Forskjellen mellom barn og voksen flyter ut. Kanskje spesielt når det nærmer seg jul. Voksne folk har Sauen Shaun som tv-favoritt på facebook og barn digger Hellstrøm rydder opp og 71° nord.

Desember måned er en slags oppmykning mot det som skal skje: den larmende hektiske uka frem mot juleaften og den varme, intense og sanserike avslutningen på tampen av året. Desember må brukes for det den er verdt, og tv spiller en veldig viktig rolle. Også i innledningen.

Derfor skal du få en liten guide til årets adventskalendere. Fra meg til deg.

Jul på Månetoppen (Foto: NRK)
Frank Jørstad og Ulrikke Hansen Døvigen i Jul på Månetoppen (Foto: NRK)

Kom Blåne! Kom jente! Kom gutt!

I år viser NRK Jul på Månetoppen som sin adventskalender; et gjensyn med de fjellvante blånissene i enorme tovaklær og de røde gårdsnissene som bor blant menneskene.
En slags blanding av den amerikanske julen, den islandske alvetroen og den nordiske vettetroen, som nok er en terning seks for de aller yngste og kanskje også for de eldste.

Se første episode på NRK1 i kveld klokka 18:00.

Pakten (Foto: NRK)
Benjamin Engell og Karla Løkke i Pakten (Foto: NRK)

Et to hundre år gammelt mirakel

I tillegg viser NRK Super den danske serien Pakten, som samlet over en million seere når den ble vist i Danmark første gang i 2009.
Pakten er dubbet til norsk, og er myntet på de fra åtte år og oppover.

Se første episode av Pakten i nett-tv eller på NRK Super i kveld klokka 19:00!

Olsenbanden Jr's første kupp (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Olsenbanden Jr's første kupp (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)

Gutter, jeg har en plan

TV2 viser Olsenbanden Jr’s første kupp, som gikk som adventskalender i 2001, som satte i gang Olsenbanden Jr-suksessen. Penger på avveie, barn som etterforskere og voksne som skurker funker på de eldre barna, og er kanskje best som bakgrunnslyd for de voksne.

Se første episode på TV2 i kveld klokka 18:00!

Døøøøhhææiiiiååååååå!

Da stiller det seg annerledes med den eneste nysatsningen blant adventskalenderene i år, nemlig TVNorges Den unge Fleksnes!

Den unge Fleksnes (Foto: TVNorge)
Reidar Fredrik Frydenlund som den unge Fleksnes (Foto: TVNorge)

Jeg har sett de første seks episodene, og jeg sier bare at Reidar Fredrik Frydenlund er et funn, et talent som i hver eneste episode overbeviser meg om at serien kom som et resultat av Frydenlunds latterlig gode Fleksnesimitasjon.

Den unge Fleksnes er en velgjort epokekalender som kanskje funker best for oss som har et forhold til Fleksnes fra før, men som til gjengjeld underholder oss utmerket. Den unge Fleksnes er altså redningen for de voksne; to episoder á ti minutter hver kveld klokka 20:00 med duse lys og syttitallsfarger skulle gi god julestemning.

H*A*S*H (Foto: www.hastv.org)
Christian i H*A*S*H (Foto: www.hastv.org)

Sensurert av DR!

Og om du skulle føle deg utenfor i adventstida, kan du følge H*A*S*H, en annen danskprodusert serie som ironiserer over danskenes krigsinnsats i Afghanistan, og skildrer danske soldater i kamp mot fienden Tulipan, lokale opprørsstyrker i det fiktive landet Problemistan.
DR2s kontroversielle og kansellerte adventskalender H*A*S*H sendes på hashtv.dk og facebook fra og med i dag!