– Politikk kan ikke alltid være komfortabelt, morsomt eller underholdende, fortalte Høyres Torbjørn Røe Isaksen under gårdagens showdebatt på Samfundet i regi av Verdens Rikeste Land.
(Se bildene fra showet lenger ned i saken)
– Akkurat som at noen har mål om å sette av en halvtime til å trene, anbefaler jeg at unge folk som er usikre på politikk setter av en halvtime til å finne ut om de skal stemme, og i så fall, hva de skal stemme. Man må rett og slett ta seg litt i nakken, sier Torbjørn.
Les også: Sier ting på P3 som jeg aldri ville sagt på TV
Hva bryr unge seg om?
Når Verdens Rikeste Land inviterer engasjerte radiolyttere og studenter til showdebatt i Klubben på Samfundet i Trondheim, viser det seg at unge folk engasjerer seg i temaer som går langt utover deres egen hverdag og deres egne liv. Under showet ble publikum bedt om å skrive sine kampsaker på en liste, en liste som ble svært variert.
– Her handler det om alt fra EØS til jernbane og bemanning i barnehager – altså en ganske representativ liste for hva det norske folk bryr seg om, sier Torbjørn Røe Isaksen. – I Norge er vi veldig opptatt av å dele folk inn i grupper, unge, gamle, trøndere, nordlendinger – for å så tilegne dem en mening eller et tema som de bryr seg om. Det eneste generelle jeg tror man kan si om unge folk er at de er opptatt av veldig mye annet enn seg selv og sine liv.
Grunnleggende uenig
Torbjørn Røe Isaksen og Snorre Valen har akkurat sittet godt tilbakelent i hver sin stol på en scene sammen med programlederne Niklas Baarli og Mathias Nylenna. Med en relativt lettbeint tone har de snakka om sine syn på både studiefinansiering og oljeboring, lett krydra med funfacts om hiphop og Snorre Valens fortid som barnestjerne i Sesam Stasjon (se video lengre ned i saken).
– Det er jo kjerneverdiene våre som de unge burde merke seg, ikke at den ene vil ha 11 og den andre til ha 12 måneders studiestøtte
Politikerne tror at mange egentlig er mer politisk interesserte enn de egentlig tenker over, og at de aller fleste har noen grunnleggende verdier og tanker om hvordan de vil at samfunnet vårt skal være. Den vanskelige biten kommer når man skal skille de politiske partienes prioriteringer fra hverandre.
– Det som var overraskende vanskelig å få frem i kveld er jo at jeg og Snorre er grunnleggende uenige i veldig mye, og det er jo disse kjerneverdiene som de unge burde merke seg, ikke at den ene vil ha 11 og den andre til ha 12 måneders studiestøtte, sier Torbjørn Røe Isaksen.
Men hva med miljøet?
En av Snorre Valens sterkeste kampsaker har vist seg å være mindre viktig for mange velgere. Miljø har havna på 11.plass på lista over det nordmenn anser for å være de største utfordringene i samfunnet, uten at det gjør Valen særlig deppa av det.
– Jeg tror vi har snakka klimakrisen opp, og folk ser for seg at de må en revolusjon til for at det skal skje forandringer, og sånn funker det ikke. Norge er det landet med mest el-biler i verden pr. innbygger, men det ser vi jo ikke i hverdagen, sier Snorre Valen.
Klimatrusselen er ganske abstrakt i Norge, i motsetning til andre land som opplever langt mer ekstremt vær, for eksempel. Noen av tiltakene vi kan gjennomføre er heldigvis litt mer håndgripelige, sånn som nye sykkelveier og flere busser.
Partiene må skille seg ut
Blant de oppmøtte så det ut til å være en klar overvekt av unge som har tenkt å stemme til høsten, men en del som enda ikke var sikre på hva de skulle stemme. En av dem var Lena Gravdal(26).
– Jeg skal stemme, men jeg er enda ikke helt sikker på hvem som skal få stemmen min. Jeg må finne et parti som jeg føler klarer å skille seg ut fra mengden, og jeg må ha tillit til at de faktisk gjør det de sier de skal gjøre, sier Lena.
Venninna Julie Antonsen (26) har derimot bestemt seg.
– Jeg kommer til å stemme på et parti som jeg føler har de samme verdiene som jeg, og det har jeg funnet.
– Hvordan tror du politiske partier må gå frem for å få unge til å stemme?
– De må være mer synlige er unge folk er. Skoledebattene er kjempeviktige, og jeg tror partiene tjener på å ha klare standpunkter på ting som unge må forholde seg til i sin hverdag, enten det er nynorsk i grunnskolen eller alkohol-lovgivning.
Bonus: Se de småflaue videoene med Snorre og Torbjørn som Verdens Rikeste Land hadde fisket fram fra arkivet
Snorre Valen som «Ole» i Sesam Stasjon
– Det var ganske stas å ha vært på barne-tv da jeg gikk på barneskolen. Det som ikke var så kult var at denne episoden gikk i reprise uka jeg begynte på ungdomsskolen. Det var jævlig kjipt, egentlig, sier Snorre Valen.
Torbjørn Røe Isaksen var en veldig engasjert ungdomspolitiker. Her vekker han «makta» i Porsgrunn sammen med AUF for å kjempe for at asylsøkere skal få komme til byen.