Kaja Gunnufsen (26) har med debutalbumet Faen Kaja fra i vår utmerket seg som en svært interessant låtskriver. Tekstene hennes omhandler de mindre glamorøse sidene ved tilværelsen, og hun utleverer både seg selv og sin generasjon ganske nådeløst. Tanker om dårlig selvtillit og ensomhet figurerer side om side med betraktninger om feil fokus og overfladiskhet i samfunnet – skildret ved hjelp av enkle rim og store doser ironi.
Les anmeldelsen av Faen Kaja her.
Se Kaja spille live i videoen øverst i saken.
– Ingen unnskyldning for ikke å bidra
Torsdag besøkte artisten P3aksjonens 100 timer lange sending fra torget i Trondheim. Hun sier det store fokuset P3 og NRK sammen med Kirkens Nødhjelp setter på kampen for å gi flere mennesker tilgang på rent drikkevann har effekt, selv om hun skulle ønske vi ikke var avhengige av media for å engasjere oss.
– Det er jo ikke noe nytt at millioner av mennesker mangler tilgang på rent drikkevann, men jeg tror vi trenger å få det inn med teskje.
– Man bør alltid gjøre ett og annet som går litt utover en selv, men når det kommer sånne anledninger er det enda lavere terskel. Det er ingen unnskyldninger for ikke å bidra når du får servert det sånn på sølvfat. Send en sms, liksom.
For å støtte P3aksjonen sender du P3A til 1987 (25 kr).
Selvopptatt kultur
Vissheten om problemer andre steder i verden overskygges ofte av mer overfladiske utfordringer i hodene våre. Hvorfor tror du det er sånn?
– Det er fælt, men det er jo sånn samfunnet er. Det er litt tvetydig; på en måte legges det opp til at man skal tenke på nestemann, men samtidig har det aldri vært mer dyrking av jeget, og mer selvrealisering enn nå. Hvem er jeg, og hva er jeg best til?
Vår generasjon er ikke kjent for å være den mest engasjerte.
– Når man lever med en sånn agenda begynner man å tenke i de baner, og blir veldig opptatt av seg selv. Jeg kjenner det selv, også. Hovedtema i hodet mitt, hele dagen, er jo jeg. Og det er jo litt på grunn av kulturen vi lever i.
– Det er masse bra engasjement også, men vår generasjon er jo ikke kjent for å være den mest engasjerte. Vi bruker energien vår på å dyrket jeg-et fremfor å engasjere oss, sier hun.
«Tenk på barna i Afrika!»
De aller fleste av oss har på et eller annet tidspunkt fått beskjed om å «tenke på barna i Afrika» når vi klager over tilværelsen. Selv om vi åpenbart lever et priviligert liv i velferdsstaten Norge, er Kaja opptatt av at det ikke nødvendigvis er noen sammeheng mellom materiell velstand og det mellommenneskelige.
– Noen ganger føler jeg at jeg må rettferdiggjøre å skrive om i-landsproblemer. Man kan en dårlig dag, og så sier noen “tenk på barna i Afrika”, og så føler man seg alltid ekstra dritt. Men det at vi lever i en velferdsstat og har materielle goder trenger ikke bety at man ikke føler meningsløshet eller ensomhet.
– I vårt samfunn har vi kanskje i overkant mye tid til de eksistensielle spørsmålene, mens det er helt annerledes i andre land. Der er det ikke ensomheten det står på, der er det helt andre ting, som selvsagt er mye verre. Vi tar jo alle godene vi har for gitt, men da finner vi andre ting å slite med.
Tar rent vann for gitt
Kanskje er det grunnleggende menneskelig å alltid lete etter feil ved tilværelsen. Kaja er iallfall overbevist om at er universelt å ta godene vi har for gitt.
Jeg tar det jo for gitt at jeg står opp og har rent vann.
– Ta en person som bor i et varmt land. I slummen i India. Jeg, som nordmann, som går rundt og er kald store deler av året, kan si “så heldig du er som bor i et varmt land!”. For den inderen vil jo det være helt absurd! Der tar man jo for gitt at det er sol hver dag når man står opp. Det er en banal sammenlikning, men jeg tar det jo for gitt at jeg står opp og har rent vann. Jeg kjenner jo ikke noe annet.
Kaja sier hun synes det er både rart og synd at vi ikke alltid greier å engasjere oss i annet enn det man selv ikke står midt oppi. Hun tror det gjelder å velge sine kamper.
– Hvis man først begynner å engasjere seg, er det jo et hav å ta av. Bekjempe fattigdom, miljøvern, dyrevern – lista er lang. Men må kanskje finne sin sak. Det er iallfall det jeg tenker. Man må begynne i det små, finne det man er opptatt av. Jeg er oppvokst i et miljøbevisst hjem, og mitt nye prosjekt nå er å spise mye mindre kjøtt.
Vil løfte blikket
Debutalbumet Faen Kaja dominerer singellivets skyggesider. Den nye singelen «Syden» handler om å rømme fra tilværelsen. Kaja spår at verden utenfor henne selv vil spille en stadig større rolle i musikken hennes fremover.
– Tre album om å være singel og ensom hadde blitt litt trassig. Jeg-formen vil nok fremdeles være grunnleggende i musikken, men kanskje med et annet fokus. Foreløpig er jeg litt på søken. Men du skal ikke se bort i fra at det blir noe om miljøet og rent vann, altså.
I låta «Faen Ta» skildrer Kaja hvor lett det er å glemme elendigheten i verden med setningen»Vi vil kjempe for friheten til folket, men er opptatt av å sitte på Facebook og poke».
Det er så lite som skal til for å distrahere oss.
– Jeg hadde sett en kjempesterk film om prostistusjon og menneskehandel på Blått Lerrett, et filmarrangement i Oslo. Venninnene mine og jeg dirret da vi gikk ut av lokalet, både fordi vi var satt ut av filmen og fordi vi ville gjøre noe. Så kom vi hjem og så på Paradise Hotel. Med en gang vi satte på TV3 var det sterke inntrykket fra dokumentaren borte. Det var litt det som trigget den setningen; det er så lite som skal til for å distrahere oss, sier hun.
Se videoen til «Faen Ta»: