Hva hadde vel actionfilmens verden vært uten Steven Seagal? Han er mannen vi ler av, men likevel elsker. 90-tallet hadde ikke vært det samme uten denne actionhelten.

SE: Traileren til «Kapring på åpent hav».

Jeg har tidligere anmeldt  Steven Seagal Collection 1 og 2. Det er en samling med seks av Seagals «beste» filmer.

(Anmeldelsen starter etter bildet)

Steven Seagal i Out For Justice (Foto: Warner Home Entertainment).
Steven Seagal i Out For Justice (Foto: Warner Home Entertainment).

Anmeldelse: Steven Seagal Collection 1 og 2

Steven Seagal har sine fans. Min bedre halvdel er ikke blant dem.

Til slutt fikk jeg henne til å gå med på å se en av filmene hans, men hun stilte ett krav: Hun måtte få lov til å gjøre narr av Seagal!

Jeg svarte at jeg forventet at hun skulle gjøre narr av ham. Det er faktisk påkrevd om du skal se filmene hans. Det er jo halve moroa!

Nå er Steven Seagal Collection 1 og 2 ute på DVD med til sammen seks mer eller mindre klassiske filmer. Helst mindre, kanskje. Men her er det full anledning til å bli underholdt – og få seg en god latter.

Den første pakken inneholder Exit Wounds fra 2001, Fire Down Below fra 1997 og Out For Justice fra 1991.

Exit Wounds er en underholdende drittfilm der Seagals sedvanlige heltefigur er akkurat så harry og avlegs at det blir kult!

Fire Down Below har jeg til gode å se. Out For Justice er klassisk Seagal og den beste av dem, hvor han spiller latterlig tøff politimann på hevntokt med det femiklingende navnet Gino Fellino.

(Anmeldelsen fortsetter under videoen)

Morsomme voldsscener

Den andre pakken inneholder Under Siege (Kapring på åpent hav) fra 1992, toeren fra 1995 samt On Deadly Ground fra 1994. Under Siege er Seagals største komersielle suksess, der han spiller kokk med agentbakgrunn på et slagskip under angrep.

Toeren på tog var dessverre litt veik. Mens On Deadly Ground viste at Seagal også kunne regissere dårlige filmer, ikke bare spille i dem.

Voldsscenene i filmen var ganske morsomme, men den avsluttende monologen om hvordan vi må ta vare på miljøet stilles i et litt komisk lys med tanke på at han nettopp har tatt livet av førti mennesker. Selv om de var slemme!

LES OGSÅ: Anmeldelse av Marked For Death.

Rar rekkefølge

Disse to DVD-samlingene fra Warner er fine for Seagal-fans, men jeg er ikke helt enig i rekkefølgen. Helst burde filmene vært presentert i kronologisk rekkefølge.

Nummer 1 burde inneholdt Nico (Above The Law) og Hard To Kill, som mystisk nok er utelatt, samt Out For Justice. Seagals tredje film, Marked For Death, var en 20th Century Fox-produksjon, og kan sikkert aldri bli utgitt i en Warner-samling. DVD-samling nummer 2 burde så hatt Under Siege 1 og 2 og On Deadly Ground.

Men det spørs om så mange DVD-arkivister vil rive seg i håret av gremmelse over dette. Distributøren hinter om en tredje utgivelse i collection-serien, så kanskje kommer Nico og Hard To Kill siden uansett.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Steven Seagal har blitt eldre med åra han også. (Foto: Jeff Zelevansky, Reuters)

Gøy i aksjon

Nå har Steven Seagal blitt feit 55-åring som gir ut filmer rett på DVD. Kvaliteten er verre enn noensinne og han har omtrent sluttet å slåss skikkelig på film.

Steven Seagal Collection 1 og 2 viser i alle fall delvis hvorfor han var en populær actionfigur for 10 til 15 år siden.

Jeg nevnte at jeg fikk min bedre halvdel til å se en av filmene hans, som for øvrig var Marked For Death. Etter en time og førti minutter med ironisering over Seagals manglende kvaliteter som skuespiller måtte hun likevel innrømme at det var ganske gøy å se ham i aksjon…