Den ultimate by:Larm-guiden

Denne uken braker vinterens vakreste musikkeventyr løs i Oslos gater. Her er konsertene du må få med deg.

Det er februar, og det betyr en sårt tiltrengt dose bensin på hjertene som brenner for den gode nye skandinaviske musikken.

Vi snakker selvsagt om by:Larm, det viktigste musikktreffet utenfor sommerhalvåret, der vinnere (og kanskje også noen tapere) skal utropes, nye artister oppdages  og det beste fra våre naboland måles opp mot våre hjemlige stoltheter. I tillegg til de fine Urørtfinalistene som spiller på John Dee på lørdag, og bandene P3 presenterer samme sted på fredag, bugner by:Larm-plakaten av annet snadder i tillegg.

Mulighetene for store konsertopplevelser er med andre høyst tilstede. Men hvilke godbiter skal man plukke fra denne soniske bufféten?

Her kan du lese anbefalingene fra ymse musikkfolk i P3. Sammen har de skissert opp en lydløype garantert verdt å kave seg gjennom snø, slaps og islagte gater for. Vi ses på konsert!

Tete Lidbom, musikkprodusent:

Shining

Rockefeller, lørdag kl. 00.30

Bandet skapte nærmest sin egen sjanger med sin tredje skive, Blackjazz (2010). Oppfølgeren One One One slippes nå i vår, og mine forventninger til den traff taket da jeg hørte singelen «I Won’t Forget». Her fortsetter Jørgen Munkeby og disiplene i samme spor som på Blackjazz, samtidig som de har tillagt seg en anelse mer tilgjengelig form for låtskriving.

Hjemmeside

Shining framfører One One One i sin helhet på Rockefeller lørdag kl. 00.30

 Gerilja

Wimpteltet, onsdag kl. 20.30

Jeg har lenge vært svak for powertrioen Gerilja. Samtidig møter jeg alltid opp konsertene deres med en sterk følelse av skrekkblandet fryd. Deres framtidsinspirerte tolkning av 70-tallets riffrock er nemlig blitt mer og mer ambisiøst. Samtidig framstår Gerilja som Norges mest nonchalante band – utfallet er alltid uvisst. Singelen «Lighting Death» var en av mine favoritter fra i fjor.

Gerilja, Urørt.

Jørgen Hegstad, prosjektleder for P3 Urørt og anmelder:

 Black Twig

Rockefeller Annex, fredag kl. 22.00

Revolver, lørdag kl. 22.30

Det spiller flere spennende finske band på Bylarm i år. Både Phantom og French Films er verdt å få med seg, men jeg tror Helsinkibandet Black Twig er det beste av dem. De lager kompleks, allsidig rock som veksler mellom dronende jams og umiddelbare poplåter, og kan minne litt om det amerikanske The War On Drugs driver med.

Hjemmeside

[soundcloud url=»http://api.soundcloud.com/tracks/46491692″ params=»» width=» 100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Colleagues

Revolver, fredag kl. 23.30

Rockefeller Annex, lørdag kl. 20.00

Utelukkende på bakgrunn av låten «Parents’ House» har jeg falt veldig for dette bandet som i presseskrivet namedropper Bon Iver, men som på overnevnte låt er langt søtere og blidere, med et klart slektskap til Yeasayer. Håper de kan gjenskape dette live.

Hjemmeside

[soundcloud url=»http://api.soundcloud.com/tracks/54752644″ params=»» width=» 100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Ali R. S. Pour, journalist og anmelder:

Emile The Duke

Mono, torsdag kl. 18.00

Stratos, lørdag kl. 23.30

Oslo-rapperens kuriøse tekster og flyt over funky produksjoner gjør merkelige øyeblikk merkverdig. For eksempel da han sto halvannen meter foran meg i en knøttliten klubb en vinterkveld og fremførte kutt. Han er sær som få, men til gjengjeld forfriskende og lite påtatt. The Duke er sin egen hær og trår på en sti der andre ikke tør å begi seg ut på.

Hjemmeside

[soundcloud url=»http://api.soundcloud.com/tracks/33048311″ params=»» width=» 100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Cashmere Cat

Blå, torsdag kl 22 (delegatpass/100 kroner)

Lekent og basstungt innenfor rimelighetens grenser har Cashmere Cat gjort seg bemerket både innenlands og på den andre siden av Atlanteren. I krysningspunktet klassisk klubbmusikk, r&b, hiphop og andre elementer som utgjør en tidvis uimotståelig miks, finner du produsenten og DJ-en. Hjemme ble han hyllet for EP-en Mirror Maru, og i USA fikk han heder og ære via et av de største musikkmagasinene for en remiks. Et must i by:Larm-uka.

Soundcloud

[soundcloud url=»http://api.soundcloud.com/playlists/2710207″ params=»» width=» 100%» height=»450″ iframe=»true» /]

Trine Aandahl, journalist og anmelder:

Postiljonen

Victoria –  Nasjonal Jazzscene, fredag kl. 21.30

Revolver, lørdag kl. 00.30

Postiljonen er klubbmusikk polstret med slørete, drømmende vokal. Det norsk-svenske bandet har holdt det gående i Stockholms undergrunn i halvannet år, og har lastet opp stadig bedre låter til for eksempel Urørt. Du kan høre både M83, Delorean og Lykke Li i musikken deres, og bandet byr på melodilinjer som innbyr både til dans og til å forsvinne inn i sin egen verden.

Postiljonen, Urørt

[soundcloud url=»http://api.soundcloud.com/tracks/59014057″ params=»» width=» 100%» height=»166″ iframe=»true» /]

 Phil T. Rich

Wimp Annex, torsdag kl. 20.00

John Dee, lørdag kl. 00.00

Årets Urørt byr på både særegne låter og et gjennomført liveuttrykk med band i ryggen og solide Emilio som sidekick. De sfæriske produksjonene fra fjorårets EP byttes ut med et røffere lydbilde når Phil T. Rich går på scenen. Hovedpersonen selv sparer ikke på noe, og er både sjarmerende og smittende energisk på scenen.

Phil T. Rich, Urørt

[soundcloud url=»http://api.soundcloud.com/tracks/58114861″ params=»» width=» 100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Bits Between

Rockefeller Annex, fredag kl. 20.00

John Dee, lørdag kl. 01.00

Bits Between sto for det hardeste bidraget i Urørtfinalen i år, og leverte en intens konsertopplevelse etter selve showet. Østfoldingene pumper deg full av energi med sin  amerikanskinspirerte hardcorepunk, spiller tight og overbevisende, og er et håndfast bevis på at den harde musikken er aller best i liveformat. 

Bits Between, Urørt

[soundcloud url=»http://api.soundcloud.com/tracks/29732636″ params=»» width=» 100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Ruben Gran, programleder Lydverket P3:

Heksed

Revolver, torsdag kl. 00.30

Rockefeller Annex, lørdag kl. 21.00

Det er gode tider for den hardtslående norske rocken, og det blir stadig tettere mellom tilfellene av gode band som spiller hardcore med metal-gjeld. Heksed er også en eminent representant for det, med massive gitarriff, kompakt rytmeseksjon og presise vokal. I tillegg er de i stand til diabolsk dveling som fryder kroppen når de øser det fra en scene.

Heksed, Urørt. 

Adam Kanyama

Wimp Annex, fredag kl. 23.00

Mono, lørdag kl. 23.00

Han er ung, han er svensk, han er en rimsmed av rang og et unisont Sverige er enige om at han er… fremtiden. Mye tyder på at det stemmer. På 17 år har Kanyama fått bedre flow, ordforråd og karisma enn den gjennomsnittlige rapper makter i løpet av et helt liv. Et snev av det i konsert, og vi kan få Bylarms beste fest.

Hvitmalt Gjerde

Wimp Annex, torsdag kl. 22.00

Mono, lørdag kl. 00.00

Noen ganger er det noe med bare auraen rundt et band som virker tiltrekkende, annerledes og inspirerende. Hvitmalt Gjerde har masse av det, og i tillegg fyller de minst ett hull i norsk musikk. Et hull vi kanskje ikke visste at vi hadde, som gjør de enda råere. Der hvor snurrig, psykedelisk 60s-pop blir angrepet på bergensk med punk i bakhodet. Det kan jeg like.

Hvitmalt Gjerde, Urørt

[soundcloud url=»http://api.soundcloud.com/tracks/48726597″ params=»» width=» 100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Amund Grepperud, produsent Lydverket P3

Atlanter

Herr Nilsen, torsdag kl. 21.30

Cross Road Club, lørdag kl. 01.30
Gamle kjenninger fra andre band og soloprosjekter har kommet sammen for å lage det de selv kaller viddeblues. En mikstur av ørkenblues og afropop med tunge New Order-basslinjer, hvor atpåtil den tyske krauten surkler nederst i gryta. Førstesingelen deres heter «Kaktos», og i anledning den besøkte bandet Lydverket P3 tidligere i vinter. Der spilte de også «Aye» live i P3s studio.

«Aye»:

Atlanter – Aye (Live i Lydverket januar 2013)

«Kaktos»:

[soundcloud url=»http://api.soundcloud.com/tracks/74358926″ params=»» width=» 100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Stratos, fredag kl. 00.30.

Wimpteltet, lørdag kl. 01.30.

Danske Karen Marie Ørstedt har tidligere spilt punk, men er i løpet av fjoråret blitt det største pophåpet i hjemlandet. Dama som lager en finurlig lite heseblesende blanding av pop, dansemusikk og r&b har også fått øra opp på folk i det såkalte store utlandet. Hun blir sammenlignet med canadiske Grimes, som var en av de største indiehypene i fjor. Om hun klarer å få musikken sin ut til publikum fra scenen, er det sannsynlig at en ny, skandinavisk popstjerne er født.

