De lagde fjorårets nordiske album

Den svenske søsterduoen First Aid Kit ble tildelt Nordic Music Prize for The Lion’s Roar under by:Larm i kveld. Men prisen var det mamma som tok imot.

Nordic Music Prize, den fellesnordiske albumprisen modellert etter den britiske Mercury Prize, ble i kveld delt ut for tredje år under by:Larm. De foregående årene har islandske Jónsi og svenske Goran Kafjes kunne smykke seg med prisen, som i tillegg til heder og ære består av en pengepremie på 20.000 euro.

Svenske søsterharmonier

I år befant det seg tre norske plater blant de 12 nominerte. Susanne Sundførs The Silicone Veil, Lindstrøms Smalhans og Tønes’ Son av Salve sørget for gode vestlandske odds under kveldens utdeling. Men juryen, med svenske Andres Lokko i spissen og representanter fra Rough Trade, Domino og The Guardian i rekkene, valgte altså å skule mot våre østlige naboer i år igjen.

Søstrene Johanna og Klara Søderberg, henholdvis 23 og 20 år gamle, har de siste årene gjort seg bemerket langt utenfor Norden som First Aid Kit. Duoen ble først lagt merke til med sin versjon av Fleet Foxes’ «Tiger Mountain Peasant Song» i 2008, men andrealbumet The Lion’s Roar har gjort stadig flere oppmerksomme på deres betagende, flerstemte mikstur av country, folk, indie og pop – ikke minst takket være singelen «Emmylou».

Våre anmeldere har kastet fem øyne på terningen for både The Lion’s Roar og bandets konsert på Pstereo i fjor.

– Drømmene våre har blitt virkelighet

First Aid Kit er for øyeblikket travle med å turnere i Sverige, og kunne derfor ikke ta imot prisen personlig. Da er det greit å ha mamma tilstede, som var synlig berørt da hun mottok prisen på vegne av døtrene. Fra takketalen deres leste hun blant annet:

– Det vi har opplevd med The Lion’s Roar det siste året har vært intenst og ekstremt givende. Når vi tenker tilbake, er det to ord som stikker seg ut: «Drøm» og «oppfyllelse». Så mange av drømmene våre har blitt virkelighet. Det er overveldende.

First Aid Kit sendte sin mor for å motta Nordic Music Prize på deres vegne i kveld. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
First Aid Kit sendte sin mor for å motta Nordic Music Prize på deres vegne i kveld. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

– Hjerteskjærende vakkert

Juryen er full av lovord om duoen, og begrunner vinnervalget slik.

– Ingen i juryen kunne stå i mot kraften i denne platen. Låtskrivingen er utsøkt, melodiene er tidløse og harmoniene hjerteskjærende vakre. Det er en varme her som kommer fra hjertet av Skandinavia, men musikken kommer også under huden på den amerikanske drømmen, på en måte som bare utenforstående kan klare å få til. Spesielt disse to.

Allerede i neste uke kan First Aid Kit oppleves her til lands – om du har billett, vel å merke. Konserten på Sentrum Scene 21. februar er nemlig forlengst utsolgt.

Se konserten First Aid Kit gjorde på Øyafestivalen i fjor: