Leslie Nielsen. (Foto: MGM)
Han var aldri helt seriøs - Leslie Nielsen. (Foto: MGM)

Leslie Nielsen er død. Etter min mening var han en av vår tids største skuespillere. Han vant ingen Oscar-priser, eller spilte i noen filmer som vant Oscar for den sakens skyld. Han var evig tilstedeværende i populærkulturen i min oppvekst, og i veldig mange andres også.

Ikke hørt om Leslie Nielsen? Å joda, det har du.

Søndag kveld døde den 84 år gamle skuespilleren av komplikasjoner fra lengre tids sykdom, med sin familie rundt seg i Florida.

Komikongen

De siste 30 årene har han vært kjent som herskeren over tullefilmer – her i Norge ble han for alvor kjent med Mannen med den nakne pistol-filmene. Der spiller han den smått så idiotiske politibetjenten Frank Drebin, men hans karriere startet over 30 år før som tv-skuespiller.

På 50-tallet, hvor amerikanske såpeserier florerte, spilte han over 50 roller på tv-skjermen mens han satset stadig mer på film.

I 1956 fikk han et mindre gjennombrudd i The Vagabond King, men det var først i science fiction-klassikeren The Forbidden Planet fra senere det samme året at han virkelig fikk et navn for seg film i filmbransjen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Forbidden Planet - Leslie Nielsen. (Foto: Metro Goldwyn Meyer)
Leslie Nielsen i Forbidden Planet fra 1956. (Foto: Metro Goldwyn Meyer)

Etter dette ramlet det inn med filmroller, og han endte opp med å lage 7 filmer fra 1956 til 1960. Her finner vi også Tammy the Bachelor hvor han spilte i mot stjerna Debbie Reynolds fra Singing in the Rain.

Karrieren tok likevel ikke helt av, til tross for filmer som Counterpoint (1968), The Poseidon Adventure (1972) og City on Fire (1979), før i 1980.

Da tok han rollen som Dr. Rumack i en film jeg ser minst en gang i halv året – Airplane! er kanskje bedre kjent på norsk under tittelen Hjelp, vi flyr!

Plakat til Mannen med den nakne pistol 33 og 1/3. (Foto: Paramount)
Plakat til Mannen med den nakne pistol 33 og 1/3. (Foto: Paramount)

Starten på crazykomediene

Sammen med skaperne Jim Abrahams, David og Jerry Zucker, traff Nielsen en nerve i samtida. Crazykomedier ble hans nye levebrød.

Tidligere hadde han eksperimentert med sjangeren i kultfilmen Kentucky Fried Chicken Movie fra 1977, det gav mersmak.

Siden Airplane! i 1980 har Nielsen spilt i 55 filmer, for det meste tullete komedier. Han var aktiv helt frem til han døde, og neste år kommer den siste filmer han spiller i – animasjonsfilmen The Waterman Movie, basert på tegneserien Waterman.

Veien til stjernene

I 1982 gikk Nielsen dypere inn i komedieverdenen, og spilte inn seks episoder av tv-serien Police Squad. Der fikk publikum for første gang møte Frank Drebin.

Kanalensjefen mente at vitsene kom for fort til at den gjennomsnittelige seeren kunne få med seg poengene i 1982, og valgte dermed å kansellere serien etter bare fire episoder var vist på tv.

KOMMENTAR: Eastwood er 80 år

Skaperen av The Simpsons, Matt Groening, mente at serien var forut for sin tid. I dag er det ingen som ville hatt problemer med å følge det høye tempoet av tørre vitser.

Figurene, fortellinga og fiksjonsuniverset viste seg likevel å ha en sterk verdi – seks år etter kom den første av Mannen med den nakne pistol-filmene på kino. Og alle filmene lagde litt av et rabalder…

(artikkelen fortsetter under videoen)

Den dag i dag er den britiske dronninga ganske «hellig», du kødder ikke med hu.

Det gjorde Leslie sammen med komikongene fra 80-tallet, David Abrahams og Zucker-brødrene. Sammen lagde de ganske mange filmer sammen.

ANMELDELSE: Fair Game

Jeg erklærer herved at det frem til søndag er «Se en Nielsen-uke», i kveld skal jeg i alle fall se alle Mannen med den nakne pistol-filmene.

Helt til slutt, ett par ord til deg Leslie: Jeg vil savne deg, jeg vil savne tullet ditt, jeg vil savne de idiotiske replikkene dine og jeg vil savne det snille ansiktet ditt. Fra sene nattestimer på TV3 til familiestunder på NRK – filmene dine vil jeg fortsette å se helt til jeg dør – av latter.

Hva husker du Leslie Nilsen for? Legg inn din kommentar under!