I kveld har den mest omtalte og omfavnede tv-serien på lenge norgespremiere, og det er selvfølgelig ekstra gledelig at den inneholder zombier. Jeg har sett første episode av serien, og her er mine førsteinntrykk:

The Walking Dead ser ut til å bli en rørende og engasjerende serie som sprenger grensene for hva zombiefilmer vanligvis makter.

Dette greier den i alle fall i første episode ved å vise de udødes tragiske skjebner. The Walking Dead er spennende, urovekkende, sjokkerende og alt det der, men den er i tillegg trist. En sjelden egenskap i zombiesjangeren.

Artikkelen fortsetter under bildet

The Walking Dead (Foto: FOX Crime Norge AS)
Shane, politikollega av hovedpersonen Rick, og en av få overlevende i The Walking Dead (Foto: FOX Crime Norge AS)

Fyller ikke machobarometeret

Skuespillerene er stort sett fjes jeg har sett før, uten at jeg helt greier å plassere dem. Med andre ord litt som perifere bekjentskaper.

Jeg venner meg ekstremt fort til tanken på at det er her de har vært hele tiden, slik som en god tv-serie skal gjøre.

En «roamer» vandrer rundt og leter etter mat. Dette er den vanligste typen zombien å treffe på.

Hovedpersonen Rick Grimes spilles av Andrew Lincoln, som du kanskje så sist i krigsserien Farlig Oppdrag (Strike Back) på NRK3. Lincoln er et kult valg for rollen, siden han ikke fyller hverken machobarometeret eller kjendisbarometeret mitt noe særlig: han er den tilfeldige forbipasserende som våkner til et totalt forandret samfunn og må tilpasse seg deretter.

Artikkelen fortsetter under bildet

The Walking Dead (Foto: FOX Crime Norge AS)
Et par såkalte lurkers i The Walking Dead. Se klassifisering i sitatboksene. (Foto: FOX Crime Norge AS)

Roamers og lurkers

De øvrige rollene består for det meste av zombier, og serieskaperne har gjort seg flid med zombiene sine. De ser helt jævlige ut, og inneholder alt som skal til for at jeg ikke begynner å se etter de synlige overgangene fra sminke til skuespiller. Bevegelsene, sminken og spesialeffektene er forseggjorte og de forskjellige «roamers» og «lurkers» (som zombietypene kalles i The Walking Dead-universet) virker farlige som f**n.

En «lurker» sitter og leker død helt til noen kommer nært nok til at den kan bite, og er den skumleste typen zombie.

Jeg leser tegneserien om dagen, og ser med grøss og gru på hva det er jeg har i vente. Heldigvis ser det ut til at den er i grunnsolide hender.

The Walking Dead har premiere på FOX Crime i kveld, klokka 21:50.