Som en jente av Titanic-generasjonen er det klart at jeg har et sterkt forhold til Leonardo DiCaprio.

Mine første år som Leonardo-elsker var dog preget av fantastier om at jeg kunne ta ham med på ungdomsklubben og vise han frem som kjæresten min til alle de sjalu venninnene mine. (Jaja, du har Buffalosko, men se hva jeg har liksom)

Etter som årene har gått har forholdet utviklet seg, og jeg står igjen med en sterk beundring. Jeg har ikke lengre naive ungpikedrømmer om å ta bytte navn til Maria Dicaprio, og oppdra barna og bikkja hans. Ikke så mye i hvert fall.

Leonardo DiCaprio har en lang liste med filmer bak seg, og det er nesten synd å bare kunne presentere fem av dem i en liste. Dette er ikke noe dyptgående analyse av skuespillerprestasjoner i hver enkelt film, men rett og slett mine favorittfilmer hvor Leo skinner på lerretet!

5:

Romeo og Julie

Det måtte Leonardo til for å få tenåringer til å lære seg en Shakespearestrofe eller to. Dette var en definerende kjærlighetsfilm på nittitallet som virkelig satte Leo i klassen som hjerteknuser. Den udødelige fortellingen om Romeo og Juliet er lett å ødelegge med kleint skuespill, spesielt når replikkene har et språk fra en annen tid. Men jeg lot meg i hvert fall forføre i valsen av kjærlighet og intriger satt til vår egen tid, under Baz Luhrmanns distinktive regi.

Klikk på bildet for å se traileren

Romeo og Juliet. (Foto: 20th century fox)
Romeo og Juliet. (Foto: 20th century fox)

4:

Blood Diamond

Leonardo fikk både pepper og skryt for sin tolkning av den sørafrikanske smugleren Danny Archer. Ikke har jeg peiling på hvordan hvite sør-afrikanere prater eller ter seg, så jeg kjøper Leos tolkning 100 prosent. Han viser oss en kynisk mann «uten empati for omgivelsene», som Birger beskriver han i anmeldelsen sin av filmen. Blood Diamond var også en spennende og viktig innføring i en skitten industri, og selv om den hadde noen småekle klisjeer her og der, er dette en film jeg gjerne ser igjen!

Les Filmpolitets anmeldelse av Blood Diamond her!

3:

This Boy’s Life

Dette var Leonardos første spillefilm, og for en film! Vi aner ugler i mosen så snart vi ser trynet på Robert De Niro som sleip stefar, og jeg satt gjennom hele filmen med klump i magen i frykt for hvordan neste konfrontasjon mellom stefar og stesønn skulle ende. Da jeg så den fikk jeg litt følelsen av «onsdagsfilmen på TvNorge», men i ettertid har filmen satt seg som en utrolig gripende og usminket fortelling, i hvert fall i mitt hode!

Klikk på bildet for å se traileren

This Boys life. (Foto: Warner Bros)
This Boys life. (Foto: Warner Bros)

Catch Me If You Can

Etter to store sci-fi eventyr som Minority Report og A.I var det deilig å se en lett og underholdende film fra Steven Speilberg. Historien om svindleren Frank Abagnale er virkelig utrolig, og Leonardo hadde akkurat den sjarmen og karismaen som jeg forestiller meg at en svindler i denne klassen måtte ha. Dessuten unnet jeg Abagnale alt han lurte til seg gjennom filmen, og Leo fikk lekt seg både som sjarmør og ustabil banditt. Et lekent soundtrack og den alltid brilliante Christopher Walken som far gjør dette til en av filmene fra begynnelsen av 2000-tallet jeg har sett flest ganger.

Klikk på bildet for å se traileren

Catch me if you can. (Foto: Dreamworks pictures)
Catch me if you can. (Foto: Dreamworks pictures)Les filmpolitiets anmeldelse av Catch Me If You Can her!

1:

Inception

Nå skal det jo sies at Filmpolitiet for tiden er på en kollektiv Inception-tripp. Rune Håkonsen anmeldte filmen og trillet en sekser, og jeg kom utslitt ut av kinosalen etter å ha befunnet meg i et filmklimaks som varte i ikke mindre en førti minutter. Leo har blitt stor gutt, og leker nå med nivåer av menneskesinnet vi ikke var klar over fantes. På samme måte som Leo penetrerer menneskets mange lag av drømmer, sitter jeg igjen med følelsen av at Inception har kommet seg gjennom de mange lagene av hva som utgjør en god film. Spennende karakterer, en drivende fortelling, heftig klipping, storslagne omgivelser, og en filmmusikk som høres ut som om den er komponert av dundrende godstog, hundre blåsere, og verdens iboende kaos.

Les filmpolitiets anmeldelse av Inception her!

Det skal også sies at det var mange runners up her.
What’s eating Gilbert Grape, The Departed, og The Aviator var alle filmer som ble sterkt vurdert fra min side. Hva er din favoritt? Kommentér i vei!