nrk.no

Er du vennegjengens NPC?

Å bli kalt NPC er ikke et kompliment. Vi har snakket med folk på gata for å komme til bunns i hvorfor!

Har du noen gang fått bokstavene NPC slengt mot deg, uten å vite helt hva det betyr? 

Begrepet har på kort tid blitt kjært barn med utallige definisjoner. Hva det betyr, kommer rett og slett an på hvem du spør.

Likevel har jo begrepet et fødested, en opprinnelse. Så her er en kort (og teknisk korrekt) forklaring på hva det opprinnelig betyr:

NPC står for «non-player character» og kan oversettes til «ikke-spillerstyrt karakter» på norsk. Dette brukes om rollefigurer i spill som ikke styres av en menneskelig gamer, men er forhåndsprogrammert av selve spillet.

Nå vet vi hva det står for, bokstavelig talt. Men begrepet har jo gjort en klassereise inn i vår dagligtale, så hva betyr det hvis noen i vennegjengen slenger fra seg at du er en NPC?

– Ikke noe man har lyst til å være

For å finne ut av dette, måtte vi undersøke hva NPC betyr for folk flest. Mannen i gata.

Derfor stakk vi ut i Oslo for å høre folkets definisjon av de tre bokstavene.

Caroline Skovli ser smilende inn i kamera. Hun står på Karl Johan i Oslo med mennesker vagt i bakgrunnen. Et av menneskene bak henne er anonymisert med NPC meme ansikt som er tegnet over hans ansikt. Memen har små prikker til øyne, trekantnese og strekmunn.
IRRELEVANT: Caroline Skovli (17) forteller at NPC er en måte å si at du er irrelevant. Foto: Ane Aunet-Lyche NRK P3 / Montasje: Veronica Falsen Hiis, NRK P3

Venninnegjengen Caroline Skovli (17), Maren Ohlgren (17) og Karoline Thorsen (17) er alle brukere av begrepet, og er svært klare på én ting:

Å bli kalt NPC er ikke et kompliment!

De forklarer at det er en måte å kalle noen irrelevante, eller omtale noen som alltid er i bakgrunnen av sosiale settinger.

– Det er ikke noe man har lyst til å være, det er jo en måte å si at noen ikke er så viktig eller litt taper, sier Caroline.

Karoline Thorsen ser smilende inn i kamera. Hun står på Karl Johan i Oslo med mennesker vagt i bakgrunnen. Et av menneskene bak henne er anonymisert med NPC meme ansikt som er tegnet over hans ansikt. Memen har små prikker til øyne, trekantnese og strekmunn.
IKKE SÅ SERIØST: Karoline Thorsen (17) har blitt kalt NPC flere ganger av venner og sier at man ikke skal legge for mye i det. Foto: Ane Aunet-Lyche, NRK P3 / Montasje: Veronica Falsen Hiis, NRK P3

NPC er altså ingen hyggelig merkelapp, men venninnegjengen mener at man ikke skal legge for mye i det dersom noen kaller deg det. Karoline og Maren forteller at de aller fleste bruker ordet uhøytidelig, og oftest på tull.

– Jeg har blitt kalt det av venner flere ganger, men blir jo ikke «offendet» av det, det er jo noe folk gjerne sier som en spøk, forteller Karoline.

Ikke-gamere er «late to the party»

Marita Sørensen (27) har gamet i 19 år og spilt profesjonelt i 12 av dem. Hun spiller nå for det norske landslaget i e-sporten «CS:GO».

Hun forteller at NPC er et begrep som har blitt brukt i gamingmiljøet lenge.

Både rent teknisk, altså om karakterene i spill som styres av maskiner, men også om menneskelige spillere som ikke bidrar noe særlig i spillet.

Gamer Marita Sørensen ser smilende inn i kamera. Hun har på seg en rød landslagsskjorte. Rundt bildet er en turkis ramme med NPC memeansikt rundt.
E-SPORTUTØVER: Marita Sørensen spiller på et av Norges e-sportlandslag og har brukt NPC i mange år. Foto: NESF / Montasje: Veronica Falsen Hiis, NRK P3

Marita har ikke hørt at folk utenfor gamingmiljøet bruker begrepet, men mener at det er naturlig at slik lingo beveger seg utenfor sin opprinnelige bruk.

