mye! Litt gitarfingerspill, litt drum n bass, og ikke minst et ellevilt hook som bryter voldsomt med melodien første gang man hører den.

Selv om beatswitchen ved første lytt kan virke voldsom, blir det etter hvert høydepunktet, og det som gjør at «Vidunderbarn» blir mer enn nok en franskinspirert raplåt.
Samarbeidet mellom Tyr og produsentene Jimi Somewhere og Milo Orchis oser overskudd om dagen. Det kommende albumet begynner å love farlig godt.

Espen Roness
Journalist

Espen Roness

Caja – «On My Own»

Ny spenstig pop frå Bergen slår aldri feil. Caja er eit friskt tilskot som inviterer oss inn i eit behageleg låtunivers. Musikken er uanstrengt og osar av varme og sjarm.

På «On My Own» er teksten prega av lengsel, men når Caja pakkar det inn i luftige piano og strykeinstrument blir eg sittande å smile uansett. Det ligg ein sjølvtillit i både stemma og låtskrivinga. Og for ein melodi! Refrenget setter seg i hovudet og gjer det enkelt å trykke play om igjen. Og om igjen.

Det kjennes både nytt og nostalgisk ut på same tid. Tankane går til tidleg 2000-tals norsk pop. Caja skriv sjølv at ho ønsker å ta oss med inn i universitet som sit i hovudet hennar. Den reisa er definitivt er verdt billetten.

Jarand Aga Baas
Journalist «Urørt»

Espen Roness

Vioma – «Månens fasong»

Man blir fort lokket inn i universet til Vioma, spesielt med låten «Månens fasong». Det er litt som følelsen av å stå spent å vente utenfor et utested du aldri har vært på, høre musikken spille og når du kommer inn blir det tidenes kveld.

Låten starter mystisk og svevende. Vioma sin behagelige stemme er i fokus, og når beaten kommer inn blir jeg solgt. Det er rett og slett umulig å sitte stille, noe som kanskje ikke er så rart siden Vioma også har bakgrunn som danser.

Spennende og smakfull r&b fra artisten som begynte å skrive musikk allerede som 6-åring! Om du liker denne bør du også sjekke ut debutalbumet hun slapp i fjor «KRYSTALLER», og også svinge innom P3 Urørt sin scene under musikkfestivalen Trondheim Calling i starten av februar.

Nina Gjertsen
Programleder, «Urørt» og «Best akkurat nå»

Hør «Best akkurat nå» på radio hver fredag mellom 09.00-11.00 på NRK P3.

SE OGSÅ:

MER OM LÅTANBEFALINGER:
Tidligere «Best akkurat nå»-lister
Slik bestemmer vi hva vi spiller på P3

SISTE FRA P3. NO: