– En fin velkomst til det nye året

Vår «Best akkurat nå»-liste er oppdatert med seks låter! Sjekk ut ny musikk fra blant annet Bargee og Svømmebasseng.

Arif + Karpe – «(Åh) Tåmy, Tåmy – Rifla x Sheriff»

Åh, det er gledelig å høre spydspisser i norsk rap teame opp igjen.

«(Åh) Tåmy, Tåmy» byr på feite linjer med glimt i øyet som seg hør og bør, men inneholder også utplasserte varseltrekanter. Alt som skinner, og ting som går på skinner der og da, har ikke nødvendigvis lang holdbarhetsdato.

Dette, parret med storslått produksjon signert Marcel Basima og Benjamin Folkvord Pedersen, skal klare å imøtekomme flere enn kun kresne hiphopører. Lekent håndverk pleier å ha den effekten, og her tror jeg vi har et sånt tilfelle.

Det begynner å bli en liten stund siden vi hørte Arif og Chirag på samme spor, så dette var en fin velkomst til det nye året. Så får du reflektere over at det ikke er lurt å brenne lyset i begge ender mens du nakkegynger til denne.

«(Åh) Tåmy, Tåmy – Rifla x Sheriff» er Ukas låt på NRK P3

Ali Soufi-Grimsrud
Musikkprodusent i NRK P3

Svømmebasseng – «Falkone»

Bandet som har lydlagt mange late sommerdager og andre nedpå stunder feirer 10 år i 2023! Og det finnes vel ingen bedre måte å sparke i gang jubileet på, enn å slippe en smakebit på tredjealbumet som slippes i februar.

Et raskt internettsøk gjorde meg dessverre ikke noe klokere på definisjonen av «falkone», men låta til Svømmebasseng handler i alle fall om å finne seg selv på nytt og gjøre det beste ut av det etter et endt forhold. Musikk pleier som regel å hjelpe på den fronten, så om du befinner deg i den situasjonen nå: når du er ferdig med å høre på Bon Iver, salte teen din med egne tårer og er klar for å reise deg igjen, trykk play på «Falkone».

I kjent Svømmebasseng-stil blir vi med inn i et drømmende lydlandskap der gitaristen har tråkket bånn gass på flanger-pedalen og vokalistene synger med en stemme som kun vil deg vel. Ikke minst har de fått med seg Lars Horntveth, kjent fra blant annet Jaga Jazzist, på saksofon, og det er et instrument jeg alltid sier ja takk til.

Anna Nor Sørensen
Programleder i «P3ligaen»
Anna Nor Sørensen

Duo Lada – «Epleslang»

Sier man Duo Lada fort nok, kan det høres ut som en bedugget uttale av Dua Lipa. Men dette her er ikke vokalpop, det er nesten-helinstrumental elektronika.

Duo Lada er nemlig navnet til en fersk DJ-duo basert i Volda, som består av Daniel «Disko» og Lars «Lako». På «Urørt»-nettsidene skriver de om seg selv at de er menn med skjegg som liker å brygge øl. Mer vet jeg ikke.

På «Epleslang» har ikke gutta gått for å stjele elementer fra Röyksopps tyve år gamle hit, som tittelen kanskje skulle tilsi. Men man hører likevel litt nikk til norsk elektronika-historie her: Låta sender tankene mine til lyden av såkalt «Oslo-disco», i stilen som de to tilsvarende skjeggete herrene Lindstrøm og Todd Terje brakte inn i de tusen hjem for ti år siden. Men i en slags ny, glitchy variant. En god måte å danse seg inn i 2023 på!

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Bargee – «Forglemmegei»

Filip Bargee Ramberg hvilte ikke på laurbærene i 2022. Hovedrolle i «Flus» (hvor han også var med på den beste låta fra serien «Many men» med Isah og Musti), rolle i Netflix filmen «Royalteen» og egne låtslipp.

Men 2023 skal på ingen måte være et hvileår for 21-åringen. Han skal fader meg spille selveste «Pelle» i «Døden på Oslo S» på Nationaltheatret!

På toppen av å spille en av de kuleste rollene som finnes i dette landet, skal han også slippe egen EP i år. I dag kom første slipp «Forglemmegei».

Låta er helt nydelig produsert av Marcel Basima (Arif, Dutty Dior, Gabrielle). Det er en blanding av myk piano og akustisk gitar, med en litt mer uptempo klubbvibe. Sammen med Bargee sin sensitive stemme blir dette en god beroligende låt. Det blir umulig å glemme Bargee i 2023!

Espen Roness
Journalist

Espen Roness

Emma Steinbakken – «Floden»

Eg var berre 11 år gammal då Bjørn Eidsvåg og Elvira Nikolaisen slapp duetten «Floden», men eg hugsar godt snakkisen som følgde. Kombinasjonen av ein tekst som fort kan tolkast i den seksuelle retninga, ein prest og aldersforskjell på 26 år, førte til at songen vart Eidsvåg si «mest misforståtte låt».

Men så kom «Hver gang vi møtes»-redninga.

Emma Steinbakken si tolking er ein fersk bekk som klarnar vatnet i den grumsete søledammen. Den dramatiske undertonen fangar lyttaren si merksemd frå fyrste sekund, og held på den gjennom heile.

Eg må innrømma at eg lo høgt då eg høyrte den velkjente tekstlinja «når eg vassar i sivet ditt», men den sterke vokalen til Emma greier å bryta med den gamle versjonen. Litt meir tempo, ungdommelegheit og Emma Steinbakken var altså det som skulle til for å lage ny magi av gammalt gull.

Eg hadde aldri i min villaste fantasi trudd at eg ville starta det nye året med å legga «Floden» til i spelelista mi. Dette tyder vel på at i 2023 kan alt skje!

Marit Eide
Journalist

Lars Vaular + Kamara – «Fatboy Slim»

«Vi har kommet en lang, lang vei», mimrer rapveteranen Vaular (38) i forkant av sitt første albumslipp på fire år. (Om man ikke teller med fjorårets Odile-skive, hvor han skrev låtene)

Det er på sin plass. Vaular tilhører en gruppe millenniale bergensere som revolusjonerte rapgamet både i byen og nasjonalt.

«Tråkker opp stiene, ser kor de fører hen (…) så nettopp Girson sammen med ordføreren», fortsetter han. Nevnte Girson er mannen som grunnla pionerene A-laget sammen med Store P og nylig avdøde Vågard.

Men hvor går stien videre for Vaular selv? På overskuddspregete og fengende «Fatboy Slim» høres den elektroniske produksjonen (signert Geir Øivind Hvidsten) like britisk ut som legenden den er oppkalt etter. Klubbtendensene fra «Flere steder alltid» er tilbake, og det samme er samarbeidspartneren Kamara (24). Det lover godt for Vaulars syvende album «Vintage Velour», som utgis om én uke.

Den gangen Fatboy Slim (som nå er 59 år gammel og fortsatt aktiv) selv slapp sin monster-hit om å ha kommet en lang vei, var han for øvrig på samme alder som Vaular er nå. Fiffig.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

SE OGSÅ:

MER OM LÅTANBEFALINGER:
Tidligere «Best akkurat nå»-lister
Slik bestemmer vi hva vi spiller på P3

SISTE FRA P3.NO: