– En hyllest til engasjementet

P3-torsdagen var i sin helhet viet flyktningkrisen og engasjementet den har skapt her hjemme. Her har vi samlet et par høydepunkter fra sendingene.

  • Hva er flyktningkatastrofen?
  • Den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig.
  • 265 000 flyktninger har til nå i år klart å krysse Middelhavet til Europa. Mer enn 2500 har ikke nådd fram i live.
  • Tilsammen har Tyrkia tatt imot 1,9 millioner syriske flyktninger. Fra Tyrkia er det kort vei til Europa via Hellas. Det er for eksempel bare fire kilometer over til den greske ferieøya Kos.
  • Størstedelen av disse er flyktninger fra krig og ufred i Syria, samt fra Sør-Sudan, Eritrea, Irak, Libya og Afghanistan og andre land.

På torsdag åpnet P3 studiodøra på vidt gap og inviterte til fremmedkoselig dag, med en rekke gjester og liveartister på besøk.

Målet med dagen var ikke bare å vise fram noen av de mange nordmennene som bryr seg om mennesker på flukt, men i tillegg gi tips til hvordan det er mulig å bidra på forskjellige måter, og bygge videre på det voldsomme engasjementet som har preget Norge den siste tiden.

– Fikk 200 nye venner

Blant de som gjestet P3 denne dagen var Flyktninghjelpens Jan Egeland og Urix-programleder Hege Moe Eriksen, som begge forklarte flyktningkrisen for lytterne. Daniel Kvammen fremførte sin spesialskrevne «Auga», mens Ary gjorde sin versjon av Bob Marley-klassikeren «Redemption Song». Alt dette – og mer – ser du i sammendraget av dagen i videoen øverst i saken.

En annen som har opplevd tematikken på nært hold er NRKs egen Erik Solbakken. Da hans hjemkommune Hemsedal mottok 200 bosniske flyktninger tidlig på nittitallet, stilte lokalsamfunnet opp for dem.

– Det var en veldig god stemning i Hemsedal tidlig på nittitallet. Det var mange – deriblant mine egne foreldre – som sa «nå kommer det noen nye folk til bygda. La oss invitere dem på middag, og la oss prøve å involvere oss litt.» De visste ikke helt hva det kom til å føre til, men det er jo det som er greit: En middag fører ofte til en innledning på et vennskap. Og så baller det på seg, og plutselig er de omgangsvenner.

På flukt i 13 år

En av årets nykommere i norsk musikkliv er Eben Jr., som selv har vært på flukt i hele 13 år. Da borgerkrigen brøt ut i Liberia i 1989, måtte familien rømme gjennom jungelen, og etter å vært gjennom en ny borgerkrig i Sierra Leone og barnearbeid i Elfenbenskysten, kom de endelig til Norge i 2004. Hør hans sterke historie her.

Eben Jr. – «Drit i kategori» (live hos P3):

De politisk engasjerte sørlendingene i Honningbarna var også gjester i løpet av dagen. De valgte å gjøre sin versjon av den norske emigrantvisen «Farvel du moder Norge», som ble skrevet på andre halvdel av 1800-tallet, med ekstra vokalhjelp.

Honningbarna – «Farvel du moder Norge» (live hos P3):

Del på Facebook:

knapp_bryr_meg

Skjebner i ferieparadiset

Den siste uken har P3s reporter Silje Ese og fotograf Kim Erlandsen oppholdt seg på den greske ferieøya Kos, der tusenvis av flyktninger har fått sitt første møte med Europa etter å ha flyktet via Bodrum i Tyrkia.

Sammen med Marius Arnesen fra NRKbeta har de dokumentert tilværelsen – og de til dels groteske kontrastene – som møter de nyankomne der.

Se portrettene av flyktningene på Kos

Krisen er ikke over

Til tross for den siste tidens store mobilisering av solidaritet, både her hjemme og ellers i Europa, vil flyktningkrisen etter alt å dømme vedvare – lenge. Vil du bidra? Det finnes mange måter å utgjøre en forskjell på, og vi har samlet noen tips og ressurser du kan benytte deg av.

LES OGSÅ: Slik kan du hjelpe flyktningene

Her er deres bidrag til #fremmedkoselig dag:

Live Blog Fremmedkoselig dag på NRK P3.no
Live Blog Fremmedkoselig dag på NRK P3.no