John Carter of Mars har nå fått en offisiell releasedato: 8. juni 2012!

Hvem er John Carter, spør du? Han er helten fra et tegneserieblad jeg har i en boks i garasjen. Midt i bunken av gamle Donald-, Billy- og Fantomet-blader ligger ett eksemplar av John Carter – menneske på Mars, utgitt på Atlantic Forlag i 1978-1979.

Jeg ble utrolig fascinert av ham, men har aldri sett mer enn denne kondenserte tegneserieversjonen. Nå kommer filmen!

Udødelig sørstatsmann

Figuren er et produkt av forfatter Edgar Rice Burroughs, mest kjent som skaperen av Tarzan. John Carter dukket første gang opp i romanen A Princess of Mars, og var en gjennomgangsfigur i Burroughs’ mange Mars-bøker.

John Carter er udødelig, og har alltid vært en mann på rundt 30 år. Han har sørstatsbakgrunn, med en dannelse og karakter som kan sammenlignes med vampyren Bill Compton i True Blood.

Det svenske coveret av John Carter - menneske på Mars nr. 1. (Foto: Atlantic Förlags AB)
Det svenske coveret av John Carter - menneske på Mars nr. 1. (Foto: Atlantic Förlags AB)

Må redde planeten

Etter den amerikanske borgerkrigen dør han, men blir på mystisk vis transportert til Mars, eller Barsoom, som de innfødte kaller den. Der har han superkrefter, fordi kroppen hans er tilpasset jordas tyngre gravitasjon.

Barsoom er selvsagt et fantasirike, der han møter både grønne og røde mennesker, samt uhyrer i flere varianter som han bekjemper med sine superkrefter.

Han forelsker seg også i Barsooms vakreste kvinne, Dejah Thoris, og må redde planeten fra undergangen.

Regisseres av Pixar-mann

En filmatisering har vært planlagt i årevis. På ett tidspunkt var Ain’t It Cool News-grunnlegger Harry Knowles inne som produsent, og Robert Rodriguez som regissør.

Men nå er det Andrew Stanton som skal regissere filmen. Han kommer fra Pixar, der han har regissert suksessfilmene Småkryp, Oppdrag Nemo og WALL-E. John Carter of Mars blir hans første live-action film.

LES: Filmpolitiets anmeldelse av WALL-E!

A Princess of Mars fra 1917. (Foto: Wikipedia)
A Princess of Mars fra 1917. (Foto: Wikipedia)

Sterk rolleliste

John Carter skal spilles av Taylor Kitsch, kjent fra X-men Origins: Wolverine og tv-serien Friday Night Lights. Lynn Collins, også sett i Wolverine, spiller Dejah Thoris.

Andre kjente navn på rollelista er Dominic West, Thomas Haden Church, Polly Walker, Samantha Morton, James Purefoy, og, ikke minst, Willem Dafoe som Tars Tarkas, John Carters venn og allierte på Barsoom.

LES: Filmpolitiets anmeldelse av X-Men Origins: Wolverine!

Dette har potensialet til å bli en god film for alle som digger fantasy, og det skal bli interessant å se hvordan Andrew Stanton fikser overgangen fra animert action til virkelige figurer.

Men jeg mistenker John Carter of Mars til å bli sterkt preget av CGI-effekter, og der har Stanton mer enn nok av erfaring. Resultatet får vi altså se på kino sommeren 2012!

I mellomtiden skal jeg ta en tur i garasjen og finne frem mitt gamle tegneserieblad!

Hva tror du om John Carter of Mars?