I år er det 30 år siden den femte filmen i Star Wars-sagaen The Empire Strikes Back hadde premiere. Filmen inneholder mange av de meste kjente og kjære scenene fra Star Wars-verdenen. Darth Vaders farskapsinnrømmelse til Luke, Han Solo som fryses ned i karbonitt, og ikke minst, åpningsscenene fra isplaneten Hoth som ble filmet her i Norge.

The Empire Strikes Back. (Foto: TM & Lucasfilm Ltd)
The Empire Strikes Back. (Foto: TM & Lucasfilm Ltd)

Se den originale traileren til Empire Strikes Back her

Wirkola som ny Lucas?

Den norske filmskaperen Tommy Wirkola har et nært forhold til Star Wars, og The Empire Strikes back er den absolutte favoritten i Star Wars-historien.

– Det er jo veldig mye bra i denne filmen: avsløringen der vi får vite at Darth Vader er faren til Luke, alle scenene med Bobba Fett, og åpningsscenen fra Hoth. Når vi var små brukte vi å leke at vi var på isplaneten Hoth mens vi slåss, sier Tommy Wirkola.

Tommy Wirkola (Foto: Tore Meek / Scanpix)
Tommy Wirkola (Foto: Tore Meek / Scanpix)

– Jeg tror nok aldri vi kommer til å glemme de filmene. Det virker som om nye generasjoner oppdager dem, og filmene har en universell historie med klassiske helte- og skurke-figurer, sier Wirkola.

Hadde Tommy Wirkola selv spilt i filmen, ville førstevalget vært å få spille dusørjegeren Bobba Fett. Kanskje dukker det opp en lignende karakter i Wirkolas fremtidige filmer?

– Jeg har jo veldig lyst til å lage science fiction en gang, og vi leker med tanken på å lage en science fiction-komedie, men det er noe vi må ta oss god tid til, sier Wirkola.

Traume og forelskelse

Star Wars har vært en stor del av barndommen til Erlend Klarholm Nilsen og Stein Johan Grieg Halvorsen, duoen som snart er klare med sitt nye radioprogram på P3.

LES OGSÅ: Bestevenn med Erlend og Steinjo

– Jeg samlet på Star Wars-figurer da jeg var liten og kledde med ut som Darth Vader på karneval. Jeg var også håpløst forelsket i prinsesse Leia. Jeg har sett filmene utrolig mange ganger og de har inspirert meg til å lage mye av det vi har gjort i tv-showet vårt, sier Steinjo.

Erlend og Steinjo. (Foto: NRK)
Erlend og Steinjo. (Foto: NRK)

Star Wars dukker opp i mange av sketsjene til Erlend og Steinjo fra Slå på ring-tida deres. Darth Vader dukker opp i flere musikkvideoer, blant annet en My Fair Lady- parodi, og en Roxette-parodi.

– De gamle filmene er favorittene, sier Erlend. De er tidløse, originale og har veldig gode skuespillere. Jeg blir aldri lei dem, og setter fortsatt på Star Wars hjemme hvis det ikke er noe annet å se på.

Steinjo har småtraumatiske, men sterke minner fra første gangen han så The Empire Strikes Back.

– Første gang jeg så den var hjemme hos mormor. Vi leide en moviebox og jeg fikk velge film. Det ble Empire Strikes Back, og det var en av de første filmene jeg så på video. Jeg var jo alt for liten, 12 år eller noe, og filmen hadde 16 års aldersgrense. Jeg ble livredd, men også helfrelst, sier Steinjo.

Lang ventetid

NRK-journalist Jean Erik Bjørnskau var nylig fagdommer i Kvitt eller Dobbelt da temaet var Star Wars, og er en lidenskapelig tilhenger av Star Wars. Han har fortsatt sterke minner fra hans første møte med Empire Strikes Back

– Filmene kom ikke så fort på video på denne tiden, men moren min hadde fått leid den. Jeg skulle få besøk av tremenningen min fra London, og jeg måtte vente på ham hele dagen før jeg fikk se den. Vi dro for å se den hos en kompis, med enorme forventninger. Den var helt fantastisk, og den største filmopplevelsen i mitt liv, sier Jean Erik Bjørnskau.

Utkledde fans samlet på Finse
Utkledde fans samlet på Finse. (Foto: Christian Ranke)

Hva som er det beste ved Empire Strikes Back, mener han er vanskelig å svare på, men Jean Erik finner nok av gode argumenter for favorittfilmen sin.

– Den spiller litt mer på menneskelge følelser og er litt mer personlig. Den går nærmere inn på karakterene. Han Solo som karakter kommer spesielt godt frem i denne filmen, i tillegg til den dynamikken han har med Prinsesse Leia. Den er også blant de mørkere og skumlere, og kommer med de største avsøringene, sier Jean Erik.

Tilbake til innspillingen

Jean Erik var en av de mange som tok turen til Finse i Hordaland i forbindelse med Star Wars’ 30-års jubileum for å se innspillingsstedene til filmens åpningsscener. Det var den nordiske avdelingen av klubben 501st, Nordic Garrison, som er en internasjonal kostymeklubb for Star Wars-fans, som sto bak feiringen. Slik hørtes det ut::

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2010/05/Star-Wars-feiring-på-Finse-mai-2010.mp3|titles=Star Wars-feiring på Finse mai 2010]

Jean Erik vil ikke avsløre hvor mange ganger han har sett Empire Strikes Back, og nøyer seg med «skrekkelig mange ganger». Noe han ikke vil legge skjul på derimot, er den store Star Wars-interessen.

– Hvis man ser på en besatt fotball-fan, kan det kanskje sammenlignes. Selv om ikke alt dreider seg om Star Wars, er jeg jo veldig opptatt av det, sier Jean Erik.