De holdt på å gi opp. Nå spiller Magnus (19) og Arkan (24) på landslaget i FIFA

Det gikk fra hobby til karriere over natta. Nå vil de sette Norge på kartet i digital fotball.

– Jeg har spilt FIFA siden 2009, men tok det ikke seriøst før «FIFA 18».

I dag er han godt kjent som «Hyper» blant sine fans og rivaler på nettet, verden rundt. Han er også en av hovedpersonene i dokumentarserien «Gamerne», som har premiere på NRK 7. mars. Men for tre år siden var e-sportstjernen Magnus Kristiansen (19) et ukjent navn.

Som barn gikk «Hyper» på fotballtrening, og han kjøpte sitt første FIFA-spill da han var ni. Å spille PlayStation proft som en sport, falt ham ikke inn før drømmen om en fotballkarriere ble knust.

– Da jeg ble født, ble beinet ganske vridd, forteller Magnus til P3.no.

Den nyfødte Grorud-gutten måtte opereres med én gang. Han har klumpfot og slet derfor hele barndommen med smerter etter hver fotballkamp. På ungdomsskolen ga Magnus opp: Han bestemte seg for å slutte på fotballen etter årevis med frustrasjon og fravær fra treningen.

Drømmen om å bli topputøver var knust. Med mer tid hjemme foran PlayStationen ble han fullstendig oppslukt da nye «FIFA 18» kom ut høsten 2017.

Lønn hver måned for å game

Den tidligere selvutnevnte «casual-gameren» Magnus var plutselig dypt inni FIFAs e-sportverden. Han begynte å se på strømmede FIFA-konkurranser, lære av de beste og utforske med nysgjerrighet hvilke events som gikk av stabelen rundt om i Norge.

– Kanskje nesten ingen i Norge så på sånt, men jeg gjorde det. Og jeg ble rett og slett veldig gira.

Så oppdaget han et event som gjorde ham spesielt gira: en FIFA-talentkonkurranse arrangert av Nordavind. De er en profesjonalisert, norsk e-sportorganisasjon med topplag innen alt fra skytespill som «Fortnite» og «CounterStrike» til det digitale kortspillet «Hearthstone», og ikke minst FIFA.

STORTALENT: FIFA-spiller Magnus «Hyper» Kristiansen. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

– Nordavind lette etter en ny spiller. Så fort jeg så muligheten, tok jeg sjansen.

Vinneren av konkurransen skulle nemlig signeres til organisasjonen, fant han ut. Dette innebar å få spille for Vålerengas digitale lag, og ikke minst tjene 10.000 kr i måneden på spillingen.

Det er ikke all verden i e-sportsammenheng, men en betydelig sum for en 16-åring som uansett satt foran PlayStationen rimelig mange timer i måneden.

To ukjente fjes stjeler dagen

Sommeren 2018 troppet Magnus opp på talentkonkurransen og møtte straks andre med samme lidenskap. En av dem var fem år eldre Arkan Resul fra Sandvika, som Magnus raskt fant tonen med.

De to nye fjesene Magnus og Arkan var totalt ukjente i Norges e-sportmiljø, men det viste seg raskt at de spilte «FIFA 18» bra. Veldig bra! Det endte med at Magnus møtte sin nye kompis i finalen.

– Jeg slo ham og vant konkurransen om å få spille FIFA for Nordavind.

Publikum jublet for talentkonkurransens første- og andreplass. Og i de to ferske talentene hadde FIFA-miljøet i Norge funnet sin nye drømmeduo. Det var bare ingen som visste det enda. Arkan forsvant nemlig hjem med halen mellom beina, knust av nederlaget.

PÅ PLASS HOS NORDAVIND: Skjermbilde fra NRK-serien «Gamerne», der Magnus spiller en sentral rolle. Serien har premiere 7. mars. Foto: Fenomen

– Vi endte faktisk opp med å bli signert til Nordavind begge to til slutt, ler Magnus.

I månedene etter konkurransen var det derimot lite som tydet på at Arkan og Magnus skulle bli kollegaer.

Ga opp FIFA i ren frustrasjon

– Jeg hadde spilt FIFA siden 2009, men etter at jeg tapte finalen mot Magnus i Nordavind-turneringen i 2018, sluttet jeg, forteller Arkan til P3.no.

Et bilde av FIFA-spiller og esport-stjerne Arkan Resul
E-SPORTSTJERNE: Arkan Resul fra Sandvika er i toppskiktet av FIFA i Norge. Foto: Michael «Mike» Ray Vera Cruz Angeles

Nederlaget ble for tungt: Selv om han kom helt til finalen, var konkurransemennesket Arkan blitt overbevist om at han ikke var god nok.

– Jeg har alltid visst at jeg var en grei spiller, eller god blant kompiser. Men hvor god jeg faktisk var, det innså jeg først etter pausen.

Høsten 2018 trodde Arkan at han hadde sluttet for godt.

– Når en kompis fortalte at det skulle arrangeres NM i FIFA for første gang og maste om at jeg skulle melde meg på, svarte jeg bare: «Jeg er ferdig med å spille.»

Men kompisen ga seg ikke. Etter mye masing ga Arkan etter og meldte seg nølende på NM etter tre måneders FIFA-pause. Han kom videre i kvalifiseringene, og i selve NM gikk Arkan helt til semifinalen. Der tapte han dessverre mot toppspilleren Anders Rasmussen.

Å VINNE BETYR ALT: Den profesjonelle spilleren Kai «Deto» Wollin fra Tyskland fortviler etter et tap på storscenen under FIFA-VM i London i 2018. Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Etter tapet rakk ikke Arkan å fortvile på ny. Mats Theie Bretvik fra Norges fotballforbund kom nemlig rett bort til ham for å spørre om ikke Arkan ville satse på FIFA profesjonelt.

– Jeg hadde jo tapt! Men det jeg ikke visste, var at de hadde fulgt med på hvor bra jeg gjorde det hele året i FUT Champions.

FUT Champions er ukentlige, nettbaserte kamper med en global rankingliste, som Arkan deltok i via Xboxen hjemmefra. Han var blant topp 100 i verden, og det hadde talentspeiderne fått med seg.

En ustanselig duo

– Jeg er så glad jeg hørte på han kompisen nå, ler Arkan.

Arkan fikk straks samme Nordavind-kontrakt som Magnus og lønn inn på konto hver måned. Begge hadde spilt FIFA for moro skyld i et tiår, men nå var det på tide å se på spillingen som mer enn bare en hobby.

– Jeg husker jeg tenkte: Nå må jeg ta FIFA seriøst, sier Arkan.

PÅ MED VÅLERENGA-DRAKTENE: Skjermbilde fra NRK-serien «Gamerne». Serien har premiere 7. mars. Foto: Fenomen

Norges nasjonale liga for proffe FIFA-spillere heter E-serien, og ble lansert av Norsk toppfotball i 2019. Her konkurrerer digitale versjoner av fotballklubber som Brann, Start, Sandefjord og Bodø-Glimt om å være landets beste også på FIFA-banen.

I kampene sitter det to mennesker av kjøtt og blod foran skjermen på hvert lag og styrer i heseblesende fart de små, digitale fotballstjernene på skjermen. Under E-serien i 2019 var det Magnus og Arkan som sammen satt bak spakene for Nordavind-partneren Vålerenga.

Samarbeidet mellom de to tidligere rivalene kunne ikke gått bedre: Ingen andre digitale, norske fotballklubber klarte å overgå FIFA-geniene fra Grorud og Sandvika. Slik ble Vålerenga seriemester, selv med to helt ferske fjes.

BEST I E-SERIEN: Skjermbilde fra NRK-serien «Gamerne». Serien har premiere 7. mars. Foto: Fenomen

Som om ikke seieren i E-serien 2019 var nok, vant Magnus også tittelen norgesmester i 2019 – etter en lei andreplass på NM 2018. Nå hadde han bokstavelig talt rundet den norske FIFA-scenen.

Men hva tenker ambisiøse spillere som allerede har vunnet alt på hjemmebane? Neste steg er selvsagt å vinne ære for Norge på den internasjonale scenen.

Må prestere for å representere Norge

I norske E-serien konkurrer man om å være landets beste klubb, men i internasjonale FIFA eNations Cup spiller man landslag mot landslag.

LANDSKAMP MOT DANMARK: Skjermbilde av landslaget fra NRK-serien «Gamerne». Serien har premiere 7. mars. Foto: Fenomen

Det er Norges fotballforbund som gjør uttaket til det norske landslaget. Hvis denne troppen på fire-fem spillere presterer godt nok i løpet av sesongen, vanker en invitasjon til prestisjefylte FIFA eNations Cup fra FIFA-utgiveren Electronic Arts.

I fjor gjorde landslaget, med Magnus og Arkan om bord, det sterkt: Norge ble blant de få, utvalgte landene som ble invitert da eNations Cup skulle gå av stabelen i København i mai.

Dessverre ble arrangementet pandemiavlyst. Når det omsider blir lettet på smittevernstiltakene rundt om i verden, skal den globale FIFA-eliten møtes igjen inni gigantiske e-sportstadioner med tusener av tilskuere på plass.

GOD START PÅ 2021: Magnus «Hyper» Kristiansen er fornøyd med at landslaget er i god form. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

I mellomtiden satser det norske landslaget på å kvalifisere seg på ny via kamper mot andre nasjoner over nettet, og hittil i år har de fått prøve seg mot Polen og Belgia. Det lover godt så langt: Seieren gikk til Norge begge ganger.

Det er Magnus godt fornøyd med. Men selv om han og Arkan skulle representere Norge i København i fjor, er ingenting garantert.

– For å beholde plassen på landslaget må man fortsette å holde seg i toppform som spiller.

Ikke bare én vei til seier

Arkan er kaptein på landslaget, en rolle Magnus synes passer kompisen godt.

– Det er lett å skjønne hva målene hans er. Og hva planen hans er for hver kamp: Han skjønner veldig godt hvordan hver av oss spiller og bruker dette til å støtte oss. Det er veldig viktig å ha ham på laget, sier Magnus.

At Magnus og Arkan har svært forskjellig spillestil, er noe de er godt klar over etter perioden som suksessfull Vålerenga-duo.

– Jeg vil si at min spillestil er mer finting på kanten og sånt, mens Arkan er litt mer sånn som vil ha mest mulig pasninger. Jeg tror egentlig alle spillerne i Norge har ganske forskjellig spillestil. Det er mye variasjon, sier Magnus.

SAMARBEIDER GODT: Skjermbilde fra NRK-serien «Gamerne». Serien har premiere 7. mars. Foto: Fenomen

– Magnus er en sinnsykt flink spiller. Jeg vet ikke hva, men det er et eller annet med hjernen hans, ler Arkan.

Arkan forklarer til P3.no at Magnus til stadighet gjør ting som ingen motspillere forventer. Han beskriver det fem år yngre stortalentet som offensiv, kjapp og direkte.

– Det er vanskelig å forsvare seg mot ham. I mine øyne er han den beste tekniske spilleren i verden, avslutter Arkan.

Mental hardtrening og perfekte pasninger

Mange forbinder fortsatt ordet «sport» med å bruke kroppen og muskelstyrke. Til skeptikerne, som ikke innser at sport også kan være en øvelse for bare hjernen og fingrene, har toppspilleren Magnus følgende å si:

– Det er egentlig bare å tenke på e-sport som «konsentrasjonssport». Selv om det ikke er fysisk, kreves det mye for å holde nivået sitt oppe. Man må konsentrere seg og passe på når man spiller i slike konkurranser: Én liten mispasning, så kan du ødelegge hele kampen.

En e-sportutøver sitter på en scenen og spiller FIFA
PERFEKSJONISME: En spiller på scenen under verdensmesterskapet, FIFA eWorld Cup i London i 2018. Spillerne konkurrerte om 250 000 amerikanske dollar i premier, og da må hvert knappetrykk være perfekt. Foto: AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS

Magnus sluttet med den fysiske varianten, men endte opp som topputøver i fotball likevel, helt uten å bruke føttene. Akkurat dette er han ikke alene om.

– Du har flere sånne proffe spillere i Norge, som er gode i FIFA fordi de måtte være ute lenge fra fotballen.

E-sport tar en helt annen form. Til tross for det, er ferdighetene som kreves som FIFA-proff, direkte overførbare fra virkelighetens fotball, mener Magnus. Og for dem som allerede liker å se på fotballkamper, kan live-strømmede FIFA-sendinger som E-serien og eNations Cup ha mye å by på.

– FIFA har et stort potensial til å være en interessant tilskuersport å se på. Fysiske fotballkamper varer ganske lenge, men her går det veldig fort, med veldig mange mål per kamp. Det er mye å ta tak i, i løpet av bare tjue minutter, avslutter han.

TV-serien «Gamerne» følger blant annet Magnus og Arkan. Den har premiere på NRK 7. mars.

Les mer om gaming: