Åh så deilig der er å se når damer får spille store, tøffe, og barske roller på film! Nå er det ikke vanskelig å putte inn en glamourmodell i en trikot og be henne plafre villt rundt seg, så her på X-faktoren være på plass. Vi lar oss fascinere av stødige kvinner på film, kanskje er det ofte fordi de er så sterke på tross av sine skjebner eller omgivelser?

Enten det er hevn, galskap, ondskap, eller overlevelsesinnstinket som driver dem er de alle damer som kunne skremt fanden på flatmark, og alle med det lille ekstra som gjør at vi elsker kvinnelige filmhelter!

Ellen Ripley i Alien (1979)

Kan vi kalle henne sjefsheltinna? – Ja det tror jeg. Av Entertainment Weekly har hun blitt kalt en av de første kvinnelige filmkarakterene som ikke lar seg definere av menn eller hennes forhold til dem. Ripley er i utgangspunktet en stereotyp slasher film – karakter som stort sett presterer å hyle, løpe, og vise seg frem i trusa. Men Ripley skinner gjennom Sigourney Weaver, og strekker seg ut gjennom skjermen når morsinstinktet slår inn og hun slåss seg gjennom et helvete av Aliens og gørr.

Alien. (Foto: Fox films)
Alien. (Foto: Fox films)

Thelma and Louise (1991)

Thelma and Louise var en av de første filmene som gjorde kvinnene til de ubestridte heltene, mens mannfolka ble fremstilt som idioter. Det som startet som en liten ferie for de to damene utvilket seg til å bli en flukt fra politiet etter å ha drept en voldtektsmann. Thelma and Louse brente flere filmhistoriske BH-er enn noen gang før, og har siden den tid fått klassikerstatus for sin fremstilling av selvstendige og sterke kvinner. I hovedrollene finner vi Susan Sarandon og Geena Davies, og en veeeldig ung Brad Pitt i rollen som kjøttstykke i singlet. Hvorvidt dette var grunnen til filmens store suksess vites ikke, men den ble i hvert fall en av de mest innbringende filmene i 1991, og ble nominert til seks Oscar.

Geena Davies og Susan Sarandon i Thelma and Louise. (Foto: MGM Pictures)
Geena Davies og Susan Sarandon i Thelma and Louise. (Foto: MGM Pictures)

Trinity i The Matrix (1999)

Dama som for første gang introduserte oss for et 360-graders high kick, og som grusebanka en hel arme av agenter. «Your men are already dead» sier Agent Smith, og jada, det var de. Det var en nytelse å se en kvinnelige actionhelt som var fullstendig sidestillt med sine mannlige motspillere, og Trinity ble den ubestridte kick ass – dronninga på slutten av nittitallet.

The Bride i Kill Bill (2003)

Når filmvitere og kjønnsforskere studerer kvinner i film kommer de ikke utenom Uma Thurman som «The Bride» i Tarantinos Kill Bill – filmer. Kombinasjonen av henvlysten leiemorder og kjærlig mor ispedd samuraisverd og skills innen asiatisk kampsport gjorde denne dama til en av de hardeste kvinnelige karakterene på film noensinne. Her får både kvinnelige og mannlige skurker gjennomgå, og vi får se mange aspekter av en kvinnes natur.

Starbuck i Battlestar Galactica (2004)

Nå er vel ikke Starbuck en filmheltinne, men hun har mer baller de fleste av sine mannlige motspillere i serien Battlestar Galactica. Hun har kort lunte, er en kocky, men svært en dyktig pilot, og har en tendens til å havne i trøbbel med autoriteter. Røyk, sex, og brunt brennevin er en kjærlighet hun også deler med den originale Starbuck – karakteren i Battlestar Galactica fra 1978, som da ble spilt av en mann. Når hun også har klart å dytte Prinsesse Leia ned fra tronen som den mest påsikla Sci-fi dronninga er jo det en prestasjon i seg selv!

Se klipp fra Battlestar Galactica her

Katee Sackhoff. (Foto: British Sky Broadcasting)
Katee Sackhoff. (Foto: British Sky Broadcasting)

Jordan O’ Neill i G.I Jane (1997)

Demi Moore lokket antageligvis en god del jenter inn i militæret etter å ha vist seg som minst like utholden og tøff som sine medsoldater i Navy Seals. O’Neill blir håndplukket til å være med i et ekspriment for å vise at kvinner egentlig ikke klarer å gjennomføre treningen for å være med i Navy Seals, men hun viser selvfølgelig at med nok armhevninger og guts klarer man hva som helst.

May Day i A View to a Kill (1985)

«Has James Bond finally met his match?» heter det i taglinen til filmen, og man kunne vel lure. Man blir ikke barskere, vakrere eller farligere enn Grace Jones. Med lårmuskler som hadde gjort enhver skøyteløper misunnelig gjorde hun enn kjevedroppende opptreden i James Bond: A View to a Kill fra 1985. Her spiller hun Max Zorins tøffeste våpen: en kvinne med pippi langstrømpe-styrke, einstein-intelligens, og lettere psykopatiske trekk. Yaiks.

Grace Jones. (Foto: MGM pictures)
Grace Jones. (Foto: MGM pictures)

Sarah Connor i Terminator (1984)

Sarah Connor er Terminators første drapsmål fordi hun er moren til hans fremtidige nemesis. Men dama kan mer enn å føde, og Sarah Connor trakterer både gunnere og pull-ups like godt som enhver mannlig actionhelt. Kombinert med det berømte morsinnstinkitet blir dette en farlig dame som strekker seg langt for å redde seg selv og sin ufødte sønn.

Zoe Bell i Death Proof (2007)

Stuntdama Zoe Bell spiller seg selv i Tarantinos Grindhouse – hyllest fra 2007. Det er noe veldig skremmende med den lille New Zealanske blondina som ligger og spreller og hylflirer på fastbundet på bilpanseret til en Dodge Challenger, men man kan ikke annet enn å elske dama. Det faktum at hun er stuntkvinne og ellers klin gærn hjelper jo også på. Neste gang du ser Kill Bill, tenk på at det er denne dama som er den egentlige stjerna! Se Tarantinos introduksjon til Zoe Bell her

Se filmpolitets anmeldelse av Death Proof

Zoe Bell. (Foto: Miramax films)
Zoe Bell fremst i rosa t-skjorte. (Foto: Miramax films)

Yu Shu Lien og Jen Yu fra Crounching Tiger, Hidden dragon (2000)

Farlige damer med asiatiske sverd har vi vært borti før, men aldri slik vi så dem i denne filmen. Vi møter to sterke kvinneskikkelser som begge kjemper for det som er viktigst for dem, og for noen kvinnfolk! Storslagne duellscener og overbevisende karakterer gjør også disse til damene til noen å regne med. Se bare her. Noen andre kvinnelige asiatiske filmhelter man kan regne med er for eksempel Angela Mao i Enter the Dragon eller Pei Pei Cheng i Come drink with me.

Snikende tiger, skjult drage. (Foto: Asia Union Film & Entertainment Ltd)
Snikende tiger, skjult drage. (Foto: Asia Union Film & Entertainment Ltd)

Yuki i Lady Snowblood

Tarantinos store inspirasjonskilde til «The Bride» er Yuki. Den unge kvinnen som har trent hele livet for å hevne sine foreldre som ble drept da hun var liten. Hun slakter de som måtte stå i hennes vei mot henens endelige mål. En nydelig og sterk kvinne som for lengst som har satt like tydelige spor i filmhistorien som sandalene hennes satte i snøen i Lady Snowblood fra 1973.

Jackie Brown i Jackie Brown

«Shut your raggedy-ass up, and sit the fuck down!» Dette er ordene til en flyvertinne, smulger,og utspekulert tyv. Jackie Brown er nok en kvinne i Tarantions univers av heltinner. Hun er smart, rappkjefta, og er ikke redd for å ty til drastiske midler for å få det som hun vil. Pam Grier som spiller Jacke Brown har gjort flere minneverdige roller i Blaxpoitation – sjangeren som blant annet Black Mama/White Mama, Foxy Brown, og Coffy.

Lara Croft i Tomb Raider

Den foreldreløse arkeologen med store pupper og altfor mye penger stod for den seksuelle oppvåkningen til en hel generasjon gutter på nittitallet da hun gjorde sin inntreden i spillverden. Da Angelina Jolie brakte henne til live på film var fantasien komplett, og Lara Croft står bråstøtt som en av de største actionheltinnene i moderne vestlig filmhistorie. Slosskjempe, dingse-elsker, og en forkjærlighet for bittesmå sykkelshortser. Ikke rart Lara Croft har over seks millioner treff på Google….


Se litt av herligheten her

Angelina Jolie som Lara Croft. (Foto: Paramount pictures)
Angelina Jolie som Lara Croft. (Foto: Paramount pictures)