nrk.no

Da Sløtface-Haley ble dumpet, måtte hun ta et valg: – Det var masse grining og panikk

Haley Shea trodde hun og bandet skulle spille sammen resten av livet. Men da en etter en sluttet, ble en internett-trend redningen.

Bandet hadde spilt sammen siden videregående. 10 år med turneer i inn- og utland hadde det blitt. Til og med en Spellemannpris kunne de skilte med.

Men da to av medlemmene i det anerkjente norske rockebandet Sløtface for ett år siden plutselig bestemte seg for å slutte, ble Haley Shea (29), selve frontvokalisten, stående igjen alene.

Hun stod nå overfor det største valget hittil i karrieren. Skulle hun også slutte?

Samtidig trendet #DIY (do it yourself) i sosiale medier, der millioner av folk postet kreative videoer hvor de lagde ting selv fra bunnen av, for eksempel møbler, dekor til hjemmet, klær eller de råeste valentinkortene.

Også musikkbransjen har blitt mer og mer preget av denne tankegangen de siste årene.

– I dag er det lettere å gjøre ting selv kontra for noen år siden. Nå har man tekniske løsninger for produksjon og promotering du kan gjøre fra hvor som helst, sier programleder Anna Nor Sørensen i NRK-podkasten «Musikkrommet».

På mange måter var det jo nettopp dette Sløtface hadde handlet om helt fra starten av.

Før vi får høre mer om det viktige valget Haley tok, og fra Anna om hvordan artister og band i dag gjerne velger å gjøre det meste selv, skal vi skru klokken tilbake.

Haley sitter ved bordet på kjøkkenet og drikker kaffe i den blå genseren sin. Hun smiler med øynene.
ENGASJERT KAFFEPRAT: Haley forteller at hun alltid vært opptatt av likestilling. Allerede på barneskolen skjønte hun ikke hvorfor bare gutta skulle bære det som var tungt og sånt. Ved Foto: Erlend Arnesen, NRK P3

Startet med «slutwalks»

Året er 2011.

I Toronto var det store demonstrasjoner etter at en politimann hadde foreslått at kvinner burde «slutte å kle seg som horer». Dette skulle være løsningen på at damer ikke ble voldtatt.

Fort begynte folk å samle seg i gatene for å vise at voldtekt og seksuell trakassering ikke er offeret sin skyld.

Demonstrasjonene ble kalt «slutwalks» og ble en internasjonal bevegelse hvor folk kledde seg som «sluts» og gikk gatelangs med budskapet. Jenter skulle kunne gå hjem alene etter fest uten å føle seg utrygge.

Ett år senere starter Haley et band sammen med gitaristen Tor-Arne Vikingstad, bassisten Lasse Lokøy og trommisen Halvard Skeie Wiencke.

Med inspirasjon fra den nevnte «slutwalk»-bevegelsen ble Slutface født, først med bokstaven u, så med en snillere ø for å «please» sosiale medier som ikke satte pris på det smått grove navnet.

Gjennom bandet kunne Haley nå kritisere musikkbransjen. Hun syntes alt var seksualisert, følte at fokuset ikke lå på musikken, men at artister ble brukt som sexsymboler.

– Jeg har alltid vært feminist og sur for at kjønnsroller setter folk i trangere båser enn det vi fortjener. Det har kanskje blitt mer vanlig å snakke om nå, sier Haley.

Haley sitter med en slapp holdning til venstre i bilde sammen med resten av medlemmene i bandet Sløtface. De er alle litt trøtte. Dette bilde er tatt i forbindelse med Urørt finalen i 2015 hvor bandet deltok.
ELSKER PUNK: – Jeg vokste opp med 1970-talls punken og var helt «obsessed» av det, forteller Haley Shea. Her avbildet som finalist i Urørtfinalen 2015. Foto: Christine Arcander

Lager alt selv

Det unge bandet gjorde derfor det meste selv, akkurat slik punkforbildene hadde gjort før dem.

Punksjangeren har nemlig alltid handlet om å gjøre alt selv. Bare se for deg de sorte skinnjakkene deres, de som er fylt til randen av ulike nagler og knapper.

– Vi lagde musikken, ordna liveshowet og gjorde det meste selv, og «DIY»-elementene fra punken var en stor del av oss.

En annen «punkete» greie er konseptet fanzine. Du kan se på det som et samarbeid mellom band og fans, hvor sistnevnte lager de kuleste ting og sender det til bandet.

– De sender oss dikt, fotografier, låttekster og kunst, fra Mexico, Australia og USA for å nevne noen.

Så settes alt sammen til et lite magasin, eller en fanzine, fylt opp med kreativitet, igjen i ordentlig «DIY»-stil, til stor glede for fansen.

Kontroll over pakka

Musikkrommet-Anna forklarer nærmere hva «DIY» betyr innenfor musikk.

– En ting er å skrive, produsere og gi ut musikk selv. Det i seg selv er «do it yourself». Men majoriteten av artister og band gjør jo ikke alt selv. De har gjerne med seg produsenter og låtskrivere.

Hun sier derfor at «DIY» innenfor musikk i dag gjerne handler om noe litt annet også.

– Det handler om å ta den kreative kontrollen over hele pakka og få det sånn du vil ha det selv. Det kan være albumcover, promotering, kampanjer, at du tar ansvar for booking og henger opp plakater før konserter selv, forklarer Anna.

Anna snakker inn i radiomikrofonen. Hun har på seg en rosa dressjakke og headsett. Hun har oransje hår og smiler.
GJØR ALT SELV: Anna Nor Sørensen er også programleder i «P3ligaen». Hun sier at artister i dag har større muligheter enn noen gang. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Kreative kollektiv

Anna trekker frem artisten Ary som et godt eksempel på noen som har tatt eierskap til egen karriere. Det var nemlig knyttet store forhåpninger til Ary for noen år tilbake. Samtidig følte ikke Ary selv at hun var klar.

– Ary ville gjøre det på sin måte og lærte da å produsere musikk selv. Alt hun gjør nå, er veldig gjennomsyra av henne, fra det estetiske til det musikalske, forklarer Anna.

En annen trend Anna trekker frem, er alle de kreative kollektivene som dukker opp. Ta for eksempel Kjartan Lauritzen og det kreative kollektivet Balestrand badeklubb, hvor artister, produsenter og fotografer jobber sammen.

«Månedens Urørt» for januar er også tilknyttet et lignende kollektiv. Rapperen Simen Steinkleiv er med i det kreative kollektivet Ladnera.

– Her har de en kreativ gjeng hvor noen er gode på noe, andre på noe annet. Det er noe «DIY» over disse kollektivene også, sier Anna.

Varte kun i 12 timer

I 2017 ga Sløtface ut sitt første album, et album som førte til Spellemannpris i kategorien rock.

Nå skulle man tro at Haley var strålende fornøyd, men så lett var det ikke.

De hadde jobbet i tre år med albumet, men gleden hun fikk av den store prisen, varte i kun 12 timer. Det som skulle være en stor glede, føltes ikke så bra som det burde ha gjort.

– Jeg trodde jeg skulle komme til et punkt hvor man følte at man hadde «klart det». Men, det føles jo ikke sånn. Da fikk jeg en «wakeup call».

Av denne grunnen skjønte hun etter hvert at noe måtte endres. Hun hadde nemlig alt for lenge latt seg styre av andre sin bekreftelse, i stedet for å lytte til seg selv.

– Nå vil jeg heller at det skal handle om det jeg kan lage og det jeg vil lage.

Haley produserer musikk i hjemmestudioet sitt. Hun spiller gitar og har på seg hodetelefoner. Rommer er fylt opp med musikkinstrumenter, avisutklipp og  utstyr.
I STUDIOET: Haley sier hun selv er en ekte introvert person. Derfor funker musikk så godt for henne. Det blir som en «lifehack» hvor hun kan møte mennesker og snakke om noe de har til felles. Foto: Erlend Arnesen, NRK P3

Sjokkbeskjeden som endret alt

Bandet fortsatte å spille sammen, lagde enda et album i 2020 og skulle til å ta over verden med musikken sin da den velkjente pandemien stoppet alt.

Dette resulterte i at bandet sin bestselgende turne noensinne ble avlyst.

– Vi hadde jobbet veldig hardt i to år, og endelig skulle vi bikke over i noe litt større med den skiven. Men så skjedde det ikke. Jeg tenkte at det var verden som prøvde fortelle meg at jeg skulle slutte med musikk.

Da Haley ikke trodde det kunne bli verre, kom de sjokkerende nyhetene fra bandmedlemmene.

Halvard Skeie Wiencke hadde sluttet i bandet to år før, men nå var det bassisten Lasse som ønsket å slutte.

– Lasse ville fokusere på soloprosjektet sitt, Lokøy, og flyttet til LA.

Ikke lenge etterpå ble verre til verst da gitaristen Tor Arne også valgte å kaste inn håndkleet. Han hadde lyst til å følge journalistdrømmen med jobb i Stavanger Aftenblad.

– Det var masse grining og panikk, som om jeg på ekte hadde blitt dumpet, forteller Haley åpenhjertig.

Hun gikk inn i en periode som bestod av mye soving, noe hun pleier å gjøre når det ikke går helt veien.

– Det var veldig hardt. Skulle jeg starte et nytt band eller gå solo? Jeg visste ikke hva jeg gikk til.

Haley ligger på sofaen med armene i kors. Hun stirrer ut i luften.
TYDELIG TEGN: Søvn er det første som blir påvirket når Haley føler seg nedstemt. Da sover hun mer for å unngå problemene, sier hun. Søvntematikk finner du også mye av i tekstene til Sløtface. Foto: Erlend Arnesen, NRK P3

Fortsatte med musikken

Heldigvis kom inspirasjonen tilbake til Haley. Den vanskelige pandemitiden gikk sakte, men sikkert over, og igjen skinte solen inn gjennom ruta i hjemmestudioet hennes.

– Etter sorgprosessen har det vært gøy å spille med andre og utforske det.

Hun hadde tatt det vanskelige valget.

Haley ville fortsette reisen videre med Sløtface. Nå skulle hun fronte bandet alene.

Eller, ikke helt alene. På mange måter har hun nå toppet laget.

I det hun omtaler som et musikk-kollektiv har Haley med seg Nils Jørgen Nilsen (Honningbarna), Marie Moe (Razika), Tobias Osland (Hammok) og samboeren Simen Følstad Nilsen (Aiming for Enrike).

Ja, du hørte riktig. Enda et «DIY»-kollektiv der, altså.

Det skal også nevnes at Mikhael Paskalev og Odd Martin Skålnes har vært med på produseringssiden av de nye låtene, denne gangen uten regler for hvor og hvordan ting skulle spilles inn.

Smilende produserer Haley musikk fra hjemmestudioet sitt. Hun har på seg en blå genser og sitter med sin pastellblå gitar i fanget.
HJEMMESTUDIOET: Mye av musikken til den nye EP-en er spilt inn i studioet du ser på bildet. Foto: Erlend Arnesen, NRK P3

– Vi har spilt inn i hjemmestudioet her, i øvingslokalet, forskjellige studioer og hos Mikhael. Nå handler det mer om «sound» og «attitude». Masse som begynte som demoer har vi brukt fordi det låter bra.

Nå er Haley kapteinen på skuta og har tatt skikkelig eierskap over bandet Sløtface.

– Jeg har blant annet laget «artwork» til plata, og ikke minst fanzine.

Hun sier den nye musikken kan høres annerledes ut for mange.

– Man kommer alltid til å miste noen på veien. Og noen som likte første skiven, liker kanskje ikke det vi lager nå. Men alt er helt greit for min del.

Se Sløtface covre Astrid S her:

MER OM MUSIKK:

Siste fra P3.no: