James Camerons "Avatar" vinner Oscar for beste film - tror jeg (Foto/Copyright: James Cameron AFP PHOTO / Robyn Beck).
James Camerons "Avatar" vinner Oscar for beste film - tror jeg (Foto/Copyright: James Cameron AFP PHOTO / Robyn Beck).

Hvem vinner årets Oscar-priser? Det kan du se direkte på NRK1 natt til mandag, i godt selskap på P3.no. Enn så lenge kan man bare spekulere, noe som er halve moroa!

I år er det noen priser som regnes som «bankers», mens andre kategorier er helt åpne. Filmpolitiets Birger Vestmo har sett på lista over de nominerte, og gjort noen betraktninger om hvem han tror vinner i de viktigste kategoriene.

Beste film: Avatar.
Jeg nekter å tro at Oscar-akademiet vil overse det faktum at «Avatar» er tidenes mest innbringende film. Det er jo ikke et kvalitetsstemper i seg selv, men Oscar = Hollywood, og Hollywood elsker sine storfilmer. James Cameron blir belønnet for sine teknologiske bragder, og for å ha trukket et imponerende antall mennesker inn i kinosaler verden over. Det er nok laget filmer med bedre manus og skuespill det siste året, men ingen av dem slår opplevelsen av å se en helt ny verden åpenbare seg – i 3D.

Beste regissør: Kathryn Bigelow (for «The Hurt Locker»).
Jeg har lenge trodd at James Cameron ville stikke av med denne, også. Men nå ser det ut til at Bigelow har større tilhengerskare enn jeg var klar over. Dette er gledelig! Bigelow er en av Hollywoods mest undervurderte regissører, med nisjeklassikere som «Near Dark», «Point Break» og «Strange Days» på CV’n. Hun gjorde også en strålende innsats med «The Hurt Locker», som hun allerede har fått priser for fra både Director’s Guild of America og britiske BAFTA.

Jeff Bridges vinner trolig en Oscar for hovedrollen i "Crazy Heart". (Foto/Copyright: 20th Century Fox)
Jeff Bridges vinner trolig en Oscar for hovedrollen i "Crazy Heart". (Foto/Copyright: 20th Century Fox)

Beste mannlige skuespiller: Jeff Bridges (for «Crazy Heart»).
Det handler kun om Jeff Bridges i år. Han har vært en av Hollywoods beste skuespillere i 40 år, men har alltid stått i skyggen av de virkelig store kanonene. Nå føler nok mange at det er på tide å hedre mannen, siden han presterte karrierens kanskje beste rolle som den avdankede countrysangeren Bad Blake i «Crazy Heart». Bridges har allerede vunnet en Golden Globe for rollen. Nå venter det en Oscar-pris, om ikke noe virkelig dramatisk skjer!

Beste kvinnelige skuespiller: Sandra Bullock for («The Blind Side»).
Ja, du leste riktig. Det er en stor sjanse for at Sandra Bullock vinner en Oscar-pris! Dette hadde ikke mange trodd for kort tid siden. Bullock har sjarmert i mange romantiske komedier, men det er ikke den typen filmer man vinner priser for. Så imponerte hun alle med sin dramatiske rolle i «The Blind Side». Jeg har ikke sett filmen selv (norgespremiere i neste uke), men leser stadig flere spådommer om at Bullock vinner.

Tyskland kan vinne Oscar for "Det hvite båndet". (Foto/Copyright: Arthaus)
Tyskland kan vinne Oscar for "Det hvite båndet". (Foto/Copyright: Arthaus)

Beste foreign language: «Det hvite båndet» fra Tyskland.
Michael Haneke har forhåpentligvis takketalen klar. Riktignok konkurrerer «Det hvite båndet» med andre sterke filmer som «Un prophet» fra Frankrike og «Faustas perler» fra Peru, men Hanekes film er storfavoritt. Den vant gullpalmen i Cannes i fjor, og stakk av med Golden Globe i januar. Den er også nominert i kategorien beste foto, og har en rimelig sjanse til å vinne der, også.

Beste originale manus: Quentin Tarantino for «Inglourious Basterds».
Ok, så var jeg ikke overbegeistret for «Inglourious Basterds» etter verdenspremieren i Cannes, men jeg ser at Tarantinos manus er rikt på figurer, dialog og referanser til filmhistorien som vitner om stor kjærlighet til filmen. Noen av sekvensene i filmen er ren filmkunst, og det er dialogen som driver dem. Tarantino har ikke vunnet en Oscar siden «Pulp Fiction» ble beste film i 1995. På tide at han hedres igjen?

George Clooney i "Up in the air" (Foto/Copyright: United International Pictures).
George Clooney i "Up in the air" (Foto/Copyright: United International Pictures).

Beste adapterte manus: Jason Reitman og Sheldon Turner for «Up In The Air».
Vel, jeg har egentlig mest lyst til å spå at denne Oscaren går til de fire forfatterne bak den hysterisk morsomme politiske komedien «In The Loop», men jeg tror ikke Oscar-akademiet er så lystne på å hedre britisk humor på sitt ypperste når de har en seriøs amerikanske kandidat å stemme på i stedet. «Up In The Air» er godt skrevet, med interessante figurer og troverdige problemstillinger, og vil være en verdig vinner.

Hvilken film vinner flest Oscar-priser? Jeg tror «Avatar» henter hjem flest, spesielt i de tekniske kategoriene. Riktignok sveipet «The Hurt Locker» med seg de fleste under BAFTA-utdelingen i England, men nå er det amerikanerne som har stemt. Jeg tror det gjør utslaget.

Oscar-utdelingen ser du direkte natt til mandag på NRK1, og du kan følge mine kommentarer underveis på P3.no!