De beste filmene til den amerikanske regissøren Oliver Stone er også de mest kontroversielle. I alle fall om du tar utgangspunkt i denne lista.

Kanskje er han en regissør som liker lage filmer som er kontroversielle, eller så er temaene han tar opp i sine filmer kontroversielle i sin natur.

Han er en av vår tids amerikanske filmskapere som fortsatt skaper bølger når han kommer med en ny film, men kanskje ikke like hardtslående som tidligere.

Filmpolitiets redaksjon måtte ty til avstemning for å komme frem til hva vi mener er hans beste filmer, og det er garantert noen av dere som er uenige med oss.

Sleng inn din kommentar til lista helt nederst!

5:

Born on the 4th of July

Tom Cruise ble nominert til en Oscar for beste mannelige hovedrolle for sin innsats i denne perlen.

Han ristet av seg kjekkasstempelet i rollen som Ron Kovic – en Vietnam-veteran som med sine traumer fra krigen sliter med å komme seg tilbake i det amerikanske samfunnet.

Filmen er en sterk skildring av hvordan samfunnet behandlet sine veteraner, og Kovic voksende mistro til myndighetene.

For meg personlig var filmen en sterk opplevelse og en øyeåpner inn til hva som skjer etter at kriger er ferdige. En viktig ting å huske på nå som (forhåpentligvis) konfliktene i Afghanistan og Irak er nærmere slutten enn starten.

Sjekk traileren til Born on the 4th of July under.

4:

Wall Street

En av vår tids mest ikoniske filmfigurer ble til i Stone sin iskalde visjon av finansverdenen.

Jappetida var på topp da Wall Street smalt inn på kinoer over hele verden.

Michael Douglas i rollen som Gordon Gecko ble symbolet på alt som var galt med Wall Street, og filmen ble igjen aktuell da finanskrisa traff vår verden for et par år siden.

Charlie Sheen, sammen med Douglas, stod for to ekstremt sterke rolleprestasjoner – noe som resulterte i en Oscar til Douglas.

Filmen gav oss et stilig, kaldt og kynisk blikk på en verden som er fremmed for de aller fleste.

Sjekk traileren til den første Wall Street-filmen under.

3:

JFK

Hvem skjøt president John F. Kennedy?

Det er mora til alle konspirasjonsteorier i dag. Og gjennom øynene til advokaten Jim Garrison, spilt av Kevin Kostner, får vi et blikk på en av teoriene om hva som skjedde den skjebnesvangre dagen i Texas.

Selv før filmen kom på kino skapte den store kontroverser i USA, og mange aviser anklaget den for å vri på historiske fakta.

Stone selv har uttalt at filmen er en motmyte til den offisielle versjonen til Warren-kommisjonen, som etterforsket drapet.

Costner spiller en uforglemmelig rolle (i motsetning til Waterworld), og Stone sin sans for detaljer gjør JFK til en viktig del av Oliver Stone sin filmografi.

Sjekk traileren til JFK under.

2:

Natural Born Killers

Mens mange av Stone sine filmer handler om kontroversielle og vanskelige temaer i fortiden, ser han i Natural Born Killers på hva som kan skje om samfunnet degenereres uten moralske rammer.

Hva er medias sin rolle, og hvordan kan media misbrukes av mennesker som Mickey Knox?

En dystopi – en beint skremmende dystopi. Woody Harrelson i rollen som Knox gir liv til en iskald seriemorder, som sammen med kona si Mallory (spilt av Juliette Lewis), går på en drapsrunde vi sjeldent har sett på film.

Natural Born Killers er utfordrende i stilen, har drivende rolleprestasjoner og en skremmede aktualitet den dag i dag.

Sjekk traileren til filmen under.

1:

Platoon

Basert på Stone sine egne opplevelser i Vietnam-krigen – Platoon er et rystende portrett av krigens harde og brutale realiteter.

Charlie Sheen, Tom Beringer og Willem Dafoe gjør alle spennende og uhyggelig rolletolkninger. De unge soldatene utgjør en tett knyttet gruppe menn, som nærmest kobler seg ut fra den virkeligheten de møter i krigen.

Filmen ble belønnet med hele fire Oscar-priser året etter, og er en verdig første plass på vår liste over Oliver Stones beste filmer.

Er du uenig? Sleng inn en kommentar under videoen.

Sjekk traileren til Platoon under.