– Jeg vil vise at gamingen som jeg og veldig mange andre unge driver med er en fin ting, og ikke problematisk.
Det sier Per Áki Sigurdsson Kvikne (26). Utover å være en lidenskapelig fan av spillserien Counter-Strike (CS), er han også mannen bak rapper-pseudonymet «Kjartan Lauritzen».
En fersk undersøkelse viser at halvparten av foreldre er bekymret for at barna deres spiller mer. Men Per synes man bør tenke seg om to ganger før man stempler det han selv ser på som en «sosial og fantastisk» hobby som noe usunt.
Har med flere av Norges største musikere
Per har spilt CS i over femten år, og engasjerer seg for både hobby-gaming og den proffe scenen rundt spillet. Utgaven CS:GO ble sluppet i 2012, men holder i motsetning til de fleste andre utgivelser i spillverdenen en svært høy popularitet på sitt tiende år.
Våren 2020 passerte CS:GO en ny milepæl: en million spillere samtidig på plattformen Steam.
Omtrent på samme tid fikk Per lyst å involvere seg mer i e-sport. Og sammen med andre musikere som Arif og Stig Brenner, ble han snart involvert som deleier i den nyoppstartede e-sportorganisasjonen 777 Esports.
Initiativtakeren for 777 Esports er bergenske Benjamin Fabio, manageren til Pers musikerkompis Boy Pablo.
Målet var å lage en organisasjon der man forente folk fra kreative miljøer som var interessert i gaming og hadde lyst til å gjøre e-sport mer «enkelt og tilgjengelig», forklarer Per.
Som eksempel nevner han at Boy Pablo har begynt å interagere med fans via indieheltens favorittspill FIFA.
På sikt ønsker også Per å lage en ny type arrangement i kryssingspunktet mellom LAN-party og musikkfestival.
E-sportkonkurranse i CS på scenen på dagtid, og konsert med Kjartan Lauritzen på samme plass etter sola har gått ned. Hvorfor ikke?
Vil endre synet på gamere
Per og 777 Esports ønsker rett og slett å forene folket rundt gode gaming-opplevelser.
– Jo, og gjøre gaming litt mer kult, og mindre nerdete. Vi vil fjerne tabuet om at gaming kun er for nerder som sitter og svetter.
Gaming er så mye mer, mener Per.
– Det er et sosialt aspekt av gaming som er helt nydelig. Ja, helt fantastisk.
Per får stadig høre historier om hvordan gaming hjelper ensomme mennesker. Som kanskje møter få folk fysisk for tiden, men har masse spillvenner på nettet de kan henge med.
– Bare nå under pandemien er det helt utrolig hva gaming har gjort for meg, sosialt sett. Jeg kan sitte og drikke meg dritings med vennene mine på en lørdagskveld mens jeg sitter og gamer med dem, og det føles som å være med dem.
– Det er disse tingene vi har lyst til å dele: For å gjøre gaming til en kul og enkel greie, uten tabuet, sier Per.
Milevis unna Pers nivå
777 Esports har også formet lag i Pers favorittspill CS. I 2020 gikk en gjeng med 777-signerte CS-utøvere rett til å konkurrere i førstedivisjonen av den norske proffserien Telialigaen.
Men Per spiller ikke selv på laget.
– Nei, nei. Altså, i forhold til dem er jeg helt ræva, liksom. For meg er dette en hobby. Jeg er så mye dårligere enn dem at det ikke er mulig å måle en gang. Det er helt utrolig å tenke på hvor mye tid og dedikasjon som kreves for å komme på nivået deres.
Til førstedivisjonslaget har 777 Esports nemlig signert proffutøverne Jonatan Ruyter, Snorre «fletch» Granerud, Daniel «Zykes» Jensen og Mikael «Mikki» Gaup. Pluss Kristian «akEz» Kornbakk, kjent fra den nye NRK-dokumentarserien «Gamerne».
På telefonen med P3.no snakker Per med ellevill entusiasme, men også stor respekt, om Norges e-sportutøvere innen CS. De nye stjernene, som han skulle ønske hadde enda flere fans.
– Det er det vi har lyst til å vise: Hvor absurd mye talent det er snakk om blant norske spillere. Og Norge er ikke i verdenstoppen en gang!
777 Esports er derimot i CS-norgestoppen: under sluttspillet av Telialigaen i desember, kom de helt til semifinalen.
– Jeg mener oppriktig at å se på en CS-finale er like gøy som å se på en fotballfinale. Jeg brenner veldig for hele e-sportscenen, sier Per.
Måtte få hjelp fra fagperson
For å sørge for at CS-spillerne deres skal få den rette oppfølgingen, har gjengen i 777 Esports hyret inn veteranen Tommy Monsen. Han har bakgrunn som en av Norges beste CS-spillere på 00-tallet og i de senere år som CS-ekspertkommentator for TV 2.
– Det er ingen i den organisasjonen som har noe erfaring med e-sport fra før, men de er veldig ydmyke på det, sier Tommy om 777 Esports.
Først kontaktet de ham for litt tips og råd for å komme i gang med et proft CS-lag, men etter mye samtaler innså de at de like så godt burde ansette ham som sportslig leder.
– Jeg tror de skjønte at om du skal starte noe og holde det i gang, så må man ha med noen som kjenner miljøet godt.
CS som sport er et gammelt miljø i Norge, og Tommy har vært med lenge nok til å kjenne det inn og ut.
– Det er Norges desidert lengstlevende e-sport. Vi hadde proffe CS-spillere her allerede i 2003-2004, og i 2005-2006 hadde Norge et av verdens beste lag, forteller Tommy.
Lavterskel e-sport på fritidsklubben
Selv oppdaget Per CS som niåring, da han begynte å smugspille på storebroren Theodors stasjonære PC i barndomshjemmet på Balestrand.
Rapperen bak låta «Gameboy» hadde vært fan av håndholdt Nintendo-spilling i flere år allerede. På storebrorens PC oppdaget han nå en ny verden av voksnere gaming i Doom, Warcraft 3 og CS versjon 1.6.
Det ble aldri e-sportkarriere på Per, for han satset isteden på musikken, og ble norgeskjent under rapper-alter-egoet Kjartan Lauritzen. Den selvutnevnte «casual»-gameren er likevel ikke helt fremmed for CS-konkurranser med pengepremier.
– Vi hadde en ungdomsklubb i Balestrand der det var 10 datamaskiner. Vi lagde lag, og spilte CS-konkurranser mot hverandre med pengepremier, forteller Per.
– Hvert lag betalte 100 kroner for å være med. Også kunne det beste laget vinne 500 kroner, ler han.
De største CS-turneringene i verden i dag har en premiepott på 1,5 millioner amerikanske dollar. Men en 500-lapp var heller ikke verst for en åttendeklassing på Balestrand.
Du kan følge blant annet CS-laget Apeks og proffspillere som Kristian «akEz» Kornbakk i dokumentarserien «Gamerne» i NRK TV.
Rettelse, 21. mars kl. 18.50: «1,5 millioner kroner» er rettet til «1,5 millioner amerikanske dollar».
Les mer om gaming: