Nokas. (Foto: Alligator/Sandrew Metronome)Under Nokas-ranet stod politibetjenten Erik Håland bare 40 meter fra ranerne. Han var den første fra politiet som løsnet skudd da Norsk Kontantservice ble ranet morgenen den 5. april 2004. Tidligere har ikke Håland orket å snakke med mediene om hva som skjedde, før nå.

– Jeg hørte ikke mine egne skudd. Jeg hørte skuddene fra de andre og det som skjedde der nede da Schumann skøyt bilen og mot Nokas. (Foto: Alligator/Sandrew Metronome)Klungland. Og det som ble skutt mot oss, meg og Steffen, men jeg hørte ikke mine egne skudd.

LES: Birgers anmeldelse av filmen – terningkast 5

Håland viser Filmbonanzas reporter, Jeanette Platou, rundt i Stavanger sentrum og forteller hvor han stod da de første skuddene ble løsnet.

Totalt løsnet han 17 skudd, noe som i ettertid har vært gjenstand for granskning.

Nokas. (Foto: Alligator/Sandrew Metronome)
Alle bilder fra filmen "Nokas", premiere 1. oktober. (Foto: Alligator/Sandrew Metronome)

– Fulgte boka

– Spesialenheten gjorde sin etterforskning, du hadde tingretten, du hadde lagmannsretten og høyesterett, alle konkluderte med en fellenevner – og det var at jeg fulgte boka.

Håland har ikke snakket om hendelsene med media før, men forteller til Filmbonanza hvordan han opplevde situasjonen – og hva han tenker om at ranet nå blir til kinofilm.

Se hele innslaget fra Filmbonanza her.
[nrkvideo videotype=»brightcove»  videoid=»609646116001″  bildeurl=»https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2010/09/atcikwa9.jpg»]

Norgeshistoriens største ran

Ranerne fikk med seg over 50 millioner norske kroner, men ikke før flere skudd var blitt avfyrt fra begge sider. Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble skutt og drept i skuddvekslingen.

Da produksjonen av filmen startet opp var det flere som mente at filmen kom for tidlig, inkludert flere av de 38 ansatte ved Norsk Kontaktservice.

Nokas-dømt: – Filmen kommer for tidlig

– Vi vet at vi beveger oss inn på et område hvor folk har veldig sterke meninger og sterke følelser. Vi kan ikke se bort fra muligheten for at filmen kan oppleves som ubehagelig av noen.

Produsenten for filmen, Jan Aksel Angeltvedt, fortalte i et intervju med Dagsavisen at de forstår reaksjonene som kom.

Erik Håland selv har et spesielt forhold til filmen, rollen hans spilles av hans tvillingbror Morten.

Hva tenkte du da du hørte at det skulle lages film av hendelsene?

– Det var jo flott, tenkte jeg. For jeg kan jo ikke bli fremstilt verre enn jeg ble i media i etterkant. Det var en anledning til å bidra til at filmen ble slik jeg følte det. Uten at jeg har hatt noen påvirkning på filmen, men jeg har stilt meg selv til rådighet for de som har laget den, forteller Håland.

LES: Spiller tvillingbroren i Nokas-film

Les også: Siste opptaksdag for Nokas-filmen

Nokas-filmen har premiere på norske kinoer den 1. oktober.