Den som på nittittallet begynte å løpe i tospann med Homer Simpson som den store amerikanske antihelten, var Tony Soprano. En «made man»; en mafiaboss som går til psykolog. Og som både elsker og hater det.

Jeg kommer til å se hele igjen. Og igjen.

I dag kommer første sesong av The Sopranos i butikkene i Blu-rayversjon, og har du enda ikke fått sett David Chase sitt serieepos kunne du ikke fått en bedre anledning.

Nok formaliteter, la meg fortelle deg hva som er så overveldende bra med denne HBO-serien som på nære nippet kunne vært en FOX-serie.

LES: Homer slo ut Tony Soprano som mest minneverdige figur på tv!

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

The Sopranos (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)
Livia og Uncle Junior konspirerer i bilen. (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)

Det beste fra klassikerne

The Sopranos går på innsiden av mafiamiljøet på en annen måte enn hva jeg er vant med, for The Sopranos handler om mye mer; et land som har kommet seg gjennom resesjon, depresjon, kommunisthysteri og kald krig har nå et annet problem på trappene; mulighetene/luksusen/egoismen og meningsløsheten.

Og alt dette formuleres i de interne konfliktene familiemedlemmene og kollegene har seg imellom: En fantastisk samling likandes figurer anført av en omvendt kong midas, en Napoleon og Ødipus som når som helst kan gå ned for fulle seil, og sammen med ham står folk som elsker ham, hater ham, beundrer ham, blir såret av ham, stoler på ham, svikter ham, prøver å drepe ham og redder livet hans.

LES: L.A.Noire ser absurd bra ut! Her er spillåret 2011!

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

The Sopranos (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)
Tonys elskerinne Irina, spilt av Oksana Lada (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)

Dreping og oppdragelse

Første sesong er etablering av miljø og figurer, og et pensumeksempel på hvordan en serie kan legge ut de fleste kortene på bordet for oss uten å overdrive. Hovedhistorien er den spirende konflikten mellom Tony og Uncle Junior, og rundt spinner kanskje ti-tolv andre bihistorier som er minst like viktige; Sopranos blander familieliv og organisert kriminalitet og likheten er slående.

Kaffepraten og den gamle reklamen

Den siste disken består av et uunnværlig intervju på en drøy time skuespiller og medregissør Peter Bogdanovich gjør med serieskaper Chase, hvor alt du kunne finne på å spørre om angående The Sporanos blir svart på av opphavsmannen.

I tillegg drikkes det kaffe av enorme kopper og det gis en grundig innføring i hvordan unnfange og utvikle en tv-serie. For eksempel kan Chase fortelle at han aldri psykoanalyserte noe han skrev før etter at det var skrevet; dermed er det hans egne ideer som blir analysert og lagt frem på Melfis kontor.

The Sopranos (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)
Christopher - nært og personlig. (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)

Family Life og Meet Tony Soprano er to fire-minutters tv-innslag som introduserte The Sopranos for det amerikanske publikummet. Det er artig å se hvordan det ble pakket inn og presentert før noen hadde sett det, men disse to innslagene bringer ikke akkurat noe nytt til Sopranoslegenden.

Ekstramaterialet består med andre ord bare av et intervju, men et grundig og interessant et.

TIPS: Før The Sopranos jobbet David Chase med serien Det gode liv i Alaska (Northern Exposure) som gikk på TV2 på nittitallet, og i dag slippes sesong to av denne serien på dvd.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

The Sopranos (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)
Fader Phil og Carmela tenker på sex. (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)

Slik du aldri har sett det før

Bildekvaliteten kan ikke sammenlignes med det du har sett fra før. Med unntak av enkelte få støttetagninger som kanskje er filmet i dårligere lys eller med annet utstyr, er bildet skarpt, fargene deilige og lyset ekstremt godt satt.

Takket være den imponerende bildekvaliteten på denne utgivelsen står The Sopranos fortsatt som en ruvende bauta i tv-dramahistorien.

Lydsporet er helt fritt for egenskrevet musikk, og består kun av eksisterende og glimrende musikk som alltid vil være glimrende og som jeg mener gjør serien mer virkelighetsnær.

LES: Små filmer gjør det stort! Birger kommenterer årets Oscarnominasjoner.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

The Sopranos (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)
Paulie og Pussy gjør jobben sin. (Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS)

Min langsiktige anbefaling

De videre sesongene av The Sopranos vil komme på Blu-ray etterhvert, og sesong to kommer i løpet av andre kvartal i år. Det er helt perfekt. Jeg kommer til å se hele igjen. Og igjen. Den minner meg om en sommer i mitt liv som jeg alltid vil oppleve på ny, og jeg unner alle som liker tv å oppleve det samme.

The Sopranos sesong én er i salg på Blu-ray i dag, 26.01.2011.

LES: Flere tv-serieanmeldelser fra Filmpolitiet!

Om SERIEN

The Sopranos
  • The Sopranos
  • Slippdato: 26.01.2011
  • Sesong: 1
  • Regi: Diverse regissører
  • Utgiver: Warner Bros Home Entertainment Norge
  • Sjanger: Action, Drama, Familie, Thriller, TV-Serie