Sveriges skrekkforfatter nummer én om dagen, John Ajvide Linqvist, ga i mai ut sin femte bok. Lilla stjärna heter den, og i forfatterens nydelige karakteristiske stil, handler den om noe så herlig som varulver!

Når jeg, Lindqvistelskeren, hører at det kommer ny bok og at den skal handle om en av mine topp ti skrekkskapninger, men hjernen gjør et slags hopp.

Låt den rätte komma inn (Foto: Ordfront Forlag)
Låt den rätte komma inn (Foto: Ordfront Forlag)

Vampyren – begynnelsen

Boka alle har hørt om og alle vet hva handler om, er La den rette komme inn. Eller Let Me In da, som spilles inn på ny i USA og som har vakt glede og vrede litt ettersom hvem som har blitt spurt.

en uforskammet stilsikker svensk film som blander ung kjærlighet og vemmelig vampyrskrekk med et overraskende godt resultat.

En fantastisk forstadsskildring i den svenske vinteren om gutten som blir kjent med den veldig spesielle men fascinerende jenta. Boka er vanvittig fin, og Birger Vestmo kalte Tomas Alfredssons filmatisering «en uforskammet stilsikker svensk film som blander ung kjærlighet og vemmelig vampyrskrekk med et overraskende godt resultat.»

Den naturlige fortsettelsen

Så fulgte Lindqvist opp med Håndtering av udøde; de døde kravlet opp igjen fra hvor de enn måtte ligge begravet. Og søkte hjemover. Boka engasjerte meg ikke like mye i hovedpersonene som forgjengeren, men er en trolig treffende beskrivelse av hva myndighetene hadde satt i gang hvis noe så sykt hadde skjedd. Håndtering av udøde skal også bli film.

Og boka inneholder Lindqvists kanskje hesligste øyeblikk noensinne.

Menneskehavn er den nye skjærgårdsskildringen; skiten, småligheten og ondskapen.

Manniskohamn (Ordfront Forlag AB)
Manniskohamn (Ordfront Forlag AB)

Havet gir, havet tar

-slik ble kanskje ideen til Menneskehavn unnfanget. Lindqvists fjerde bok, hvor en svensk skjærgårdsidyll skjuler grusomme hemmeligheter grunnet deres pakt med havet.

En grusom pakt som hvert eneste år får strandsonekrangler til å fortone seg som rene skumfesten.

At denne må filmatiseres, er det ingen tvil om. Men hvem tør ta jobben? Noen må i alle fall gjøre det. Vi på Saltkråkan og S.O.S Selskapsreisen med Lasse Åberg og Jon Skolmen skildret hyggen og kosen og den velmente kjeklingen i skjærgården; Menneskehavn er den nye skjærgårdsskildringen; skiten, småligheten og ondskapen.

Llilla stjärna (Ordfront Forlag AB)
Llilla stjärna (Ordfront Forlag AB)

Jenta med gullhåret

Og i høst kommer altså Lilla stjärna på norsk. Ikke det at vi ikke kan lese den på svensk allerede, men jeg bare sier det. Vil du høre kort hva den går ut på? En mann finner en jentebaby i en plastpose i skogen. Hun synger rene, klare toner slik han aldri har hørt før. Han tar henne med seg hjem. En annen jente lever et grått liv uten venner og lyspunkter. Hun finner på faenskap på nettforum til trøst. Og en dag møtes disse to jentene. Med ødeleggende konsekvens for alle som kommer i nærheten. …trenger jeg å si hvem som er varulven her? Og trenger jeg å si at dette må du lese?

Det fineste med John Ajvide Lindqvists bøker, er alt det vi ikke får høre noe om, men som vi bare VET må finnes der ute.

Og: at vi etter all sannsynlighet kommer til å få se alt dette i kinosalen.

Les hele Birgers anmeldelse av La den rette komme inn her!