Skrevet av Maria Lindberg og Marte Hedenstad.

Vi har alle sett en. Enten det er en film fra 80-tallet som tar for seg hvordan det er å være annerledes og ikke føle at man passer inn, eller om det er en film fra etter 2000 som handler om å feste hardt og pule mest damer. De fleste generasjoner har sin tids high shool-filmer. Vi har plukket ut de fem beste!

Og nå spør kanskje du – hva er en high school film egentlig? Da kan vi svare at det i alle fall ikke er nok at hovedpersonen i filmen går på high shool!

Mye av handlingen bør dreie seg rundt det å være tenåring og gå på skolen. Vi burde få et innblikk i hvordan miljøet er på akkurat denne skolen, og hvem som hører til de ulike grupperingene. Vi snakker om nerdene, sportsidiotene, skoleball-dronninga og særingene. Hvis man i tillegg klarer å skildre forholdet disse imellom på en morsom og sjarmerende måte, har man med én gang grunnmuren til en high school-film.

Les også: Anmeldelse av Easy-A.

1:

Mean Girls (2004)

Den gangen Lindsay Lohan fortsatt var en oppegående og artig jente spilte hun hovedrollen i Mean Girls. Dette er en fabelaktig jentefilm som også gutta kan like uten å dø av skam.

Mean Girls er en komedie som tar for seg alle klisjeene du noensinne har hørt om high school. Her er både nerder, sportsidioter, flinkiser og sosiale utskudd – og ikke minst de populære jentene.

Lindsay spiller Cady, som har bodd i Afrika hele sitt liv. Når familien flytter tilbake til USA får hun et tøft møte med high schools harde hverdag. Intriger, baksnakking og vanskelige klesvalg er jo ingen spøk å takle for snille piker.

Du kan godt si at Mean Girls er overfladisk og dum, men samtidig smart og morsom. Tøysing med stereotyper og vittige kommentarer gjør denne filmen fortjent til en plass på topp 5-lista!

Klikk på bildet for å se traileren til Mean Girls:

Tirsdag er rosa dag i Mean Girls. (Foto: United International Pictures)

1:

American Pie (1999)

American Pie ble starten på en ny æra i high school-sjangeren. Her var det underbuksehumor for alle penga. Filmen var full av øyeblikk som var så flaue at man hadde lyst til å forsvinne ned i et hull, samtidig som man nesten lo seg ihjel. Vanvittig flaut, men likevel så gøy!

Og hva er det med filmen som egentlig er så bra? Jo det er nettopp at den drar disse flaue øyeblikkene så langt som det går an. Et eksempel er når hovedfiguren Jim finner ut at varm eplepai kjennes ut som ei fitte.

Det holder da ikke med at han må putte fingrene i paien, neida han må selvsagt putte stilken sin i den også, og selvfølgelig må han i tillegg bli ferska av faren sin!

American Pie forteller om puling, runking, det å få orgasme og en guttegjengs intense jakt for å miste jomfrudommen. Vi elsker filmen fordi den ikke prøver å være noe mer enn det den er. Og selv om American Pie drar ting til det ekstreme så kan man likevel kjenne seg igjen i mye av det!

Denne filmen tar for seg det å være ung, nysgjerrig og desperat på en særdeles artig måte. High shool-filmens historie hadde ikke vært den samme uten American Pie!

Klikk på bildet for å se artige klipp fra filmen!

American Pie hadde mange hysterisk morsomme, men flaue øyeblikk. (Foto: Sandrew Metronome)

3:

Grease (1978)

Finnes det noen bedre high school-film?! Ja, det gjør det jo, siden Grease er nummer tre på vår topp 5-liste. Spør du imidlertid om det finnes en bedre high school-film-musikal så er svaret nei!

Denne musikalen tar for seg det siste året på skolen. Alle stereotypene vi elsker er der – de rare lærerne, de tøffe gutta, nerdene og sportsidiotene.

Grease har alt! Den er full av gøyale øyeblikk, flotte kostymer og ikke minst helt fantastisk musikk! Olivia Newton-John og John Travolta både spiller og synger godt. Deres rollefigurer Sandy og Danny er figurer man blir glad i og virkelig bryr seg om.

Ja, Sandy kan bli litt vel prippen til tider, men det gjør hun jo opp for så det holder når hun dukker opp som en «bad girl» mot slutten av filmen.

Man kan kanskje spørre om moralen i Grease er spesielt god med tanke på at jenta må forandre på den hun er for å få gutten. Det velger vi imidlertid å se gjennom fingrene på. Grease er en film som aldri går ut på dato og som det er umulig å bli lei av!

«Tell me about it, stud»! Trykk på bildet for å se den beste scenen!

Olivia Newton-John og John Travolta var et fantastisk par i Grease. (Foto: Paramount Pictures)

2:

The Breakfast Club (1985)

Er The Breakfast Club alle high school filmers mor? En gjeng ungdommer blir stuck sammen en hel dag i gjensitting. Og stort sett hele filmen foregår i skolens bibliotek. Vi har alle stereotypene på plass, og i denne gruppa av folk utvikles det etter hvert seg et ærlig forhold mellom disse fantastiske karakterene.

80-tallets store ungdomsheltinne Molly Ringwald fikk sitt store gjennombrudd i filmen, sammen med andre ungdommer som og Emilio Estevez og Anthony Michael Hall, og som senere ble omtalt som «The Brat Pack«.

Det deilige med denne filmen er hvordan karakterene er så stereotypiske at det nesten er for mye av det gode, men det funker! Dialogen de i mellom er både morsom, sår, sarkastisk, omtenksom og ondskapsfull, og den gir meg nesten lyst til å gå på ungdomsskolen igjen!

Klikk på bildet for å se traileren

The Breakfast Club. (Foto: Universal Pictures)
The Breakfast Club. (Foto: Universal Pictures)

1:

Napoleon Dynamite (2004)

Napoleon Dynamite må sies å være en av 2000-tallets store kultfilmer. Filmen er en utrolig smørje av ufattelige karakterer som ALLE har noe absurd med seg.

Vi har Napoleon, – danseløva med den utrolige selvtilliten og forkjærligheten for ligers, nunchucks, (eller numchucks som han selv kaller dem) og et generelt øye-himlende syn på de rundt seg, hvor annenhver setning han sier etterfølges oppgitt av ordet «Gosh»! Dette blir faktisk aldri kjedelig. Pedro er en stakkarslig fyr med et anemisk blikk og et håp om å få noen venner. Napoleons bror og onkel er filmens håpløse tøffinger som prøver å lykkes i henholdsvis kjærlighet og tuppervaresalg. Alt dette er satt til den flate og pregløse midtvesten i en tidsepoke som ser ut til å være en blanding av 80-tallet og 90-tallet.

Det er en uanstrengt historie om disse ungdommene som alle prøver å overleve high school på sin helt egen måte, med Napoleon i sentrum som har en holdning og et kroppsspråk som forteller at han egentlig ikke bryr seg noe særlig om noe, bortsett fra ligere, «sweet skills», og heftige dansemooves.