Ny serie: Venn i Døden

Hildur Bakkene mistet lillesøsteren sin på Utøya i 2011. Midt i den nasjonale tragedien måtte hun håndtere sin egen sorg.

Selv om mange har lagt Utøya bak seg, lever Hildur Bakkene fremdeles med tapet. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Selv om mange har lagt Utøya bak seg, lever Hildur Bakkene fremdeles med tapet. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

– Jeg husker vi skrur av TV-en da de sier det sannsynligvis er ti drepte. Neste gang vi skrur den på så sier de at det er over 80 drepte.

– Da gikk det opp for meg at hun sikkert er død.

Se den første episoden av Venn i døden øverst i saken.

Hva er Venn i døden? Les mer her

Måtte håndtere sin egen sorg

Hildur Bakkene (28) mistet lillesøsteren sin, Andrine (16), på Utøya 22. juli 2011. Andrine var trolig den siste som ble drept.

Etter terrorangrepene fulgte både landesorg og ikke minst massiv medieoppmerksomhet. Midt i den nasjonale tragedien måtte Hildur, og de andre etterlatte, håndtere sin egen sorg.

Psykolog Atle Dyregrov sier det er like mange måter å sørge på som det er mennesker som har opplevd tap. (Foto: UIB)
Psykolog Atle Dyregrov sier det er like mange måter å sørge på som det er mennesker som har opplevd tap. (Foto: UIB)

– Vi har sett i etterkant at det har vært store konsekvenser for de etterlatte. De har slitt mye, sier psykolog Atle Dyregrov.

Les også: Sju tips for å takle sorgen

Dyregrov er faglig leder for Senter for Krisepsykologi, har vært i kontakt med flere av de berørte etter Utøya og har jobbet med sorg i over 30 år.

– Det å miste sine kjære på den måten er en blanding av traumer og sorg, som blir gjort kraftigere av brutaliteten og måten de ble jaktet på. Hendelsen er i tillegg beskrevet veldig detaljert, og om de ikke har fått det fortalt i ettertid så har de fantasiene.

– Lever fortsatt med det

Hildur og programleder Martin sammen ved graven til Andrine. (Foto: NRK)
Hildur og programleder Martin sammen ved graven til Andrine. (Foto: NRK)

Hildur forteller at det i begynnelsen var en trøst at hele nasjonen sørget med henne, men at det ikke varte så veldig lenge.

Spesielt vanskelig var det når medieoppmerksomheten hadde begynt å legge seg, og folk som da kunne si «på et eller annet tidspunkt må du slutte å elte den deigen».

– Det er først når det ikke er så mye fokus på det som skjedde vi skal begynne hverdagene våre og håndtere det ordentlig. Vi lever fortsatt med det, sier Hildur.

Dyregrov forteller at sorgen for de etterlatte etter Utøya kan oppleves vanskeligere, siden medieoppmerksomheten gjør at man ikke får gjennomgått den i sitt eget tempo.

– Da blir det vanskelig å få ro rundt tapet. Når omgivelsene tenker «nå må de se fremover og komme seg videre», så er det mange som først da beveger seg inn i den tyngste perioden.

– Sorg er en balansegang mellom å kunne gå nær og gå bort fra det som har skjedd. Når det hele tiden er på avisforsider så må mange beskytte seg og senere kan de så gå nær, litt for ofte, sier Dyregrov.

Venn i døden sendes hver onsdag, fra 4. mars, kl. 21.35 på NRK3.
Du kan også se episodene samme dagen de sendes på P3.no

Her er nettmøtet fra i går kveld.

Live Blog Nettmøte – Venn i døden – 4. mars