«Det der kunne jeg greid bedre.» -et klassisk sitat som vi alle har ytret en eller annen gang. Eller i alle fall tenkt. Jeg har lest avisene eller bare gått meg en tur på havna og tenkt på de helsikes politikerne som ikke greier å se det opplagte i hvordan trafikken aburde vært dirigert.

…dette er et timesluk.

Da er det viktig å realitetsorientere seg med SimCity. Denne gang på iPad.

Be om hjelp

Jeg er like talentløs en byplanlegger i dag som jeg var for femten år siden. Det er som å prøve seg på middels matematikk igjen: jeg må prøve og feile meg fram skikkelig lenge før jeg må be om hjelp.

Ingen sammenligning med matematikk forøvrig, i SimCity finnes det ingen fasit.

SE OGSÅ: Rune levde ut sin stormannsgalskap i SimCity!

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

SimCity Deluxe Edition HD (Foto: Electronic Arts Inc.)
Pyradiza City våknet opp uten Sfinx. (Foto: Electronic Arts Inc.)

Hvilken borgermester er du?

Jeg har kanskje ikke sagt det klart og tydelig nok enda, men SimCity er et byggespill. Og det prøver å være så realistisk som mulig, slik at mine tankeløse grep innledningsvis i spillet kommer tilbake senere i spillet og biter meg i rasstappen.

Utgangspunktene mine er tre: jeg kan enten pløye ny mark på helt ubebodde områder; hoppe inn midtveis i en nogenlunde oppegående by; eller brette opp ermene og ta fatt på en by med gryende problemer. Alle tre måtene å spille SimCity på, er artige.

Hvilken av disse som passer for deg, kommer an på om du er den tålmodige, den utålmodige eller Barrack Hussein Obama.

SE OGSÅ: Knus all motstand i RISK på iPad!

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

SimCity Deluxe Edition HD (Foto: Electronic Arts Inc.)
Er du flink nok, kan du klinke opp Empire State med god samvittighet. (Foto: Electronic Arts Inc.)

Pent og pirkete

Det visuelle er helt ivaretatt på iPaden. SimCity ser ut slik jeg husker det, og det ser bra ut. Zooming foregår ved å dobbelttrykke eller dra to fingre mot eller fra hverandre, og panorering finnes det to piler for nede i menyen til høyre.

SE OGSÅ: Slipp løs eiendomsspekulanten i deg i Monopol på iPad!

Øyeblikkene hvor jeg savner musa, finnes. Spesielt når det begynner å bli trangt i byen min. Da blir det fort små frustrasjoner og unøyaktigheter som det tar litt tid å unngå. Eller de kunne vært unngått hvis tilfeldig dobbelttrykking ikke betød BYGG!

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

SimCity Deluxe Edition HD (Foto: Electronic Arts Inc.)
Rådgiverne du har til rådighet i SimCity. Under ser du Petitioners-knappen. (Foto: Electronic Arts Inc.)

Spør en ekspert

SimCity lar meg konsultere eksperter på mange forskjellige områder av bydrift, og det er godt og frustrerende på én gang å lete etter et par gode råd blant masse selvfølgeligheter. SimCity er dessuten på grensen til det sykelige avansert når det gjelder detaljkontroll av byens inntekter og utgifter, og det liker jeg veldig godt.

Men det som virkelig piffer opp biffen, er tilbudene som kommer fra kommersielle og frivillige interessegrupper som kan redde dagen min. Her får jeg markert mine visjoner og kvaliteter som borgermester, og da kommer som regel dobbelmoralen frem i lyset.
Tilbudene fra kommerse og frivillige finner du som ‘Petitioners’ på ‘Advisors’-menyen.

Alt i alt: SimCity er et herlig gjensyn på en ny plattform, og på tross av et par manøvreringsvakheter er det er dette et timesluk du ikke vil legge vekk før hele byen er dekt av søppel eller rakettene smeller.

SE OGSÅ: Flere iPadanmeldelser fra Filmpolitiet!

Om SPILLET

Sim City Deluxe Edition HD
  • Sim City Deluxe Edition HD
  • Slippdato: 14.12.2010
  • Utgiver: Electronic Arts Inc.
  • Plattformer: iPad
  • Sjanger: