Jeg følte meg full etter å ha sett Trillingene fra Belleville. Men det var ikke fordi jeg var påvirket av alkohol, det var filmen som gjorde meg ør i hodet!

Her blir du nemlig tatt med til en animert verden der ingen proposjoner stemmer med virkeligheten.

Den ble til og med nominert til en Oscar, noe som betyr at flere har latt seg påvirke av fransk tegnefilm.

Kidnappet av mafiaen

Syklisten Champion stiller opp i Tour De France med sin gamle bestemor, Madam Souza, som den store inspirator og pådriver.

Men over en fjellpassering blir han kidnappet av mafiaen som har skumle planer for Champion og to andre syklister.

Bestemor og den trofaste bikkja følger etter dem til byen Belleville, der de allierer seg med en gammel sangtrio, trillingene fra Belleville, for å finne Champion og frigjøre ham fra mafiaens klør.

Deilige detaljer

Regissør Sylvain Chomet har selv uttrykt sin store beundring for filmskapere som Jacques Tati, Buster Keaton og Charlie Chaplin.

Du trenger ikke vite det for å like Trillingene fra Belleville. Den har så mange deilige detaljer, ville påfunn og morsomme situasjoner at du ikke rekker å tenke over inspirasjonskilder. Filmkjennere vil kanskje registrere det.

Trillingene fra Belleville (foto: Sandrew Metronome)
In Vino Veritas, står det på skiltet. Da er du fransk.

Musikken er også noe du vil legge merke til. Hovedtema fra filmen ringer fremdeles i hodet mitt, et slags hybrid av Andrew Sisters og Hurra Torpedo.

Et unikt univers

Trillingene fra Belleville har sitt helt spesielle, unike utseende. Dette er ikke glattpolert datagrafikk a la Pixar. Sylvain Chomet ser ut til å sverge til gammeldags håndtegnet animasjon, og har skapt et unikt univers, der det er lov å bygge ei jernbanebru så tett inntil et hus at det bøyer seg, og 50-fots båter som er hundre meter høye.

Trillingene fra Belleville (foto: Sandrew Metronome)
Halve moroa med Touren er å kaste vann på syklistene.

Den største feilen du kan gjøre er å tro at dette først og fremst er en film for barn og derfor ikke se den. Dette er en av de særeste, men morsomste tegnefilmer jeg har sett og er dermed varmt anbefalt!

Om FILMEN

Trillingene fra Belleville
  • Trillingene fra Belleville
  • Slippdato: 30.01.2004
  • Regi: Sylvain Chomet
  • Utgiver: Sandrew Metronome
  • Sjanger: Animert, Komedie