Cecilie skulle føde i hemmelighet – men ble avslørt på Snapchat

Da Cecilie og samboeren skulle fortelle om nyheten, var familien allerede varslet.

Høsten 2018 ble Cecilie (31) innlagt på St. Olavs Hospital i Trondheim for å føde sitt første barn, noen dager før termindatoen. Hun og samboeren Andreas (30) var spente, og de hadde ikke fortalt noen at fødselen var i ferd med å skje. De ønsket nemlig at det skulle være en stor overraskelse til familien.

Men det skulle vise seg å ikke gå helt etter planen. Andreas sin søster Kine (35) var tilfeldigvis på besøk i Trondheim og forsøkte å få tak i de to kommende foreldrene. Hun prøvde å ringe både Andreas og Cecilie flere ganger, men de tok ikke telefonen.

Da begynte hun å ane ugler i mosen. Med terminen rett rundt hjørnet, og tre dager med ubesvarte anrop, ante hun at noe var på gang.

? Fikk hjelp av datteren til å finne dem ?

SNAPMAP: Slik ser det ut når mange er samlet på ett sted, og har skrudd på snapmap-funksjonen. Foto: Xueqi Pang / NRK P3

Kine lot ikke saken ligge av den grunn. Isteden ringte hun datteren sin for å få de beste rådene om hvordan man lokaliserer andre mennesker via sosiale medier.

– Jeg hadde hørt at datteren min på 14 år snakket om «snapmap». Jeg spurte henne hva jeg skulle gjøre hvis jeg ville finne ut hvor noen var. Da fikk jeg beskjed om at jeg kunne sjekke kartfunksjonen til Snapchat for å se hvor Cecilie og Andreas var, sier Kine til P3.no.

Da Kine åpnet appen, dukket Cecilie opp på kartet. Hun var plassert på fødeavdelingen på sykehuset.

? Ringte foreldre i ekstase ?

Kine la to pluss to sammen, og skjønte at hun snart skulle bli tante for første gang. Hun klarte heller ikke å holde det for seg selv, og fortalte de vordende besteforeldre at det var et barnebarn på vei.

– Jeg ringte til foreldrene mine og var helt i ekstase. Jeg fortalte at jeg via karttjenesten på Snapchat hadde sett dem lokalisert på fødeavdelingen på St. Olavs Hospital.

VAR INNLAGT: Cecilie fødte sitt første barn her på kvinne-barn-senteret på St. Olavs Hospital. Illustrasjonsfoto: Henriette Dæhli

? Møter familien med en overraskelse alle vet om ?

Da fødselen endelig var over, skulle de ferske foreldrene ta ringerunden. Da besteforeldrene fikk beskjeden, spilte de overrasket.

– De har sagt i etterkant at de regnet med at vi ville delen nyheten selv, og derfor latet de som at de ikke visste noe da vi ringte, sier Cecilie til P3.no.

Da de ferske foreldrene ga beskjeden til Kine, fortalte hun at hun allerede visste det.

Kine trodde ikke at det var et problem.

– Jeg var bare helt oppi himmelen fordi jeg skulle bli tante. Jeg klarte ikke å holde det inne, sier hun til P3.no.

? Alle kan se hvor du er ?

Den populære appen Snapchat lanserer stadig nye funksjoner. Det er lett å trykke «oppdater» uten å tenke på hva det innebærer.

SPØKELSESMODUS: Når alle rundt deg har på spøkelsesmodus, synes de ikke på kartet.

Snapchats kartfunksjon kom i 2017, og har blitt en populær tjeneste. Snapmap er et kart som dekker hele verden og lar deg se hvor kontaktene dine befinner seg – så lenge de har godkjent tilgangen og aktivert kartet.

Cecilie var ikke opplyst om karttjenesten. Men da hun fikk vite om funksjonen, endret hun til spøkelsesmodus – slik at posisjonen ble skjult for andre.

– Da jeg fikk beskjed om at Kine hadde sett meg på kartet, ble jeg redd. Jeg syntes det er ganske skummelt at folk kan se hvor jeg er til enhver tid. 

Cecilie har en jobb der hun er avhengig av taushetsplikt.

? Ekspertråd: Sjekk innstillingene dine

Ståle Grut. Foto: Kim Erlandsen

NRK Beta-journalist Ståle Grut forteller at det er vanskelig å holde oversikt over alle funksjonene i en app. Spesielt når de oppdateres ofte og uten at man merker det.

– Det er likevel vanlig at du får beskjed i appen om det dukker opp ny funksjon, så det er lurt å lese slike beskjeder ekstra nøye.

Han opplyser videre at man lett kan endre tillatelser på telefoninnstillinger.

– Det kan være lurt å sjekke telefonens innstillinger jevnlig, for å sjekke hvilke apper som har tilgang til hva. Da kan du endre hvilke apper som har tilgang til mobilkamera, mikrofon og stedet du befinner deg.

? Hold et øye med verstingene ?

Grut mener det er lurt å lese alle beskjeder som dukker opp i en app, spesielt første gang du åpner den.

Videre forteller teknologi-journalisten at det er lurt å følge litt ekstra godt med på apper som WhatsApp, Tik Tok, Snapchat, Instagram og Facebook.

– Nå for tiden er det absolutt lurt å holde et øye med de store sosiale mediene. De har mye ressurser til utvikling av nye funksjoner og jobber hardt for finne nye måter å fenge brukerne. Vi ser stadig at dette går på bekostning av sikkerhet og personvern.

? Bruker snapmap av praktiske grunner ?

I dag, et drøyt år etter fødselen, forteller Cecilie til P3.no at hun har blitt mye mer bevisst på hva hun godkjenner når hun skal laste ned eller oppdatere en app. Det samme gjelder når hun legger ut eller sender bilder av den ett år gamle datteren.

– Nå som jeg har fått et lite barn er jeg mye mer bevisst på hva slags bilder jeg sender eller legger ut på nett. En dag kommer datteren min til å være på sosiale medier, og da er det ikke kult om det ligger massevis av babybilder av henne på nettet.

I motsetning til Cecilie syntes Kine at karttjenesten er kjempepraktisk. Hun og datteren har i enighet bestemt hvem som skal ha tilgang til posisjonen hennes. Dette er av praktiske grunner.

– Nå som datteren min har begynt å gå på fest, synes jeg at snapmap er kjempegreit. Hvis noe skulle skje, så har jeg mulighet til å lokalisere hvor hun er.

Har du opplevd noe lignende? Ta kontakt med P3.nos redaksjon.

LES MER OM SOSIALE MEDIER: