nrk.no

Disse skal lede «P3aksjonen 2021»: – Som å være med i en realityserie

Martin Lepperød er spent på om Henrik Farley er så beinhard som han virker. Adelina Ibishi tror vi får se en mer kokko side av Arian Engebø.

20. til 24. oktober er det nok en gang klart for «P3aksjonen» fra Solsiden i Trondheim.

«P3morgens» Adelina Ibishi og Martin Lepperød returnerer som programledere. Med seg får de debutantene Arian Engebø fra «StudioP3» og Henrik Farley fra P3-podkasten «Karakter».

– Det er samme følelse som å stå på timeteren hvor du vet at på et eller annet tidspunkt, så er det noen som dytter deg utenfor, men det kan være om 4 timer eller om 20 minutter.

Slik beskriver Martin Lepperød (28) følelsen av å lede det hundre timer lange radioprogrammet. Hvert år får programlederne drøye, kleine og uforutsigbare utfordringer.

I tillegg blir det mengder med fjas, livemusikk og gøyale gjester.

I år går pengene fra «P3aksjonen» til Plan Norge og deres arbeid for å bekjempe barneekteskap i Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali og Niger.

– Det er noe av det mest samlende man kan være med på. Å se at unge mennesker, som i utgangspunktet har så lite, velger å støtte opp under så viktige saker, er skikkelig givende, sier Adelina.

Hvor beinhard?

Under «P3aksjonen» i fjor ble det mye styr etter at Martin Lepperød hang etter to kroker som var ført gjennom huden i ryggen. Selv om Martin selv ønsket å gjennomføre stuntet, mottok P3 flere klager fra folk som mente det var over grensen.

Komikeren fra Nesodden føler ikke noe behov for å toppe fjorårets utfordring.

– I fjor hadde jeg et markeringsbehov, siden jeg var helt ny. Nå har jeg vist folket hva jeg er god for, så nå er det de to nye som må markere seg, humrer «P3morgen»-programlederen.

Martin Lepperød står oppreist samtidig som en mann med munnbind fører to kroker inn ryggen hans. Martin står med bar overkropp. I bakgrunnen står Adelina med en mikrofon mot ansiktet til Martin. Adelina har på bart, og er kledd som en dragking.
PÅ KROKEN: Martin Lepperød fikk to kroker i ryggen under fjorårets aksjon. Dagen etter fikk stuntet kritikk på sosiale medier. Foto: Kim Erlandsen/NRK P3

Han er spesielt spent på hvordan bestekompis Henrik Farley (28) kommer til å takle de hundre timene i glassburet.

– Jeg elsker jo å prøve å få han sint og oppgitt, men jeg har aldri sett han sliten eller redd. Jeg er spent på å se om han er så beinhard som han virker, eller om det et eller annet sted der inne er et lite barn som bare vil hjem, sier Martin.

Og selv om Henrik for mange kan fremstå som en uredd og hard mann, er han åpen om at han ikke tror «P3aksjonen» bare blir fryd og gammen.

– Jeg føler at jeg kan takle det meste så lenge jeg er forberedt på det, men nå vet jeg ingenting om hva som skal skje, og det stresser meg veldig, sier Bærumsmannen, men påpeker:

– Jeg gleder meg til å se hvordan jeg ser ut etter hundre timer, utfordringene på veien, og ikke minst å samle inn mer penger enn i fjor.

– Som å være med i en realityserie

Årets andre debutant, Arian Engebø (27), er det også knyttet stor spenning til.

– Jeg tror aksjonen kan få frem en mer kokko side av Arian. Det er det de hundre timene i glassburet gjør med folk, sier Adelina.

Se høydepunkter fra «P3aksjonen 2020» her:

Førdingen har jobbet i kulissene til «P3aksjonen» i flere år. Nå gleder hun seg til å innta programlederrollen og få utfordret seg selv gjennom sin hittil lengste radioopptreden.

– Jeg tror man glemmer at man er på radioen etter hvert. Jeg ser for meg at det blir litt som å være med i en realityserie hvor man føler at man er i en boble.

Det er derimot ikke de typiske skumle tingene som edderkopper og slanger «StudioP3»-programlederen er redd for.

– Det verste for meg er sosiale settinger der jeg føler at jeg ikke strekker til. Det er det jeg frykter mest, at de setter meg i en situasjon der jeg bare er utrolig teit og rar.

Taktikken for de hundre timene er likevel klar.

– Planen min er å være skikkelig positiv til ting. Så ser jeg for meg at de andre etter hvert kommer til å bli veldig irritert over det.

– På høsten blir jeg litt stygg

Adelina Ibishi (28) er årets mest erfarne programleder. Tidligere år har sarpingen blant annet gjort standup, varmet opp for Sigrid og ikke minst spist taco på en rib i fart:

Men til tross for å ha ledet «P3aksjonen» tre ganger tidligere, tror hun ikke det er noen fordeler å hente fra tidligere år.

– Det går egentlig ikke an å forberede seg på noe sånt.

En fast tradisjon under «P3aksjonen» er at programlederne blir gjort om til diverse karakterer og kjendiser. Blant annet har Adelina blitt forvandlet til Donald Trump og Lisbeth Salander.

Adelina er kledd som Lisbeth Salander. Hun har på skinnjakke og hette. Hun har håret dratt over det ene øyet og viser to langefingre opp.
HISSIG: Adelina Ibishi som Lisbeth Salander på «P3aksjonen» i 2019. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

– Før programmet pleier jeg å ta noen selfier mens jeg fremdeles føler meg pen. Det har blitt en del av livet at på høsten blir jeg litt stygg, forteller Adelina.

– Så mange andre positive effekter

Martin, Henrik, Arian og Adelina blir ikke alene i disse 100 timene. Hver dag kommer det nye gjesteprogramledere.

Torsdag kommer artisten Kamara, og på fredag får aksjonen besøk av artist Kjartan Lauritzen.

Standup komiker og «4etg»-profil Karsten Blomvik tar turen på lørdag. Og den siste dagen kommer artist og «Mamma Mia» aktuelle Ulrikke Brandstorp.

Alle programlederne er glade for å ha muligheten til å belyse Plan Norge sitt arbeid med å bekjempe barneekteskap.

Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort et sted i verden.

– Jeg fikk sjokk over hvor sinnssykt utbredt dette er. Det er helt spinnvilt at dette er lovlig så mange steder i verden. At vi belyser et så mørkt og dystert tema på vår måte, mener jeg er kjempeviktig, sier Martin.

Arian føler seg privilegert som får lov til å ha det gøy, samtidig som man bidrar med noe som er så viktig.

– Hvis man klarer å motarbeide barneekteskap, så har det så mange andre positive effekter. Det hele handler om at kvinner blir mer delaktig i samfunnet og får gå lenger på skolen. Det vil hjelpe flere barn ut av fattigdom.

LES MER OM FJORÅRETS «P3AKSJONEN»:

Siste fra P3.no: