Transformers: The Dark of the Moon er under innspilling i disse dager, og har en rekke heite navn på rollelista – som Shia LaBeouf, Josh Duhamel, og de ferske i Transformersfamilien, John Malkovich og Patrick Dempsey.

I løpet av kort tid har det oppstått flere farlige situasjoner på settet som har ført til alvorlige personskader.

Den 24 år gamle statisten, Gabrielle Cedillo, sprakk skallen da vaieren som tauet bilen hun satt i røk, og svingte tilbake gjennom bilen. Hun er nå delvis lam og har saksøkt produsenten på grunn av dårlig sikkerhet på settet. Skuespillerinnen Megan Fox, som har fått sparken fra filmen, har tidligere gått ut og kritisert produksjonen for å være uforsiktige og ta for store sjanser.

Ikke lenge etter inntreffer nok en ulykke på settet (se video i topp). Ikke like alvorlig, men kanskje på tide å gjøre opp regnskapet for hvor dyr denne filmen vil bli etter alle erstatningskravene ligger på bordet?

Prislapp: TBA

Epps (Tyrese Gibson) og Lennox (Josh Duhamel) på oppdrag i Qatar i Transformers. (Foto: United International Pictures)


Største mannefall

Den mest omfattende tragedien i filmbransjens historie må sies å være Howard Hughes‘, The Conqueror fra 1956.

Hele 91 av filmens stab fikk påvist kreft innen første halvdel av 1980-årene, og 46 døde av det – deriblant John Wayne (i 1979), Susan Hayward, Agnes Moorehead, og regissøren Dick Powell.

Uten å kunne si det for sikkert er det noen som forklarer det med at filmen ble skutt i et område hvor amerikanske myndigheter har testet atombomber og at den høye radioaktiviteten sannsynligvis var årsaken.

Howard Hughes som produserte filmen synes imidlertid at filmen var så dårlig at han kjøpte opp alle kopiene som fantes – og nektet å distribuere den frem til Paramount inngikk en avtale med han i 1974. Det sies at han på sine galere dager, spilte filmen i loop for seg selv hver kveld. Dette var altså den siste filmen mediamogulen produserte.

Prislapp: + 12 millioner dollar (for oppkjøp av alle filmkopiene)

Se Scorsese-yndlingen, Leonardo DiCaprio, i rollen som Howard Hughes i den Oscarbelønte filmen, The Aviator, hvis du lurer på hvor gal han faktisk ble. Urin er involvert.

Sylvia Lewis i The Conqueror. (Foto: CinemaScope/Paramount)

Hodet kappet av

Twilight Zone: The Movie fra 1983 står kanskje for det mest tragisk av alle tragediene.

To barn – Myca Dinh Le og Renee Shin-Yi Chen – og skuespiller Vic Morrow ble drept da en eksplosjonsladning gikk av for nært et lavtflygende helikopter, som da spant ut av kontroll og kappet hodene av Morrow og Le, mens Chen ble knust av helikopteret.

Merkelig nok ble ingen i helikopteret nevneverdig skadet. Regissøren John Landis hadde underveis blitt kritisert for å ta store risikoer på settet, og da spesielt i forhold til barna. Steven Spielberg var produsent for filmen, og ville ikke lenger ha noe med regissøren å gjøre.

Etter en nesten ti år lang rettsprosess ble lovene endret for barns deltagelse og arbeid i film, og de etterlatte fikk erstatning.

Prislapp: 4,8 millioner dollar (2 millioner dollar til hver av barnas familie, og Vic Morrows døtre fikk også erstatning, antatt å ligge på rundt 800.000 dollar)

Vic Morrow i Twilight: The Movie. (Foto: Warner Bros.)

Lee-forbannelsen

Bruce Lee – kongen av kampsport – døde som kjent av en overdose heroin og kokain på 70-tallet.

Selv om det har vært mange spekulasjoner rundt hans dødsfall kan det ikke måle seg med thrilleren som utspant seg på settet da sønnen hans, Brandon Bruce Lee, ble skutt i magen av en rekvisittpistol under innspillingen av The Crow, da en bit av en kule hadde kilt seg fast i pistolløpet.

Hele produksjonen var preget, eller hjemsøkt, av merkelige tilfeller. Første opptaksdag ble en snekker alvorlig skadet da han liften han kjørte kom i kontakt med høyvoltstrøm, senere ødela en storm deler av settet og førte til store forsinkelser og før Lee ble skutt ble det funnet en skarpladd pistol som skulle brukes som rekvisitt under innspilling.

Filmen ble fullført av en stand-in, og spesialeffekter ble brukt for å digitalt rekonstruere ansiktet til Lee.

Prislapp: ukjent

Brandon Lee i The Crow (Foto: Miramax Films)

Troja og Top Gun

Roy Kinnear brakk bekkenet da han falt av en hest under innspillingen av The Return of the Musketeers fra 1989, og blødde senere i hjel.

Filmen som fikk alle til å gå med pilotbriller og pilotjakker og nynne på «You’ve lost that loving feeling» – jeg snakker selvfølgelig om Top Gun – hadde en mørk historie. Den anerkjente stuntflyveren Art Scholl, krasjet i Stillehavet da han var leid inn for å gjøre noen av de vanskeligste flyscenene i storfilmen fra 1986. Verken flyet eller piloten ble funnet og årsaken til krasjet forblir ukjent.

Brad Pitt røk ironisk nok akillesen, da han spilte rollen som Achilles i Troja, men en annen skuespiller måtte bøte med livet da han brakk beinet under opptak, og døde som følge av komplikasjoner to uker etterpå.

Vin Diesels stuntmann, Harry L. O’Connor, døde momentant da han skulle rappellere ned en line og skulle lande på en båt, men han var ikke rask nok, og smalt inn i en bro da xXx ble filmet. Regissøren valgte å inkludere stuntmannens siste øyeblikk i filmen av respekt for hans iherdige innsats.