Denne uken hadde den Oscar-nominerte filmen Kongens tale premiere på norske kinoer. Colin Firth spiller Kong George VI av Englang, som sliter med stamming. Firth er belønnet med en Oscar-nominasjon for rollen, og vi i Filmpolitiet blir ikke overrasket om han stikker av med statuetten!
Det er imidlertid ikke bare Colin Firth somm har gjort gode portretter av kongelige på film. Vi har plukket ut de beste monarkene – enten de er virkelige eller oppdiktede.
Kanskje du er helt uenig i våre favoritter? Sett opp din toppliste i kommentarfeltet!
Les også: Colin Firth gjør en av sine beste roller. Anmeldelse av Kongens Tale
Aragorn i Ringenes Herre
Marte: Denne mannen er en av mine favorittfigurer gjennom tidene. Strider, Elendils Heir, Elessar – Tolkiens Aragorn fra Ringenes Herre har mange navn!
Viggo Mortensen skildrer Aragorn perfekt i Peter Jacksons Lord of The Rings-filmer. Mortensen gjengir ikke bare Aragorns positive egenskaper flott, men også hans indre kvaler. For selv om han er den rettmessige kongen av Gondor tviler han på seg selv og er redd for å feile slik Isildur gjorde.
Som en ekte etterkommer av Númenor er Aragorn god, selvoppofrende, rettferdig og vis. Han feiler derfor ikke, men viser seg å være en av de største og tapreste kongene Gondor noensinne har hatt.
Også må vi jo ikke glemme at en av tidenes største kjærlighetshistorie er en del av det hele. Alveprinsessen Arwen gir jo opp sin udødelighet for å være sammen med Aragorn, og det sier jo sitt!
LES OGSÅ: Anmeldelse av The Road med Viggo Mortensen.
Klikk på bildet for å se Aragorn sin gripende krigstale fra Atter en konge!
Kong Mongkut i The King And I
Rune: Nei, nei, NEI! Det er ikke filmen med Chow Yun-Fat og Jodie Foster vi snakker om her… FY!
Yul Brynner og Deborah Kerr i filmen fra 1956 er den riktige utgaven. En musikal av legendene Rodgers & Hammerstein er det også.
Med en autoritet, varme og mystikk som jeg aldri har sett før eller siden – sjarmerer Kong Mongkut av Siam den beskjedne Anna.
Hun er leid inn for å være lærer til barna hans, men hennes vestelige måte å være på tiltrekker den magiske kongen i det magiske landet langt langt borte.
Jeg tror jeg må se denne filmen sporensreks…
Klikk på bildet under for å se Yul brynner og Deborah Kerr danse!
Dronning Elizabeth II i The Queen
Rune: Dame Helen Mirren – smak på det navnet. Helen er så flink skuespiller at hun har blitt gitt en ekstra tittel av den britiske dronningen.
Tre år etter spilte hun nettopp dronningen i The Queen, som handlet om dagene etter Prinsesse Dianas død.
Kald, varm, menneskelig, fjern og forvirret – et varmt portrett om en av de mest myteomspunnede kvinner i den vestlige verden.
Jaggu fikk hun Oscar for rollen også!
LES OGSÅ: Anmeldelsen av Red med Helen Mirren.
Trykk på dronningen av England for å se traileren for The Queen.
Dronning Elizabeth I i Elizabeth
Marte: «I will have here but one mistress and no master». Dette er kjente ord fra en av de mest ikoniske dronningene noensinne.
Dronning Elizabeth I av England blir sett på som herskeren av Englands gullalder og fra 1558 regjerte hun i 44 til sin død. I filmen Elizabeth fra 1998 gjør Cate Blanchett et fabelaktig portrett av Elizabeth I. Vi følger dronningen i den turbulente startperioden av hennes herskervelde.
Blanchett imponerer i sin fremstilling av Elizabeths forvandling fra naiv, romantisk ung pike, til den steinharde og sterke kvinnen hun måtte bli.
Som noen kanskje husker var det Gwyneth Paltrow som fikk Oscar-statuetten for beste kvinnelige skuespiller i 1999. Cate Blanchett var nominert for sin rolle den engelske dronningen, og selv om Paltrow var flott i Shakespeare in Love, må jeg likevel påstå at Blanchett ble snytt for prisen.
Det er nemlig ikke hver dag du ser en så sterk rolleskildring som denne.
Oppfølgeren til filmen kom i 2007 og heter Elizabet: The Golden Age. Les anmeldelsen her!
Klikk på bildet under for å se en av de beste scenene fra Elizabeth.
Kleopatra i Cleopatra
Marte: Dronningen over alle dronninger – Kleopatra Thea Filopator, Farao av Egypt. Hun er blitt portrettert en rekke ganger, men ingen er så kjent for rollen som Elizabeth Taylor!
I filmen Cleopatra fra 1963 møter vi en ung farao som prøver å holde Egypt fra det imperialistiske Romerriket sine klør.
Liz Taylor er fantastisk som Kleopatra i dette storslåtte kostymedramaet. Hun fremstiller Kleopatra som en intelligent kvinne som også er stolt og temperamentsfull.
Storslagent er et ord som godt beskriver Cleopatra. Det kostet 44 millioner dollar å lage filmen. Noe som tilsvarer 320 millioner dollar i 2010! Dette gjør den til en av de dyreste filmene som noensinne er laget. Og selv om Cleopatra var den mest inntjenende filmen i 1963, gikk den med et gedigent underskudd som nesten kjørte 20th Century Fox konkurs.
Hvis du ikke har sett denne fargefesten av en film enda, så anbefales det på det sterkeste. Elizabeth Taylor er uforglemmelig som denne dramatiske dronningen!
Klikk på Elizabeth Taylor for å se klippet der Kleopatra tvinger Marcus Antonius i kne ( ca 4:15).