– Den rødblå skalaen er utdatert

MDGs Hanna Marcussen mener det reelle skillet går mellom grønne og grå parti.

Hallo P3 får besøk av en ny partileder hver uke fram mot den store valgdagen. Det er du som lytter som bestemmer spørsmålene som stilles.

Miljøpartiet De Grønne har gjort det overraskende bra på meningsmålingene de siste ukene, men har også blitt kritisert for å ikke være tydelige på hvilken politisk blokk de vil samarbeide med.

Se video: Miljøpartiet De Grønne angripes fra alle kanter

Da partiets talskvinne Hanna Marcussen besøkte Hallo P3 gjorde hun det klart at det blant annet skyldes at partiet mener det tradisjonelle skillet mellom rød og blå politikk er utdatert.

– Vi vil se hva vi kan få av konkrete klimatiltak før vi bestemmer oss. Det viktigste skillet går ikke mellom rødt og blått lengre, det går mellom grønt og grått, forteller Hanna.

Les også: Erna Solberg | Siv Jensen

Hanna gjorde det tydelig at hun håpet på spørsmål som ikke bare handlet om miljø i det sendingen startet. Likevel var det miljø som sto i fokus.

Bilfri by

Spørsmål strømmet inn om akkurat det partiet er mest opptatt av, miljøet vårt. Martinius (19) fra Elverum lurer på om MDG kommer til å stenge av hele Oslo sentrum for kollektivtrafikk om de kommer i regjering.

– Vi vil ta bort ren privatbilisme, slik at det blir en bilfri by. Hvis partiet vårt blir større kommer dette til å skje, forteller Hanna.

Jørn er litt i tvil, og lurer på hvordan det skal kunne gjennomføres.

– Vi stenger ikke av all transport. Taxi for eksempel, det trenger man. Vi snakker om nødvendig bilisme. Biler tar alt for stor plass som kan brukes til mye annet, sier Hanna, og legger til at ærend (som å hente lillesøster på kor-øvelse) kan gjøres ved hjelp av kollektivtrafikken og andre alternativer.

Pisk og gulrot

Pål (25) fra Stavanger lurer på om det vil bli tydeligere klasseskille om flyprisene går opp. MDG har nemlig sagt at de vil øke flyprisene i sør-Norge, og at de ønsker en flysete-avgift på 600 kroner. Pål mener det er mye avgifter og lite løsninger på Stortinget.

Se minidoktumentaren Leo tar valget.

– Dette gjelder i Sør-Norge fordi der er det kollektivløsninger man kan velge istedenfor fly. Det er viktig for oss å bygge ut alternativer. Derfor ønsker vi å bygge ut et moderne jernbanenett. Det har vært snakk om dette lenge, men nå er det på tide å begynne, sier Marcussen.

Tuva mener det blir feil å starte med å sette opp flyprisene, for så å bygge ut alternativer. Hun mener rekkefølgen burde vært omvendt.

– Dette gjelder på områder der det er gode alternativer, og da vil vi bruke pengene på et løft på togmulighetene. Man må bruke begge virkemidlene i denne sammenhenger, det man liker å kalle pisk og gulrot, sier Hanna Marcussen for MDG.

Hør klippet om fly VS. tog her
HP3-HannaMarcussen-fly-tog

VRL lager TV

Folkemøtene er i gang, og denne uken er VRL i Tromsø for å lage vors- og nachspiel sammen med Sandra Borch og Sveinung Rotevatn.

Du ser vorset på NRK3 21:10 (før debatten) og nachet på NRK1 22:30 (etter debatten).