– En gave til deg som lengter etter julestemning

Disse 13 låtene fra inn- og utland er våre julefavoritter.

Bendik + Eirik Aas – «Komme hjem» (2021)

Den julekalenderen som har gitt best gåver i år, har for min del vore PwC sin artistkalender – med nye låter laga av etablerte stjerner som tek med seg ein nyare artist. Låta som dukka opp i kalenderen (som eigentleg er ei speleliste på Spotify) 20. desember var særs god – då kunne vi nemleg høyre Bendik ta med seg Eirik Aas på låta «Komme hjem».

Denne bergensar-duoen er jo ein juledraum for ein vestlending med heimlengsel, for dette er ei sår julelåt som gir akkurat passeleg vondt i hjartet å høyre på. Både Silje Halstensen (Bendik) og Eirik Aas legger nokre fine linjer kor dei verkeleg briljerer som låtskrivar og deira tilbakelente vokal komplimenterer kvarandre. Spesielt slo det meg medan eg hørte låta for første gang, kor nydeleg Bendik si fløyelsmjuke stemme passar inn i julesjangeren. Så pass mykje at eg håpar Bendik lagar julealbum.

Applaus også til produsent Coucheron som viser at han meistrer dei nedpå, melankolske låtene like godt som festlåtene.

Arianrhod «Arian» Engebø
Programleder i «StudioP3»

Twenty one pilots – «Christmas saves the year» (2020)

I 2020 laga den amerikanske duoen Twenty One Pilots ei låt inspirert av den annleis jula vi skulle inn i, men jammen er låta like aktuell i år.

«Christmas saves the year» er ei låt som handlar om korleis jula kjem inn om reddar oss etter eit utfordrande år, gir oss ein varm klem og eit løfte om at uansett kva som skjer så har vi jula og vi har kvarandre. Dette resonnerte skikkeleg med meg i fjor og gjer det i år igjen.

Til tross for nokre meir moderne grep, har låta ein utprega gammaldags og nostalgisk vibbe over melodi og produksjon. I mine øyrer er dette ein juleklassikar på første lytt – men ikkje på den cheesy måten, meir på den hjartevarme måten. Denne kjensla blir komplimentert av den mjuke og sårbare vokalen. Med dette har «Christmas saves the year» allereie rukke å bli ein favoritt på julelista mi og redda julestemninga på meir enn ein par gråe desemberdagar.

Arianrhod «Arian» Engebø
Programleder i «StudioP3»

Sebastian Zalo – «Magi» (2021)

Julen handler mye om tradisjoner. Jeg spiser pinnekjøtt og marsipan, ser julefilmer jeg kan utenat på ny og synger med til den samme julespillelista år etter år. Likevel er det nesten alltid et par nye julelåter som sniker seg inn på lista og får bli del av juletradisjonen.

«Magi», som er tittellåta til årets NRK-julekalender «Kristiania magiske tivolitheater», er en slik låt. Den magiske juletiden skildres av en av Norges vakreste stemmer over lekkert pianospill. Dette er en nær og vakker låt om julens håp og det å ta vare på hverandre.

Den varme, følsomme stemmen til Sebastian Zalo kler julemusikken – jeg hadde ikke sagt nei takk til et helt julealbum.

Ida Eline Tangen
Musikksjef i NRK P3

ida eline tangen

Mary J. Blige – «Little Drummer Boy» (2013)

Denne r&b- og gospelversjonen av klassikeren «Little Drummer Boy» er virkelig selve definisjonen på «more is more», og det kommer kanskje ikke noen overraskelse når det er legenden Mary J. Blige som står bak.

Det råeste her er vel at hun har kalt julealbumet fra 2013 noe så skamløst som «A Mary Christmas», og det med rette – for hvis ikke denne skiva får deg i julestemning, så er det ingen som kan hjelpe deg.

Selv tyr jeg ofte til de mer utradisjonelle julelåtene, og kommer egentlig mest i stemning av soundtracket til «Love Actually», men når jeg skal unne meg en skikkelig stappa strømpe av en låt er det «Little Drummer Boy» som får kjørt seg. De dramatiske strykerne og den dunkle perkusjonen i kombinasjon med Mary J. sin mektige stemme er det første som treffer deg, men høydepunktet er uten tvil når gospelkoret kommer inn og synger «Pa rum pum pum pum» så vakkert og stort som det er mulig å gjøre det.

Jeg er med andre ord lidenskapelig opptatt av og personlig investert i Mary J. Blige sin versjon av denne låta, og hvis du som leser dette ikke har hørt den før, er dette den fineste julegaven jeg kan gi deg.

Anna Nor Sørensen
Programleder i «P3ligaen» og «Absolutt fredag»

Anna Nor Sørensen

Piebald – «(All I Want For Christmas is to) Rage With My Friends» (2019)

Det finst eit par måtar å lage julesang på, og punkarane i Piebald går all in på å fjolle det til med så mykje novelty dei kan. For blås i julefred, koselege tradisjonar og ettertanke når ein har viktigare planar for jula.

Det er ikkje det at alle sånne vanlege juleting ikkje har sin verdi, for det har dei jo, men Piebald går heller for å appellere til dei av oss som for lengst har mista magien. Dei av oss som ser mest fram til å sjå att vener, skåle, svinse og svanse oss langt inn i romjula.

Så lenge ein har det, kan det eigentleg vere det same kva som ligg under juletreet.

Sjur Systad Tyssen
Anmelder

Platinum Blonde – «Father Christmas» (1986)

Storheitstida til det canadiske glam rock-bandet Platinum Blonde var ikkje særleg langvarig, men dei fekk søren meg produsert nokre solide låtar medan dei heldt på. Suksessen var ikkje verre enn at vokalist Mark Holmes var såpass mykje borte frå sonen sin at han skreiv det som kanskje er min favorittjulelåt til han.

Medan det er tøft å vere rockestjerne og spele bassgitar, vil han jo aller helst kle seg ut som nissen og glede gutungen. Det kan vel knapt bli meir julete.

Med all sin ‘80-tals cheese, pomp og prakt, er det jo eit under at denne, i staden for å vere ein udiskutabel juleklassikar, er ein bortgøymt og obskur singel med under 20 000 avspelingar. Det synest eg at du og eg skal gjere noko med denne jula.

Sjur Systad Tyssen
Anmelder

Ariana Grande – «Winter things» (2015)

I Ariana Grandes hjemby Boca Raton i Florida er det meldt hele 26 grader denne julaftenen. Men en het norsk sommerdag er helt normale tilstander der i desember.

Det var det også i 2015, da den raskt klatrende superstjernen ga ut «Winter Things». Og i låta drømmer hun om å kunne gjøre vinterting som å stå på skøyter og å ha på seg lue og votter. Dette er låta der Ariana lengter etter iskald luft, og samtidig er den en gave til deg som lengter etter julestemning.

Ja, hun drømmer rett og slett om å være i Norge. Eller Nordpolen, om jeg skal være real og sitere sangteksten direkte.

Over en minimalistisk og nesten sommerlig base bestående av ukulelespilling, legger låta klokkeklare opptak av Arianas alltid like sterke, men i dette tilfellet også avslappende stemme. Dette avslutningssporet på julealbumet gir oss akkurat det vi blir lovet i tittelen: «Christmas and chill».

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Phoebe Bridgers – «Day After Tomorrow» (2021)

Den 30. November, akkurat i tide til adventstida, slapp en av mine amerikanske indiefavoritter et nydelig og annerledes julecover. Phoebe Bridgers har tatt for seg Tom Waits sin «Day After Tomorrow», til inntekt for et veldedig formål.

Over et atmosfærisk, melankolsk og stille indiearrangement i beste Bridgers-stil, kombinert med innslag av «Silent Night», formidler Phoebe ringreven Waits’ fortelling om en ung soldat som drar hjem til jul. Originalutgaven ble sluppet i 2004, et år etter Bush sin invasjon av Irak. Den har blitt kalt en av Waits mest politiske låter, men i denne nye tolkningen er den også utvilsomt en julelåt.

Spiller du av denne singelen, hjelper du og godeste Phoebe immigranter, flyktninger og lavinntektsfamilier i Los Angeles å få en bedre jul. Det er ingen dårlig bonus på toppen av seks minutter med nydelig, musikalsk julemagi.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Death Cab for Cutie – «Christmas (Baby Please Come Home)» (2004)

Denne låta fra amerikanske Death Cab for Cutie ble sluppet på nytt på Spotify i år, men ble opprinnelig utgitt på samleplata «Maybe This Christmas Tree» i 2004. Side om side med jule-coverlåter fra flere andre av datidens indiehelter, som The Polyphonic Spree og The Raveonettes.

Jeg var så heldig å slå kloa i låta allerede den gangen, og den har fulgt meg hver jul mesteparten av mitt liv. Det er Darlene Love som står bak originalen, sluppet enda lengre tid tilbake: 1963.

I Death Cab for Cuties versjon møtes verdener på en perfekt måte: et indieband på høyden av sin suksess med nydelige, triste kjærlighetsballader, og en r&b-klassiker som jeg vil påstå er den fineste og mest melodramatiske julesvisken av dem alle.

Det passer sammen som fot i ho-ho-hose. Hvis du synes Ben Gibbard blir for sutrete bør du selvsagt styre unna, men for oss andre er dette riskrem de la riskrem, og både balsam og myrra for sjelen.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Vinni – «Mørkredd» (2011)

Tiårsjubileum for min favorittlåt av Vinni som soloartist! Bare noen måneder før hans «Hver gang vi møtes»-opptreden, slapp han en sang som dessverre fikk alt for lite oppmerksomhet.

«Mørkredd» er ikke en direkte julelåt, men den ble gitt ut på julealbumet «Kronprinsparets Fond: Vi tenner våre lykter» i 2011, og et av mine sterkeste barndomsminner er fra når Vinni fremførte den på tv-sendingen «Jul på slottet». Jeg tror det kan ha vært den opptredenen som gjorde at 12-år gamle meg innså hvor fint rap potensielt kan være.

Gjennom tre vers forteller Vinni nådeløst om livet med indre demoner. Det er sårt. Det er ærlig. Og selv om låten ikke handler om juletrær og snø, så gir «Mørkredd» en stemning som danker ut alt annet.

Espen Roness
Journalist

Espen Roness

Skaar – «Both Sides Now» (2021)

Fra den vondeste scenen i en av de fineste julefilmene finner vi låten Skaar så nydelig har covret. Jeg tenker så klart på scenen fra «Love Actually» når Karen (Emma Thomson) ikke får det gullkjedet hun trodde hun skulle få fra mannen sin, men isteden en Joni Mitchell-CD.

Da er det vanskelig å ikke kjenne hjertesukket til lyden av Joni Mitchells «Both sides now». Men likevel må vi igjennom denne scenen hvert år, for det er noe sårt og ekte med det, og det er jo tross alt tradisjon.

Skaar har gjort et nært og atmosfærisk cover av Mitchell , og det føles som om stemmen hennes er som skapt for låten. Og med et oppløftende gitarspill og vakkert strykerakkompagnement glir tankene vekk fra triste filmscener inn i vakre harmonier og melodier. En følelse av håp og glede (ja, to godt brukte ord i jula) dukker opp, pluss en liten dose melankoli.

Det er ikke opprinnelig en julelåt, men en som jeg vet mange, inkludert meg selv, kan forbinde med juletider nettopp på grunn av scenen fra «Love Actually». Og å få låten servert i en ny, frisk drakt signert artisten fra Stord, utgitt akkurat i tide til adventstida, var virkelig en fin førjulsgave.

Nina Gjertsen
Programleder, «Urørt» og «Absolutt fredag»

Victoria Nadine – «Du er ikke alene» (2021)

For halvannen måned siden kom årets fineste julelåt, fra Victoria Nadine. Den gangen skrev jeg:

Får desember deg til å tenke på alt du ikke har? Eller er det noen du savner ekstra i julen? Julesanger handler jo som oftest om de kjære juleminnene og hvorfor det er den beste tiden i året – for noen. For noen er desember en av de lengste månedene i året.

Victoria Nadine tar oss med i en vakker sang om hvorfor julen kan være en ekstra sårbar tid. Hun har en fløyelsmyk stemme som beveger godt gjennom sangen med instrumentene. Victoria Nadine synger som regel sangene sine på engelsk, men har valgt å synge denne sangen på norsk. Det gjør at den føles enda nærere.

Den får i hvert fall meg til å tenke litt ekstra på de som ikke har det noe godt i jula. Jeg tror denne blir en av de viktigste sangene i år.
Du er ikke alene om å ha det vondt i en av de gladeste månedene i året.

Mari Tomine Solstad Roland
Journalist

eskil

Victor Sotberg + Blåsemafian – «Når skal nissen feire jul?» (2021)

For tre veker sidan slapp denne gjengen min nye julefavoritt. Rett før Victor blei avslørt som Dragen! Den gongen skreiv eg:

Nå har eg venta fleire månader med å høyre på julemusikk, for den skal jo ikkje settast på før 1. desember, så då passar det perfekt at denne låten kom nå. Så klar for jul har eg ikkje vore på lenge, og Victor Sotberg og Blåsemafiaen har laga ein song som verkeleg opnar juletida i desember.

Denne songen er eit storarta innslag til julemusikken. Eg synest at Dragen frå «Maskorama», ehm, eg meiner Victor Sotberg, får vist fram at han også har noko å gjere på den norske julescena. Dette er typisk norsk festmusikk som byr opp til allsong, og då veit ein at det blir ein slager.

Blåsemafiaen er ein norsk instrumentalduo best kjent frå «Melodi Grand Prix» der dei var finalistar saman med artisten Hazel. I songen «Når skal nissen feire jul?» får trompeten, saksofonen og trombonen verkeleg køyrt seg.

I tillegg er det godt at nokon hugsar at julenissen også bør ha tid til å feire jul med dei han er glad i. Men viss du ikkje trur på julenissen – så er det sikkert nokon andre du kjenner som det er greitt å hugse på.

Ingrid Ciakudia-Moxnes
Journalist