[soundcloud url=»http://api.soundcloud.com/tracks/73955990″ params=»» width=» 100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Mina Knudsen, journalist:

Mikhael Paskalev

Cross Road Club, torsdag kl. 01.30

Rockefeller, lørdag kl. 00.30

Min siste liveopplevelse av mannen i underbuksa var fra bak et tre under en fullsatt konsert på Pstereofestivalen i fjor. Endelig slipper han sitt etterlengtete debutalbum Whats Life Without Losers og jeg gleder meg til å se hvilke andre godsaker han har på lager i tillegg til ’’I Spy’’ og ’’Jive Babe’’ som har toppet spillelisten min det siste året. Jeg har troa på at dette er lyden av 2013 og storgleder meg til å se han på by:Larm.

Mikhael Paskalev, Urørt

[soundcloud url=»http://api.soundcloud.com/tracks/49665115″ params=»» width=» 100%» height=»166″ iframe=»true» /]

 Karin Park

Jaeger, lørdag kl. 21.00

En av damene jeg har stor tro på og er spent på å se under by:Larm er svenske Karin Park. Elektropop-artisten lager funky låter med personlige tekster og klarer å gjøre en Justin Bieber låt til en mørk og snodig dupstep-versjon – som er dødsfett! Karin har funnet sin musikalske plass med alternativ elektropop-dubstep og jeg gleder meg til å se hva hun bringer til scenen på byLarm.

Hjemmeside

[soundcloud url=»http://api.soundcloud.com/playlists/1160155″ params=»» width=» 100%» height=»450″ iframe=»true» /]

Kim Klev, anmelder:

Aact Rraiser

Jaeger, torsdag kl. 21.00

Stratos, lørdag kl. 01.30

Det gis ikke ut så altfor mye fantastisk norsk elektronisk musikk per idag. Dermed blir det nærmest ubegripelig at denne Oslo-baserte duoen fortsatt skal luske umerkelig rundt i andres skygger. For en gangs skyld føles det ikke som om Oljenasjonen henger minst tre år etter på musikkfronten. Tvert imot. Hvis du ennå ikke har vuggedanset til Adrian Eidem og Markus Sundbergs produsentalibi, benytt for guds skyld sjansene du har i helga.

Hjemmeside

[soundcloud url=»http://api.soundcloud.com/tracks/32772563″ params=»» width=» 100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Marie Komissar, musikkprodusent:

Elliphant

Mono, fredag kl. 20.00

Rockefeller, lørdag kl. 22.30

Svenske Elliphant utfordrer på mange måter eneveldet M.I.A. har hatt i å lage frekk elektronisk popmusikk med referanser fra alle verdens hjørner. På den selvtitulerte EPen hun nylig ga ut fremstår hun som den aller kuleste jenta i klassen og jeg er selvsagt innmari spent på om hun også er det på scenen. Med låter som reggaeinspirerte «Down On Life» til klubb-bangeren «TeKKno Scene» blir nok dette en fest du ikke bør gå glipp av.

Soundcloud

[soundcloud url=»http://api.soundcloud.com/tracks/75326402″ params=»» width=» 100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Zawadi

Wimp Annex, torsdag kl. 21.00

Mono, lørdag kl. 22.00

Han synger i mannskor, spiller trompet og ryktene sier at liveshowene til denne Oslorapperen er noe å få med seg. Personlig er jeg fullstendig hekta på den britisklydende debutsingelen «Back Against The Wall», og hans ambisiøse mål om å bryte ned sjangergrensene mellom alt fra gospel til grime gjør meg ekstremt spent på hva mer han har på lager. Jeg gleder meg til å finne det ut.

Hjemmeside

[soundcloud url=»http://api.soundcloud.com/tracks/30684106″ params=»» width=» 100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Marius Asp, vaktsjef og anmelder:

Truls

John Dee, fredag kl. 01.00

Wimpteltet, lørdag 00.30

Truls Heggero har allerede etablert som en av våre mest særpregede popstemmer via indiekonstellasjonene Lukestar og Truls & The Trees. At han på egenhånd velger å bruke englerøsten på urban musikk det virkelig skinner av – og får det til å låte som om han har drevet med det hele livet – er gledelig og imponerende.

Hjemmeside

 Thea & The Wild

Wimpteltet, torsdag kl. 20.30

John Dee, fredag kl. 22.00

Enkelte vil kjenne henne som frontfigur i det lovende popbandet Norma Sass. Men det er som soloartist Thea Glenton Raknes virkelig kommer til sin rett – i det minste etter de noe mørkere og mer særegne smakebitene å dømme.

Hjemmeside

[soundcloud url=»http://api.soundcloud.com/tracks/69447746″ params=»» width=» 100%» height=»166″ iframe=»true» /]