For å fortsette oppå min forhåndsomtale basert på første episode:

Koselig med peis handler om noe så kjedelig som frykten for å bli som foreldrene sine. Gjort på en veldig morsom og stødig måte.

En serie som har gjort det meste riktig.

Rollefordelingen

…er helt perfekt, og inneholder ingen grunne figurer!

Samtlige har sine vidder og bredder, og alle historier blir fortalt på en innsiktsfull og spennende måte.

(se første episode gratis ved å klikke på bildet øverst i artikkelen)

Koselig med peis. (Foto: NRK)
Koselig med peis. (Foto: NRK)

 • Anders Danielsen Lie spiller derimot Terje, Georgs bror og en kostelig Knausgårdskikkelse som er så utilpass noen kan bli uten å havne på galehuset.

LES: Slik blir serieåret 2011

 • Galehuset befolkes av den alltid fornøyelige Anna Bache-Wiig og en gnistrende Ellen Horn, henholdsvis sykesøster og hønemor på galehuset.
 • Moren i serien, eller rettere sagt de lesbiske mødrene i serien, er Bente, spilt av Tone Danielsen, og hennes nye kjæreste Liv, spilt av Kristin Kajander.

Sammen skildrer de utmerket livet sett fra et voksent homo-hjem.

  Koselig med peis. (Foto: NRK)
  Koselig med peis. (Foto: NRK)

 • Victoria Winge dukker opp som halvsøster og seriens herlige lyskilde, spiller fantastisk bra og utfyller ensemblet slik at jeg ikke kan ønske meg mer.
 • Legg til biroller gjort av Jon Skolmen og Lena Ellingsen og du har en serie som har gjort det meste riktig.

LES: Bli med på innspillingen av Koselig med peis

Koselig med peis. (Foto: NRK)
Koselig med peis. (Foto: NRK)

Sår og spennende serie

Koselig med peis er morsom, sår og spennende, takket være en delt kraftprestasjon av manusforfattere, skuespillere og regissør. Jeg elsker hvordan regissør og manusforfatter Thomas Seeberg Torjussen har skrevet Stein Winges rollefigur inn i alle «beruset mann gjorde ditt»- eller «forstyrret mann gjorde datt»-notisene i avisene.

Daniel Voldheim og Anne Sewitsky har også hatt regi og co-regi, og disse to, sammen med Torjussen, kårer jeg herved til den nye supergruppen i norsk fiksjonsproduksjon.

LES: Dystert og uheroisk: The Pacific.

Episodene overrasker meg med sine vendinger, og den eneste negativ kritikken jeg satt igjen med etter første episode var at første episode ble avsluttet med en lang oppsummeringsfortellerstemme av Georg, slik som for eksempel Dexter har fått for (u)vane. Men etter å ha sett hele serien kan jeg avsløre at dette ikke er en regel.

Koselig med peis blander fortellerstemme, sang, musikk og kryssklipping på en smakfull måte og lar meg sitte igjen med Kaadas fantastiske seriemusikk over rulleteksten.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Koselig med peis. (Foto: NRK)
Koselig med peis. (Foto: NRK)

Et større bilde

Koselig med peis er en veldig smart serie, smart på den måten at den vet hvilke forventninger jeg som seer har, og spiller med helt til den snur på alt. Etterhvert skjønner jeg at mine tidlige forklaringer på problemene i serien er lettvinte og latterlige, og Koselig med peis reiser seg med et større problem. Men også en større bilde på vårt samfunn og hvordan vi lett går oss fast i mønstre.

Koselig med peis er gjennomgående usentimental og fri for ironi; grundig og alvorlig, morsom og leken; en serie vi kan være stolte av.

Jeg gleder meg til det neste fra Torjussen og Voldheim.

Få for all del med deg Koselig med peis på NRK1 mandager klokka 21:30. Første episode ser du ved å trykke på artikkelbildet øverst i saken.

LES: Skakkjørte folk på godt norsk vis: DAG sesong 1.

Legg gjerne inn dine inntrykk i kommentarfeltet under.

Om SERIEN

Koselig med peis
 • Koselig med peis
 • Slippdato: 3.1.2011
 • Sesong: 1
 • Regi: Thomas Seeberg Torjussen
 • Utgiver: NRK
 • Sjanger: Drama, TV-Serie