Det svake kjønn? My ass

I dag er det kvinnedagen, så la oss snakke litt om disse damene.

Nesten halvparten av alle mennesker er, og har alltid vært, kvinner. I historiebøkene kan det likevel virke som at kvinnen er en ny oppfinnelse. En svensk undersøkelse viser nemlig at 87 prosent av alle personer som nevnes i enkelte lærebøker er menn. I noen av bøkene omtales til og med flere nazister enn kvinner.

Vi har gravd frem noen kule kvinner som ikke fikk være med i historiepensum.

5 damer som har gjort hverdagen enklere og verden bedre

1. Ada Lovelace er hjernen bak verdens første dataprogram. Programmet inneholder prinsippene for en logisk oppbygging som ligner grunnlaget for dagens datamaskiner!

2. Elizabeth Magie fant opp “Monopol”. Selv kalte hun det for “The Landlord’s Game”, men fordi hun var kvinne fikk hun ikke ta patent på ideen. Spillet ble kopiert 30 år senere av en mann, som kalte spillet “Monopol”. Snakk om å rykke tilbake til start.

3. Hedy Lamarr er en av de vi kan takke for at vi har trådløs internett. Under andre verdenskrig fant hun opp en metode for å radiostyre torpedoer, og oppfinnelsen har senere har gitt liv til annen trådløs teknologi, blant annet Wi-Fi og GPS.

4. Josephine Cochrane fant opp oppvaskmaskinen i 1886. Oppfinnelsen ble bygd i et skur bak huset. I dag er den på kjøkkenet, og sørger for en enklere, mer effektiv og miljøvennlig hverdag.

5. “Bikkje-Lisa” Kristoffersen gjorde det vanskelig å være dyreplager i Oslo. Nesten daglig var hun ute for å sjekke at dyra ble behandlet ordentlig. Så hun det motsatte vanket det kjeft og slag. I 1907 stiftet hun den første foreningen for dyrebeskyttelse i Oslo.

Foto: Oslo Museum
“Bikkje-Lisa” Kristoffersen og hund hos fotografen. Foto: Oslo Museum

Mannen har vært malen

Forfatter og feminist Marta Breen har lenge hatt som prosjekt å spre kunnskap om damer. Hun har gitt ut flere bøker, og snart kommer en ny. Denne gangen i quizformat og den skal hete “Hva vet du om damer?”.

Forfatter Marta Breen vet mye om damer. Nå gir hun ut quiz-book. Foto:
Forfatter Marta Breen vet mye om damer. Nå gir hun ut quiz-book. Foto: Evy Andersen

Historiene om mennesket er i stor grad blitt fortalt av menn, derfor har kvinner havnet på sidelinjen, forklarer Breen.

– Menns smak, vurderinger og perspektiv har satt premissene for samfunnets syn på kvalitet og relevans. Han har vært malen, og sånn bør det ikke være.

HVA VET DU EGENTLIG OM KVINNER – TEST DEG SELV HER: