En veldig glad nykommer

P3 Gull-vinner Cezinando har hatt et vanvittig år.

– Nå er jeg glad. Folk spør hele tida hva man føler. Jeg føler meg bare glad, egentlig.

P3 Gull-festen ble lang, og prisen for «årets nykommer» står foreløpig bare ved siden av nattbordet. Det ble mange gratulasjoner på Kristoffer Cezinando (21) på lørdag. På et og samme år har han altså hanka inn både Urørt-seier og nykommer-pris, i hard konkurranse med resten av Norges beste artister for tida.

– Men det var gøy i går, ass. Jeg crava den veggisburgeren her så sjukt i dag, sier han da vi treffer ham søndag formiddag.

LES OGSÅ: Her er P3 Gull-vinnerne

Juryen begrunnet prisen til Cezinando slik:

«Cezinando har på kort tid markert seg som en helstøpt og nyskapende artist. Som lyriker er han formidabel, der han sammenblander vittige og viktige tekstlinjer på lekent vis. Med en imponerende tilstedeværelse på scenen og i studio, har han fått et solid tak på mange unge mennesker. Han utfordrer og utvikler rapsjangeren ved å utfolde seg kreativt på flere områder og klarer samtidig å være troverdig. Cezinando er en artist som har alt det som skal til for å kunne markere seg ytterligere i lang tid fremover.»

Cezinando takker for prisen under P3 Gull lørdag kveld. Foto: Rashid Akrim, NRK P3.
Cezinando takker for prisen under P3 Gull lørdag kveld. Foto: Rashid Akrim, NRK P3.

Mye erfaring fra 2016

Det var ikke bare på P3 Gull gratulasjonene sto i kø.

– Jeg blei oppringt av en kompis av en kompis som sitter inne på morgenen i dag. Hele Bruvoll fengsel hadde sittet og heia på meg. Sånt er veldig kult å høre.

Cezinando tar godt vare på fansen sin. Nå som han har fått eget merch, stikker han alltid ut og henger i merchboden etter konsert.

– Mange har en historie å fortelle. «Jeg og bestekompisen min blei venner på grunn av den og den låta», for eksempel. Ikke alt er så unikt, men det er hyggelig at folk forteller meg det.

Mye har forandra seg på et år for 21-åringen fra Oslo. Publikummet, arbeidsmåten og ferdighetene. Kompis og kollega i samme figur, Lars Andersen (produserer under navnet Mogger), kommer innom for å spise han også.

– Jeg synes du når bredt, det er det som er så bra med deg. Du har både de 13 år gamle jentene som spammer ned Instagram med bilder av deg, og 35-åringene som står litt lenger bak på konsertene og bare hører på det de synes er bra musikk, sier Andersen.

– Jeg jobber mer og blir flinkere av det, tror jeg, sier Cezinando.

– Det merker jeg etter det året her og den siste turneen: Jeg kan sette meg ned og skrive fordi «jeg skal skrive» og jeg har blitt bedre til å synge fordi jeg har sunget mange ganger i uka. Det var jo selvfølgelig lettere å synge «Botanisk hage» på P3 Gull i går enn første gangen jeg framførte den. Da sto jeg bare rett opp og ned.

Cezinando og kompis Lars Andersen, som produserer under navnet "Mogger". Foto: Synne Eggum Myrvang, NRK P3.
Cezinando og kompis Lars Andersen, som produserer under navnet «Mogger». Foto: Synne Eggum Myrvang, NRK P3.

Det er klart øvelse gjør mester: Cezinando trekker fram for eksempel Karpe Diem og Lars Vaular, blant Norges beste rappere for tida.

– De har holdt på mange, mange år og skrevet hundrevis av låter, men det er nå de er på sitt beste. Generasjonen min blir fortalt at vi er så unike og kan få til det vi vil. Det er bullshit, men hvis man finner ut hva man er ganske god på og gjør det veldig mye, tror jeg man kan få til noe.

Cezinando ga ut sin første EP, «Cez4prez», som 15-åring. Som 16-åring hadde han første betalte spillejobb, på Furusetfestivalen med band. Da brukte han honoraret på å lønne bandet og var rimelig stolt. Nå har han bare tenkt å fortsette med det han har blitt god på. Det kommer ny musikk neste år.

– Jeg skal slippe ny musikk som jeg selv mener er mange hakk videre. Jeg har ikke tenkt å toppe eller videreføre noe som helst.

Den røde tråden i musikken min er at det er jeg som lager den.

Artistene han ser opp til er de som klarer å slå i gjennom i utlandet, selv om de synger på norsk. Det hender det kommer en svensk eller dansk hilsen til ham på internett et sted, men det er ingen etablert fanskare.

Fikk du ikke med deg Cezinandos opptreden på P3 Gull? Se den igjen her:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=V1V8bT5vQAE?list=PLgrwmcf3ZTfTPBY9A7hchcV8qmDH-ttIA&w=560&h=315]

Vil ha mer konserter til kidsa

Før denne høstens turné var publikumet et «typisk rap-publikum», som Cezinando sier det sjøl. Nå har det blitt mye mer jenter. Dessuten kan han komme til en by han ikke en gang har vært i før, og spille for fulle hus. Det er ikke noe han tar for gitt.

– Det viser jo at det er en del av kulturen til folk andre plasser også. Det hender jeg sitter på bakrommet før konsert og lurer på om det skal komme noen. På Ås i høst, blant annet – men der hadde det knapt vært plass til flere, forteller Cezinando.

Blant spillejobbene som står igjen i 2016 er en fri alder-konsert i Lillehammer. Cezinando liker det bedre og bedre.

– De er jo et veldig uerfarent publikum. Det er liksom ingen som tør å juble først, men det har blitt sjukt fett etter hvert. Jeg savna under 18-konserter veldig mye da jeg var under 18 sjøl. Vi klarte ofte å komme oss inn på vanlige konserter, men det burde bli enda mer av det.

– Kidsa trenger sånne kule tilbud. Å spille biljard på en ungdomsklubb har gått ut på dato.

SE OGSÅ: P3 Gull oppsumert i gifer

– Unnskyld, rådgiveren på Elvebakken

Halvveis uti sisteåret på videregående begynte Cezinando «å gi faen» på skolen og gi alt på musikkfronten isteden. I sin takketale i Urørt-finalen sa han noe som han har angra på i ettertid.

– Siden jeg har deg her: Jeg vil gjerne komme med en offisiell beklagelse fra da jeg vant Urørt…, sier Cezinando.

Jaha…?

– Ja, til rådgiveren på Elvebakken videregående skole.

– Jeg hadde noen sjukt kule lærere, så jeg fullførte jo. Men i takketalen min på Urørt «outa» jeg rådgiveren. Litt sånn «fuck deg», liksom.

Rådgiveren syntes ikke det var noen god idé å satse på rappen, og hun anbefalte Cezinando å gå for å gjøre det bra på skolen isteden. Hun dro fram karakterkort fra tidligere år for å minne ham på at han kunne være skikkelig flink.

– Men jeg har hørt at hun blei litt lei seg for det, at jeg outa henne. I ettertid har jeg jo tenkt at hun bare gjorde jobben sin. Det er jo et veldig godt råd, å råde noen til å satse mer på skolen. Jeg må stikke oppom der og gi henne en klem en dag.