nrk.no

Har du blitt kalt «pick me»? Sjekk deg selv her!

Gutten som skryter av at han ikke er redd for å gråte. Jenta som mener de andre jentene i klassen bruker alt for mye sminke. Hva vil det si å være «pick me»?

Her om dagen sa en kollega i lunsjen: «Sjokoladepålegg er ikke noe godt.» Som om ikke det var sjokkerende i seg selv, ble det faktisk verre da en kollega sa at det var sykt «pick me».

Folk ropte i munnen på hverandre, reiste seg og kastet mat. Alle var nemlig uenige om hva kriteriene var for å kalle noen skjellsordet «pick me».

For hva er det egentlig? Er det bare jenter som hater drama og gutter som ser på «Gossip Girl»?

Og er det egentlig utelukkende negativt?

Ta P3s «pick me»-test i bunnen av saken!

Med over seks milliarder videoer på TikTok med emneknaggen kan det virke som uttrykket «pick me» blir kastet ut i tide og utide.

Ettersom ordbøkene fremdeles ikke har laget en definisjon, har vi tatt på oss oppdraget. Nå er det nok feil bruk av «pick me»!

«Pick-me»-panelet

Khaleed og Fetisha er limt sammen på et bilde. Khaled har på seg en hettegenser og ser lur ut. Mens Fetisha har på seg en ullgenser og smiler. I bakgrunnen står det «Pick me».

Vi begynner med å sette sammen et ekspertpanel.

I den tidligere statsfinansierte podkasten «Sophie og Fetisha» pratet Fetisha Williams (29) om hvordan hun tidligere har vært en «pick me», men at hun nå endelig har klart å legge det bak seg.

I den nye ikke-statsstøttede podkasten «Sophie & Fetisha» forteller hun derimot at hun nylig ble med en gutt til skatehallen, noe som føltes veldig «pick me».

Her snakker vi åpenbart om en som kjenner begge sider av saken. Vår første ekspert er Fetisha!

– Så lenge vi lever i patriarkatet, kommer det til å være «pick me»-jenter! slår Fetisha fast.

Men vi trenger også en mannlig ekspert. Rett før vi NRK-journalister måtte slette TikTok (</3), fikk vi brukt appen til å lete etter eksperter.

Khaled Moussa kødder jevnlig med fenomenet. På noen av videoene har han over 200.000 visninger.

20-åringen fra Volda er vår andre ekspert!

Vi spør også Jodel i Oslo hva de mener er definisjonen på «pick me»:

En screen av en side på Jodel. Det står: «Er du journalist i P3 ? Endelig: fy faen så mye drit dere publiserer. Så mange hjernedøde artikler av typen du planlegger å skrive. Virkelig trash journalistikk. Hvorfor må vi skatte for søppel som dette? Er det dette skattepengene mine går til?»

Og i Trondheim:

En skjermdump av en side på Jodel hvor det står «Canaria dahl»

Men vi konkluderer med at det holder å ha Fetisha og Khaled.

De tre premisser

Både Khaled og Fetisha mener det er nødvendig å skille mellom «pick me»-jenter og «pick me»-gutter. Faktisk kan gutter også være «pick me»-jenter, ifølge Fetisha. Litt forvirrende, kanskje? Men hold tunga rett i munnen – vi kommer tilbake til det.

La oss derfor starte med «pick me»-jenter. Det er mye man kan si som kan havne i denne kategorien, men for at lampene skal lyse rødt, må tre forutsetninger være på plass:

1. Du trekker ned ditt eget kjønn

– Man trekker sine egne ned fordi man vil være spesiell, forteller Fetisha. 

Khaled er helt enig. Han forteller at «pick me»-jenter gjerne vil fremstå spesielle og som «en av gutta». 

Typisk vil de si ting som «skjønner ikke hvorfor så mange jenter bruker sminke. Jeg liker ikke å sminke meg, jeg». Eller: «Det er mye chillere med guttevenner, fordi det er så mye mindre drama.»

Så altså: Det en «pick me»-jente prøver å si, er «du bør pule meg i stedet, for jeg bryr meg ikke om de tingene andre jenter gjør», forteller Fetisha. 

Og det tar oss over til neste krav. 

2. Du må prøve å få deg et ligg

Det er et premiss at du faktisk prøver å imponere noen sånn at de vil ligge med deg. Eller «velge deg» over alle de andre dyrene på savannen. Eller nåtidens savanne: nach!

Fetisha er for eksempel glad i matlaging. Og kan i middagsselskap finne på å si: «Jeg bare lagde denne kaken i full fart.» Men det er ikke «pick me» i seg selv. 

– Grunnen er jo at jeg ikke prøver å knulle dem rundt bordet, forteller hun. 

«Pick me» må nemlig ikke blandes med snikskryt. Hvem som helst kan finne på å «bare nevne» at de tok seg en joggetur i morges. Men med mindre du sa det for å få ligge med en BI-gutt i løpetights, er ikke det «pick me».

3. Usikre omstendigheter

– «Pick me vibes» skjer i ukjent terreng, forteller Fetisha. 

Sånn som på det nachet hvor du ikke kjenner så mange. Eller hagefesten hvor alle er to kull eldre enn deg. Det er her fraser som «å, hører du på Kings of Leon? Jeg liker bare ordentlig rock som Pantera» dukker opp. 

Og derfor er mange, ifølge Khaled, «pick me» på ungdomsskolen. 

– Man sliter med å finne sin egen identitet. Og når man ikke helt vet hvordan man skal være selv, gjør man ting som man tror andre vil like, sier han.

– Det er når folk tar det med seg på videregående og universitetet at det blir et problem. Da er det ikke noen unnskyldning lenger.

Så kanskje det egentlig handler om selvtillit? At når man er usikker, er man opptatt av å få bekreftelse fra det motsatte kjønn. Og man tror at veien å gå er å trykke ned sitt eget.

Se Khaled som en ekte «pick me»-jente:

Så er det «pick me» å si at sjokoladepålegg ikke er godt?

Med mindre du sier det på en afterski hvor venninnene dine spiser sjokoladepålegg og du vil ligge med en som ikke liker sjokoladepålegg:

Nei!

«Pick me boys»

«Pick me»-gutter er noe helt annet. Noe litt mørkere, om vi skal tro vårt «pick me»-panel. 

– De søker bekreftelse ved å trykke seg selv ned. De vil virke som det lille barnet som aldri fikk kjærlighet, sier Khaled.

Og dette har manipulerende hensikter. For ved å si ting som «ingen liker meg», «jeg fortjener ingen», skal de få sympatien til de utvalgte. Og nåde deg dersom du ikke gir den sympatien!

– De skjuler seg som the good guy. Men når du avviser the good guy, så ender du plutselig opp drept på TV 2-nyhetene noen uker senere. De har en mørk eim over seg, forteller Fetisha lattermildt.

– «Pick me»-gutter er hyggelige incel-gutter, legger hun til.

Men som vi tidligere skrev: Gutter kan også være «pick me»-jenter. For eksempel en gutt som skryter av at han er «lilleskje» eller som helt ut av det blå blir oppriktig trist av det faktum at jenter har mensen.

Se Khaled som en ekte «pick me»-gutt:

Test deg selv!

Dermed var definisjonen av «pick me»-jenter og -gutter klar. Har du følt deg truffet? Eller er du i tvil på om du også er litt «pick me» iblant?

Vi har laget en test – en for gutter og en for jenter. Vær så god. Nå kan du avslutte diskusjonen neste gang noen hveser ut at noe er «pick me». Men husk: Alle de tre premissene må være til stede.

Er du en «pick-me»-jente? 

Har du påstått følgende for å prøve å virke bedre enn dine medkvinns? (Se fasit nederst)

 1. Skjønner ikke hvorfor det er så mange her som drikker Grevens Cider. Det er alt for søtt, koser meg med øl, jeg. 
 2. Jeg bare orker ikke å ta på meg sminke hele tiden. 
 3. Må vi høre på Astrid S igjen? Kan vi ikke høre gjennom det nye albumet til Tøyen Holding? Slutte å være så basic, liksom.
 4. Jeg har nesten bare guttevenner. Det er så mye mindre drama. 
 5. Må vi se på «Grey’s Anatomy»? Kan vi ikke plis bare se en episode «South Park»? 
 6. Må vi må pynte oss til ballet? Jeg bare hater å gå i kjole. 
 7. Åå, det var så kjipt at Haaland ble skadet, ass.

Er du en «pick me»-gutt? 

Har du påstått følgende for å prøve å få noen til å ligge med deg? (Se fasit nederst)

 1. Jeg er så stygg, jeg. Ingen vil ha meg 
 2. Alle vil bare ha bad boys. Nice guys finish last. 
 3. Ut av det blå: Hvis vi gutter kunne tatt en p-pille, hadde jeg lett gjort det. Men jeg tror ikke alle andre gutter tenker slikt.
 4. I går så jeg på «The fault in our stars», og jeg gråt og gråt. Det må være så kjedelig å være en sånn gutt som ikke gråter. 
 5. Jeg skjønner ikke at gutter alltid må være storeskje.
 6. Dersom jeg hadde hatt kjæreste, hadde jeg bidratt mest mulig på kjøkkenet. For jentehverdagen er mer slitsom enn guttehverdagen, så hun fortjener å slappe av litt.
 7. Jeg er ikke så glad i festing, jeg. Jeg vil mye heller ha en middag med dype samtaler.

Fasit: 
0 av 7: Dette tror vi nesten ikke på! Ingen har vel gått gjennom livet uten å ha vært litt «pick me»?
1 av 7: Bra jobba. Du rakker ikke ned på andre for å få deg noe. Meeen faren er jo der for at du aldri blir valgt.
2 av 7: Dette er en god score. Alle har vel røket på minst én av disse. Du er tilgitt!
3 av 7: Du er fortsatt i trygt farvann. Bare ikke gå med i dragsuget. 
4 av 7: Midt på treet. Det er helt greit, men prøv å ikke la kåtheten din gå ut over dine venner. 
5 av 7: Ouf, du er på god vei til en «pick me». Pass på!
6 av 7: Aj aj, du er nesten en fullkommen «pick me». Ta noen små grep og sjekk om du kan bli et bedre medmenneske.
7 av 7: Ding dong, vi har en «pick me»! Du er den ingen vil havne på nach med fordi du kommer til å rakke ned på alt de gjør. Gå noen runder med deg selv.

PS:

Innser du at du er «pick me» og ønsker å slutte med det? Her får du et siste råd fra Fetisha:

– «The call is coming from inside of the house, honey.» Lær deg å lese rommet, babe. Og vær snillere mot venninnene dine!

Foto: Kim Erlandsen / Runar Lindseth
Grafikk: Veronica Falsen Hiis

MER OM DATING:

Siste fra P3.no: