– Sier ting på P3 som jeg aldri ville sagt på TV

– Vi tar opp ting som vanlige debattprogrammer er for “smarte” til å snakke om, sier Snorre Valen og Torbjørn Røe Isaksen. I kveld kan du oppleve “Gutta på tinget” live på Samfundet og på P3.no

I fire år har Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre og Snorre Valen fra SV snakka om politikk, musikk og mye annen “sjit” på P3. “Gutta på tinget” har vist at man kan snakke om politikk uten å ryke i tottene på hverandre, og i kveld tar de med seg sjitpraten til Samfundet i Trondheim.

Les også: Verdens Rikeste Land live på Samfundet

– Vi snakker om politikk uten å høres ut som politikere, og det tror jeg vi gjerne kunne hatt mer av, sier SVs Snorre Valen.

Snorre og Torbjørn om dresser og tullete slagbord.

Torbjørn mener P3s lyttere får et mye realistisk innblikk i hvordan politikere snakker med hverandre når mikrofonene og kameraene er slått av.

– Vi snakker om politikk på den måten som vi reelt sett hadde snakka sammen om det var bare oss to, der ingen av oss har den samme tonen som vi vanligvis ville hatt på radio, der en av oss prøver å vinne debatten. Også har Verdens Rikeste Land mye bedre programledere enn de fleste debattprogrammer, sier Torbjørn.

– Jeg synes Mathias og Niklas stiller spørsmål som vanlige debattprogram er “for smarte” til å stille. Det er jo veldig mye som er inneforstått i politikk, og man bare regner med at folk vet hva EØS er, eller hva NATOs artikkel fem går ut på.

Se Torbjørn Røe Isaksen og Snorre Valen som gjester i Nytt på Nytt


Usikker på sitt eget partis standpunkt

Snorre mener han ofte sier ting på lufta på P3 som han aldri ville sagt på dagsnytt 18 eller i et debattprogram på tv, og synes det er deilig i diskutere i en setting hvor ingen er ute etter å ta hverandre, men hvor man hører på hva den andre har å si. Torbjørn husker spesielt godt følelsen av å kunne lufte sine tvil om sitt eget partis politikk på lufta, uten at det ble brukt mot ham i ettertid.

– Jeg husker for eksempel da vi diskuterte bombinga av Libya, som Høyre var veldig for, men i Verdens Rikeste Land kunne jeg si at jeg tvilte litt på om det var riktig standpunkt å ha, og det kunne jeg gjøre både fordi jeg visste at jeg fikk snakke ferdig, og fordi jeg visste at ikke bare én setning til å bli plukket ut, vridd om, og gjort til et oppslag om at jeg vendte mitt eget parti ryggen.

– Unge folk er mer engasjerte i flere ting i dag enn før, uten at de nødvendigvis tenker over at det handler om politikk

Ungdom ser utover seg selv

Snorre og Torbjørn har stor trua på fremtidens velgere, og mener at ungdom i dag engasjerer seg bredere nå enn da de selv var unge.

– Jeg tror unge folk er mer engasjerte i flere ting i dag enn før, uten at de nødvendigvis tenker over at det handler om politikk, sier Snorre.

– Jeg tror jevnt over at ungdom er de som er flinkest i å engasjere seg i noe som er større enn seg selv, for jo eldre man blir, jo mer engasjert blir man i sin egen arbeidsplass, sitt eget nabolag, barnehageplass til ungene og sånne ting.

Du kan se Verdens Rikeste Land-showet på Klubben på Samfundet kl 20.00, eller via stream her på P3.no