Få god studieteknikk fra dag én

Drukner du i pensum? Disse tipsene kan hjelpe deg gjennom semesteret.

Bøker tykkere enn Tolkien og kompendier tørrere enn Sahara. Du bør puste godt med magen når du skal fordype deg i pensum, for pensumet vil sannsynligvis være større enn det du er vant med fra videregående.

10 tips til studenter i nyt by | Slik får du venner på studiet | Smarte økonomitips for studenter

?Se hvordan studentene Ola og Victoria forbereder seg til studieåret i videoen øverst i saken, og følg dem på P3snap!?

– Ikke les alt!

– Du må bare innse at det er umulig å huske hele pensum, så du må fokusere på det viktigste, sier Oddbjørn By.

Han er en mester i hukommelse og forfatteren bak Memo-bøkene, som tar for seg husketeknikker.

– Mange studenter er nesten for samvittighetsfulle og skal lese alt, men det er ikke nødvendigvis så gunstig dersom du ikke har en strategi, sier Oddbjørn.

Nysgjerrig på hvordan en hukommelsesteknikk kan fungere? Oddbjørn viser deg hvordan:

https://www.youtube.com/watch?v=kKvh0HSYuhA

Her er Oddbjørns tips til god studieteknikk:

1. Gå på forelesning

Essensen i pensum får du ofte på forelesning. ? Der får du eksperttips fra en person med peiling på faget, og du får hjelp til å sortere innholdet. ?

2. Ha en strategi

Du bør ha en strategi for å huske det du har lest. ? ? Noen foretrekker å streke under i bøkene, men det finnes bedre måter enn det. Du kan for eksempel bruke hukommelsesteknikker. På eksamen er det viktig å vise at du husker pensum, men ikke bli en robot som hoster opp alt du har memorert. ?

3. Sitt på lesesalen

Bruk lesesalen eller biblioteket. ? Sitter du hjemme for å lese er sjansen større for at du blir forstyrret eller distrahert.

4. Ha et tidsskjema

Sett av en fast tid til studeringa, for eksempel fra kl. 09.00 til kl. 15.00. Når du har begrenset tid jobber du ofte mer effektivt. ✍️ ☺️ I de aller fleste fagene bør de timene holde, mens spesielt tunge fag, som medisin, trenger gjerne noen timer ekstra. ?

5. Vær kynisk

Ikke vær så pliktoppfyllende at du prøver å lese alt, da kan hardt arbeid resultere i skuffende resultater. ? Du må være mer kynisk og innse at du ikke kan huske alt. Konsentrer deg om det viktigste. ?

6. Sett deg et realistisk mål

Vi vil ikke risikere at du gir opp fordi du har satt deg for store mål. Det kan være lurt å senke kravene fra start, og heller bygge på – da vil du nemlig lykkes hver eneste dag! ? ? Studerer du spansk og har bestemt deg for at du skal lære spansk i løpet av dette året? Da kan det heller være lurt å bestemme deg for å lære ti nye spanske ord hver dag, da er det større sjanse for at du vil lykkes i det lange løp. ?