Den ultimate Eurovision-menyen

Har du invitert til ESC-fest? Her er det du burde servere gjestene dine!

– Denne menyen passer perfekt til en kveld foran TV-en, men er nok noe mer glamorøs og imponerende enn å sette fram en skål med chips, forteller kokk Ole Martin Alfsen, kjent fra 4-stjerners middag på TV Norge.

– Vi snakker snacks med det lille ekstra!

Ole Martin har satt sammen en meny som imponerer, uten at du må streve i timevis. Den består av ulike småretter og dipper som passer perfekt som fingermat.

Pico de Gallo


4 plommetomater, i små terninger
½ rødløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1 rød chili, finhakket
3 ss extra virgin olivenolje
½ lime, saften av denne
salt og sort pepper
hakket fersk koriander og bladpersille

Fremgangsmåte:
Kutt opp alle ingrediensene og bland dem sammen i en skål eller bolle. Du kan også lage salsaen på forhånd, men du bør da vente med å tilsette løk og hvitløk til like før servering, hvis ikke blir løksmaken fort dominerende.

Hummus


1 boks store, gode kikerter/garbanzo-bønner
1-2 fedd hvitløk
1-2 ss tahini
Saften av 1 sitron
Extra virgin olivenolje
Evt. litt vann
2 ss ristede spisskummenfrø
1 ts paprikapulver
Extra virgin olivenolje til topping

Fremgangsmåte:
Knus og hakk hvitløk. Sil av laken fra kikertene. Ha alle ingrediensene i en beholder og mos dem med stavmikser eller lignende. Pass på at du ikke får med sitronsteiner! Da blir det fort bittert.

Serveres gjerne med ristede pitabrød, naan eller tynne skiver tørt, lyst brød ristet helt tørre i ovn. Passer også godt som dip til chips.

Se resten av oppskriftene lenger ned i denne artikkelen!

P3morgens egne mattips


Programlederne i P3morgen har også kommet med sine forslag til fest-meny, som passer supert både til Eurovision og andre lystige lag. Både Ronny Brede Aase og Silje Nordnes går for noe som er lett å servere og lett å spise.

– Jeg ville servert pizzaboller! Det er dødsdigg og mettende, sier Silje med et lurt smil.

– Kanskje noen frekke empanadas, sier Ronny, som åpenbart er inspirert av sin nylige tur til Latin-Amerika.

Asiatiske pannekaker med kylling og hoisinsaus er Markus Nebys valg.

– Kylling i stedet for and, da det både er billigere og trenger litt mindre kjærlighet i forkant. På den måten har man fortsatt god tid til å gjøre seg klar til fest, og man kan servere til flere, forteller Markus.

Ingen av dem kommer til å lage noe av dette til Eurovision, selvsagt, da de alle tre er opptatt med å lage Europas råeste ESC-sending på NRK3 og NRK TV!

Uansett er det kanskje tryggest å holde seg til tipsene fra legenden Ole Martin Alfsen:

Spicy, crispy kikerter


200 g tørre kikerter – bløtlagt 1 døgn/natten over ELLER 1 boks hermetiske
1 ss spisskummen
¼ ts kajennepepper
½ ts gurkemeie
½ ts salt
2 ss rapsolje

Fremgangsmåte:
Legg kikertene i bløt natten over. Kok dem i en gryte med så mye vann at ertene dekkes godt. Løft av skummet underveis, og kok til ertene blir myke og møre, omtrent 1 ½ time. Når kikertene er møre, heller du av resten av kokevannet. La kikertene dampe seg tørre. Om du bruker hermetiske; åpne, skyll godt og la tørke godt.

Ha kikertene i en bolle, tilsett krydder og olje. Bland kikertene godt sammen og hell dem utover et stekebrett. Stekes i forvarmet ovn ved 200 grader i 30 minutter. Luft ut kondens og vend om underveis.

Edamoms – som et alternativ til guacamole


Det finnes få dipper som er mer populære enn vår alles kjente guacamole. Men avokado er ofte dyrt, og det skal et eget talent til for å klare å kjøpe en som er akkurat passe moden. Så vi har et alternativ, nemlig edamamebønner! Det finner du i frysedisken hos flere større matvarekjeder.

200 g rensede edamamebønner (frosne)
1-2 fedd hvitløk
½ chili (gjerne grønn)
saft fra ½-1 lime
extra virgin olivenolje
1 bunt koriander
salt og pepper

Fremgangsmåte:
Hakk hvitløk og chili, og ha alle ingrediensene i en beholder før du kjører dem med en stavmikser eller lignende.

Smakene er de samme som i en guacamole, og edamomsen tåler også å stå litt før den blir spist, i motsetning til avokado blir den ikke brun! Oppbevar den i en boks i kjøleskapet fram til servering. Funker meget godt til nachochips (og eventuelle rester kan brukes til taco dagen derpå).

Mini-cheviche


300 gram fersk fiskefilet (gjerne kveite, torsk eller annen fast, hvit fisk. Laks funker også.)
1 liten rødløk, finhakket eller i tynne båter
saft av 1 1⁄2–2 lime
skall av 1⁄2 lime, grundig vasket og revet
4 reddiker i terninger
1 avokado delt i terninger
litt havsalt
1 -2 vårløk, finhakket
1⁄2 grønn chili skåret i tynne skiver
1⁄2 rød chili skåret i tynne skiver
2 ss olivenolje
kvernet sort pepper
1 neve koriander, hakket

Fremgangsmåte:


Skjær fisken i terninger på ca. 3–5 millimeter. Legg fisken og finhakket rødløk i en bolle, og hell over limesaft og limeskall. Smak til med salt.

Rens og skjær opp resten av grønnsakene, og ha dem i bollen. Så skal du ha i olivenolje, pepper og litt koriander. Bland godt og smak til med mer pepper, salt og eventuelt lime og olivenolje. Blandingen bør stå i 10 minutter før servering. Da har fisken fremdeles rå kjerne, men matt overflate. Syren fra limen bryter ned proteinet i fisken, noe som gjør at den nesten ser litt kokt ut og får en fastere konsistens. Dryss med koriander ved servering.

Chevichen kan spises som en dipp med nachochips, eller den kan serveres i små blader av hjertesalat, nesten som et tacoskjell.

Lykke til!

Ole Martin Alfsen poserer med sin delikate snacksmeny. Dette og alle de andre lekre matbildene er tatt av Daniel Rørvik Davidsen.