– Da skjønner jeg at det har gått fryktelig galt

Da faren ringte Mariella og fortalte at lillebroren hennes hadde vært i en alvorlig trafikkulykke skjønte hun at han ikke hadde overlevd.

Mariella Solli Fossum forteller at hun og Sean ble bestevenner "over natten" da lillebroren beveget seg inn i tenårene. (Foto: NRK P3)
Mariella Solli Fossum forteller at hun og Sean ble bestevenner «over natten» da lillebroren beveget seg inn i tenårene. (Foto: NRK P3)

På telefonen ser Mariella Solli Fossum en haug ubesvarte anrop fra mamma og pappa. Før hun får ringt dem opp, ringer faren på nytt: «Du må komme hjem nå. Sean har vært i en alvorlig trafikkulykke».

– Da skjønner jeg at det har gått fryktelig galt. Han har ikke overlevd, sier Mariella.

Se episode 5 av Venn i døden øverst i saken.

Tror ikke hun kan tilgi

Mariella og sju år yngre Sean var helt normale søsken, men med et helt spesielt bånd. De kunne krangle mye, men samtidig betro seg til hverandre. «Vi kunne se hva den andre tenkte og følte», forteller Mariella.

En sommerdag i 2012 kjører 16 år gamle Sean mopeden sin hjem fra en skoletur. På veien blir han påkjørt av en bil som kommer i feil kjørefelt. Sean omkommer på stedet.

Tapet av lillebroren blir vanskelig å takle for Mariella. Samtidig føles det dypt urettferdig. Hun er fremdeles sint på sjåføren av bilen, og tror ikke hun noen gang kommer til å tilgi.

Glad for det siste møtet

Dagen før dødsulykken tok Mariella en pause i eksamenslesingen for å dra hjem til familien i Jessheim. Den kvelden samles familien i stuen, hvor Sean sitter og spiller «Hotel California» på ukulelen sin.

Det blir siste gang Mariella ser lillebroren sin.

– Tenk hvis vi hadde kranglet den dagen og gått fra hverandre i sinne. Det hadde jeg slitt med. Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk den dagen, sier Mariella.

Psykolog Anders Skuterud mener sorgen kan bli vanskeligere hvis man har noen å "skylde på". (Foto: Arne Olav Hageerg)
Psykolog Anders Skuterud mener sorgen kan bli vanskeligere hvis man har noen å «skylde på». (Foto: Arne Olav Hageerg)

– Lov å være sint

Psykolog Anders Skuterud mener at man skal ha lov til å kjenne på sinnet i sorgen, men at man etter hvert bør slippe det for å få en god sorgprosess.

– Jeg har ikke lyst til å bruke «tilgi» som ord her, heller at man aksepterer det som skjedde uten å bruke skyld og sinne, sier Skuterud og tilføyer:

– Det er jo også grunn til å tro at personen som var i bilen ikke hadde noen intensjon om å skade noen, så det er også en tragisk ulykke fra sjåførens perspektiv.

Psykolog Skuterud tror også at et godt, siste møte kan gjøre sorgen mindre komplisert.

– Det kan veldig ofte være vanskelig å takle det hvis man har kranglet. Det handler om selvanklage. Hvis man har hatt et godt møte slipper man ofte disse tankene om at man har bidratt til smerten.

 

Venn i døden sendes hver onsdag kl. 21.30 på NRK3.
Se episode 1, episode 2, episode 3 og episode 4 her.