– Feminismen er den viktigste bevegelsen i vår tid

10 år i musikkbransjen har gjort Taylor Swift til feminist.

En 10 år lang karriere som artist har forandet Taylor Swifts syn på hvordan kvinner blir behandlet.

– Kvinnefiendtlighet blir etablert i oss fra vi blir født, sier hun i et intervju til Maxim.

Endret standpunkt

Som en av verdens mest populære artister har hun tidligere tatt avstand fra feminismen. Swift sier hun manglet en tydelig definisjon på hva feminisme var før hun ble eldre.

– Tidlig i karrieren ble jeg sett på som et barn. Jeg var ikke truende. Da jeg ble eldre merket jeg derimot hvordan man blir holdt nede som kvinne. Det er dobbeltmoral i overskrifter, i hvordan historier blir fortalt, og i hvordan ting blir oppfattet. Hvis en mann skriver om følelser og sårbarhet blir han sett på som modig, men hvis en kvinne gjør det samme blir hun sett på som sutrende.

Swift tok storeslem med åtte priser på søndagens Billboard Music Awards. Tidligere i år ble hun kåret til beste internasjonale kvinnelige artist på Brit Awards.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=QcIy9NiNbmo&w=750&h=420]

 

Hun peker på likestilling som tankesett, og mener det må prioriteres allerede i ung alder.

– Før skjønte jeg ikke hvor avgjørende feminisme er for å vokse opp i dag. Jeg mener det er den viktigste bevegelsen å stille seg bak, fordi det i bunn og grunn bare er et synonym for likhet.

Gjengrodde holdninger også i Norge

Razika-vokalist Marie Amdam er helt enig i at kvinnekamp er en av de viktigste bevegelsene vi har i dag.

– Vi opplever stadig å bli behandlet annerledes fordi vi er kvinner, og det finnes mange gjengrodde holdninger fra menn i bransjen som tror vi ikke kan like godt som guttene.

Amdam er overbevist om at artister som Taylor Swift er viktige for feminismen, uavhengig av sjanger eller popularitet.

Beyoncés opptreden under VMA 2014 hadde et tydelig feministisk budskap. Foto: AFP PHOTO / Robyn Beck
Beyoncés opptreden under VMA 2014 hadde et tydelig feministisk budskap. Foto: AFP PHOTO / Robyn Beck

– I en musikkbransje som stadig vekk blir mer og mer seksualisert, synes jeg det er viktig at vi som artister, og ikke minst rollemodeller, tar tydelige standpunkt når vi opplever urettferdighet. Dette kan vi gjøre noe med, nemlig ved alltid å si ifra, ta disse debattene og ikke være redd for å tråkke noen på tærne.

Ikke lenger uglesett

Taylor Swift er ikke den første superstjernen som fronter likestilling. Beyoncé har vært blant dem som har fått mest oppmerksomhet for sitt engasjement. Hun skapte overskrifter da hun i 2014 fremførte foran bokstavene «FEMINIST» under MTVs Video Music Awards.

Rita Ora uttalte i januar at musikkbransjen er tøffere for kvinner på alle mulige måter, og at mange i hennes miljø er redd for å kalle seg feminister. Emma Watson holdt i 2014 en minneverdig tale som FNs Women Goodwill Ambassador.