– Det er jo gjerne korte begrep som er enkle å forklare og enkle å bruke. De karakteriserer en spesifikk type mennesker eller væremåte, mener Marita.

Gamere versus A4-mennesker

Marita tror folk som ikke gamer bruker flere begreper som opprinnelig kommer fra gaming-verdenen, uten nødvendigvis å vite at de kommer derfra.

Hun mener at folk gjerne gjentar ord fordi de har hørt det, men at alle kanskje har en litt egen definisjon dersom de skulle forklart hva det betyr.

Gamer Marita Sørensen ser smilende inn i kamera. Hun har på seg et gamerheadset. Rundt bildet er en turkis ramme med NPC memeansikt rundt.
A4-LIV OG «VANLIG» JOBB: Slik definerer proffgamer Marita NPC. Foto: Jasplund / Montasje: Veronica Falsen Hiis, NRK P3

– Vi i gamingmiljøet bruker gjerne NPC om mennesker som ikke gamer og som lever et typisk A4-liv med en «vanlig jobb», men jeg tror folk utenfor gamingmiljøet bruker det om folk som aldri har sin egen mening.

Hvis du leser dette og aldri har hørt om NPC før, er du heldigvis ikke alene. Se når en forvirret Arian fra «Studio P3» får begrepet forklart av gutta i Ballinciaga:

 

Uviktig hvor det kommer fra

Bente Ailin Svendsen er professor i flerspråklighet og norsk som andrespråk ved Universitetet i Oslo. Hun er ekspert på språk og ungdomskultur og har tidligere «slayet» med kunnskapen sin om nettopp dette.

Svendsen bekrefter e-sportutøver Maritas teori om at ikke alle nødvendigvis vet hvor ordene vi bruker, kommer fra. Slang er jo langt ifra fagsjargong!

Språkforsker Bente Ailin Svendsen ser smilende inn i kamera. Rundt bildet er en turkis ramme med NPC memeansikt rundt.
MISTER SIN OPPRINNELIGE BETYDNING: Bente Ailin Svendsen er språkforsker og sier at NPC er bare et av mange ord som tas ut av sin opprinnelige betydning og blir omgjort til slang. Foto: Bente Ailin Svendsen / Montasje: Veronica Falsen Hiis, NRK P3

Altså: Selv om NPC er fagspråk innenfor spillverden, kan det bevege seg utenfor denne verdenens grenser og dermed miste sin opprinnelige betydning.

– Det varierer hvorvidt folk vet den opprinnelige betydningen av slangord, men det vil være ganske revnende likegyldig for de aller fleste. Det er jo nettopp derfor slang blir tatt ut av sin opprinnelige bruk.

Tips til en NPC

Andreas Melvold Hagebø er 22 år og studerer i Oslo. I hans hode er en NPC noen som ikke evner å reflektere selv og gjerne bare siterer hva de leser i media.

Han mener likevel at NPC-er ofte er litt misforståtte. De har egne meninger, de er bare for sjenerte til å skrike dem ut.

Han sier at man merker veldig godt hvis man møter noen som ikke er NPC. Da sitter man gjerne igjen med en følelse av at det var morsomt eller interessant å være med denne personen.

Om man henger med en NPC, tenker man ikke noe særlig over det, forteller han.

– Jeg tror egentlig NPC-er bare trenger et lite push for å tørre å si hva de tenker og mener.

Maren Ohlgren ser smilende inn i kamera. Hun står på Karl Johan i Oslo med mennesker vagt i bakgrunnen. Et av menneskene bak henne er anonymisert med NPC meme ansikt som er tegnet over hans ansikt. Memen har små prikker til øyne, trekantnese og strekmunn.
TA MER PLASS: Maren Ohlgren mener at du burde bestemme deg for å ta mer plass dersom du føler deg som vennegjengens NPC. Foto: Ane Aunet-Lyche, NRK P3 / Montasje: Veronica Falsen Hiis, NRK P3

Dersom du leser dette og kjenner deg mer igjen enn du skulle ønske, har venninnegjengen noen tips til deg:

De mener at du aktivt må bestemme deg for å ta litt mer plass. Det er ikke farlig å vise at du vil være med, forteller de. Tør å by litt på deg selv, og prat med dem du ønsker å bli kjent med!

– Man må gripe sjansene man får til å være med på ting, dersom man har lyst til det, legger Karoline til.

MER SOM DETTE:

Siste fra P3.no: