Thomas Sean Connery ble født i Edinburgh den 25. august 1930 og lenge så det ut til at kom til å følge i foreldrenes fotspor som fabrikkarbeidere. Han jobbet som melkemann i et par år før han mot slutten av 40-tallet ble med i den britiske marinen.

Da han var ferdig med militærtjenesten, trengte han penger og tok seg en ekstrajobb bak scenen på King’s Theatre i 1951. Der oppdaget han sin nye karriere.

Another Time, Another Place - Poster. (Foto: IMDB)
Another Time, Another Place - Poster. (Foto: IMDB)

Han første store filmrolle kom neste 7 år senere med filmen Another Time, Another Place hvor han spilte mot superstjerna Lana Turner

Trivia: I Kill Bill Vol. 2 forteller Michael Parks i rollen som Señor Esteban Vihaio om nettopp Lana Turner – se klippet her.

Hemmelig agent gir karrieren fart

– Han er ikke slik jeg så for meg James Bond.

Ian Flemming var ikke overbevist om at Connery var den riktige skuespilleren til filmatiseringen av hans filmer om den hemmelige agenten 007.

– Jeg vil ha en sofistikert kommandør, ikke en forvokst stuntmann.

Likevel klarte kjæresten til Flemming å overbevise skaperen av Bond-historiene om at Connery hadde den dyriske seksuelle sjarmen som var nødvendig. Og Connery endte med å spille i totalt 7 James Bond-filmer, Dr. No (1962), From Russia with Love (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965),

James Bond: You Only Live Twice - Sean Connery. (Foto: AP Photo)
James Bond: You Only Live Twice - Sean Connery. (Foto: AP Photo)

and You Only Live Twice (1967), før han kom tilbake i filmene Diamonds Are Forever(1971) og Never Say Never Again (1983).

Mens han laget James Bond-filmene jobbet han også sammen med en rekke andre regissører. Alfred Hitchcocks Marnie fra 1964 og Sidney Lumet sin Murder on the Orient Express fra 1974 er bare et par filmer som plasserte Connery på toppen av salgslistene.

1974 er likevel et artig år for Connery – i februar har filmen Zardoz premiere, med en heller mystisk «tagline».

Beyond 1984, Beyond 2001, Beyond Love, Beyond Death

En britisk/skotsk science fiction/adventure film, som står igjen som en av de morsomste kalkunene noen sinne laget. Trykk på bildet under for å se traileren, forstår du NOE så legg igjen en kommentar. Artikkelen fortsetter under bildet.

Zardoz. (Foto: IMDB)
Fnis, fin truse Sean! Trykk på bildet for å se traileren. (Bilde fra filmen Zardoz)

Etter Bond

I løpet av 80-tallet vendte Connery snuten mot verdens underholdningshovedstad – Hollywood.

Der fikk han også sin første og eneste Oscar-nominasjon og -pris, for filmen The Untouchables (1987).

Jakten på Rød Oktober - Sean Connery. (Foto: Scanpix)
BAD ASS! Jakten på Rød Oktober er rå! (Foto: Scanpix)

Indiana Jones-filmene har gjort skuespilleren kjent for en helt ny generasjon kinogåere – den første av de var Indiana Jones and the Last Crusade fra 1989.

Jakten på Rød Oktober (1990) relanserte også Connery som en actionhelt og en maskulin go-to-guy, noe som første til et skred av tilbud fra Hollywood. Resultatet ble mange tøffe filmer på 90-tallet – ikke alle var like gode, men The Russia House (1990), The Rock (1996) og Entrapment (1999) er absolutt verdt å få med seg.

Trivia: Connery fikk rollen som Marko Ramius på to ukers varsel, noe som er uhørt kort i filmbransjen. Likevel klarte han å spille en skikkelig «bad ass»!

Etter The League of Extraordinary Gentlemen (2003) har Connery stort sett sluttet å lage film. Han har pensjonert seg som han selv sier – «Det er altfor morsomt å være gammel», har han sagt i et intervju.

Karrieren kunne likevel raskt ha tatt enda en ny vending på 2000-tallet. I et annet intervju har Connery fortalt at han ble tilbudt rollen som Gandalf i Ringenes Herre-filmen, men han takket nei fordi han ikke forstod scriptet. Etter sigende skal han ha blitt tilbudt 15% av billettinntektene…

Det er mye penger det, men når du har et hus på Bahamas så tror jeg du har det fint i pensjonisttilværelsen Sean.

Du vil alltid være den ekte James Bond for meg, GRATULERER MED DAGEN!

Hvilken Connery-film er din favoritt? Legg inn din kommentar i feltet under bildene.

Robin and Marian - Audrey Hepburn og Sean Connery. (AP Photo/Columbia Pictures)
Robin and Marian - Audrey Hepburn og Sean Connery. (AP Photo/Columbia Pictures)

James Bond: Never say Never Again - Sean Connery. (Foto: Scanpix)
James Bond: Never say Never Again - Sean Connery. (Foto: Scanpix)

Ransom - Sean Connery. (Foto: NTB / SCANPIX)
Ransom - Sean Connery. (Foto: NTB / SCANPIX)

The Rock - Sean Connery. (Foto: NTB Pluss/Arkiv)
The Rock - Sean Connery. (Foto: NTB Pluss/Arkiv)

James Bond: From Russia with Love. (Foto: Scanpix)
James Bond: From Russia with Love. (Foto: Scanpix)