Blir programledere på P3 for et døgn

Fire artister stiller opp som gjesteprogramleder under P3aksjonen.

  • Fakta om årets aksjon:
  • P3aksjonen er et samarbeid med TV-aksjonen. Pengene fra årets aksjon går til Røde Kors og deres arbeid i ni land.
  • Under P3aksjonen sender vi 100 timer radio – fra 19. oktober klokka 19.
  • 59,5 millioner mennesker er på flukt i verden i dag – nok til å danne en lenke rundt hele jorda.
  • Sivile utgjør 92% av dem som blir drept av eksplosive våpen i befolkede områder.
  • Det hjelper å hjelpe, og mange steder er Røde Kors en av få hjelpeorganisasjoner som slipper til med humanitær hjelp. For 300 kroner kan Røde Kors for eksempel gi en pakke medisinsk utstyr til fire pasienter.
  • Pengene går også til å hjelpe flyktninger som har kommet til Norge. Røde Kors har over 400 aktiviteter for flyktninger og asylsøkere i Norge.
  • Kilde: blimed.no

– Jeg har aldri gjort noe så crazy for veldedighet, sier Chirag Patel fra Karpe Diem.

I nesten et helt døgn skal han være programleder på P3 under P3aksjonen 2016. Det samme skal Daniel Kvammen, Julie Bergan og Kristoffer Cezinando.

Mens P3s egne Silje Nordnes, Ronny Brede Aase, Niklas Baarli og Tuva Fellman skal lage 100 magiske timer direktesendt radio fra torget i Trondheim 19.-23. oktober, kommer altså fire av Norges aller fremste artister etappevis inn for å hjelpe til.

Plan for gjesteprogramlederne:
Onsdag kl. 1915-torsdag kl. 1200: Julie Bergan
Torsdag kl. 1200-fredag kl. 1200: Cezinando
Fredag kl. 1200-lørdag kl. 1400: Daniel Kvammen
Lørdag kl. 1400-søndag kl. 2000: Chirag

Håper artistene «bjudar på»

Niklas fra Verdens Rikeste Land håper de fire artistene virkelig byr på seg sjøl og blir fanga av det han kaller «P3aksjons-bobla».

– Når du lager radio så lenge kommer det til et punkt der du mister det helt. Det gleder jeg meg til. I fjor ble «Broder Baarli» født da jeg ble klippet som en munk da vi nådde en ny milepæl for innsamlingen. Tenk om vi får se en «Broder Chirag» i år, drømmer han.

– Kommer han, som jeg ser på som en av Norges kuleste menn, til å gå med på noe sånt, liksom?

Det blir garantert verdt det å være med, tror Chirag, selv om han regner med å måtte utsette seg sjøl for noe han ikke er særlig bekvem med.

– Jeg har jo spilt konserter, men det er veldig innafor komfortsonen min. Jeg er ikke noe glad i å holde på med stunt og ting som egentlig ligger utafor den. Også er jeg jo ikke vant til å intervjue folk. Nå skal jeg ikke være opptatt av meg sjøl, men andre som er i rommet, sier han.

Ronny Brede Aase, Silje Nordnes, Niklas Baarli og Tuva Fellmann er nok et år klare for å ta deg gjennom 100 timer med direktesendt radio - men i år får de fire ekstra gode hjelpere med på laget.
Ronny Brede Aase, Silje Nordnes, Niklas Baarli og Tuva Fellmann er nok et år klare for å ta deg gjennom 100 timer med direktesendt radio – men i år får de fire ekstra gode hjelpere med på laget.

Programlederne veit ikke hva som venter dem

Svimlende 3,5 millioner kroner ble gitt under fjorårets P3aksjon. I år går pengene til Røde Kors og deres arbeid for mennesker i områder rammet av krig og konflikt.

Hvilke utfordringer de til sammen åtte programlederne må bryne seg på i år veit de ikke sjøl engang – men én ting er sikkert: De styres av lytternes donasjoner. Nås en ny milepæl, må noen av dem i ilden for å gi noe tilbake til lytterne som har bidratt.

– Det er så sjukt at vi omtrent ikke veit noen ting om hva som skal skje i år, sier Tuva fra Hallo P3 og Juntafil.

På enkelte tidspunkt i fjor hata hun seg sjøl så sterkt – som da hun måtte sykle Nordsjørittet fordi hun tapte en dum Instagram-konkurranse.

Daniel Kvammen spiller "Du fortenar ein som meg"
Daniel Kvammen spiller «Du fortenar ein som meg» under P3aksjonen 2015. Foto: Rashid Akrim, NRK P3.

– Bare å be folk dra fram lommebøkene

Poeten sjøl, Daniel Kvammen, mener årets formål er så viktig at han ikke kan beskrive det ord engang. Han gleder seg til å være med.

– Det blir bare sjuuuukt moro! Jeg har vært innom tidligere år, og det har sett litt ut som å være på turne. Slitsomt, og sinnsykt gøy. Og så er det for en veldig, veldig god sak! Det er bare å be folk om å dra fram lommebøkene, mener han.

Cezinando: – Rått at jeg skal være med

Kristoffer Cezinando er yngstemann i årets programlederstab. Foto: Kim Erlandsen (NRK P3)
Kristoffer Cezinando er yngstemann i årets programlederstab. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.

For yngstemann i programlederstaben er det hans første veldedighetsprosjekt som artist.

– Det er så rått at jeg skal være med! Men det kommer sikkert til å bli en påkjenning, selv om jeg la inn stor innsats i døgninga på barneskolen, sier Cezinando.

Uten et eneste minutt på øyet skal han rett videre på gig etter programlederdøgnet. At han brenner for å bidra her, er det derimot ingen tvil om:

– Hele flyktningkrisa er så nært for folk. Enten du bor på Tøyen som meg eller ute på landsbygda, har du sett familiene som har flykta fra konfliktområder til et mottak nær deg. Det er det mest aktuelle i hele verden akkurat nå, og det er sinnsykt vanskelig å ikke bry seg.

Julie Bergan planlegger overraskelser

– Jeg tenker på alle de morsomme tinga vi skal finne på og de dårlige, overtrøtte vitsene vi kommer til å fortelle. Nå skal jeg finne på kule overraskelser til de andre og øve på å døgne fram mot P3aksjonen. Neida. Joda!

Hun er stolt over å få være med.

– Røde Kors gjør et ekstremt viktig, men også farlig arbeid for at millioner av mennesker i krigsherjede områder skal få det mest nødvendige for å overleve. Det er jeg utrolig stolt av å få være med på å støtte!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=biNacwxl-Hw&w=560&h=315]

Bli med på P3aksjonen fra 19/10 klokka 19!