I dag bruker vi Topp 5-lista til å advare hverandre. Jeg så nemlig mange filmer som barn; noen av dem lærte meg engelsk, noen av dem lærte meg om seksualitet, noen av dem lærte meg hva humor var, mens enkelte skremte meg hinsides all forestilling. I dag skal jeg liste opp de fem som skremte meg mest, og det får bli min spede start på lista over filmer du bør styre ungene unna.

Bare så det er sagt: jeg klandrer i alle fall ikke mora og faren min. Det var jeg selv som oppsøkte filmene og så dem i all hemmelighet, og slik er vanskelig å oppdage. Men hvis du mot formodning skulle overhøre en samtale om en eller annen film eller finne en film på pcen du ikke har hørt om, søk på filmen i Filmpolitiets søkefelt og sjekk om filmen står på denne siden. Da vet du hva du må gjøre.

Ålreit, første film ut er en tilsynelatende ufarlig eventyrfilm fra Steven Spielberg. Trykk på bildet for å se sekvensen jeg snakker om:

Indiana Jones og det siste korstog (Foto: Paramount Home Entertainment Norge AS)
AAAAAAAAAAAAAAACCCCCCHHHHHH NEEEEEEEEEEIIIIIIN!!!!!!! (Foto: Paramount Home Entertainment Norge AS)

5:

Indiana Jones og den forsvunne skatt

Spielbergs familiefilm havner her ene og alene på grunn av ansiktssmeltesekvensen på slutten.

Jeg ble helt skrekkslagen når nazistene smelta etter å ha blitt angrepet av de merkelige spøkelsene i kista, og skjønte egentlig aldri hva den kista var for noe.

Det strides kanskje de lærde om den dag i dag, men drit i det: poenget er at de billige spesialeffektene hadde sin effekt og effekten var langt sterkere enn hva jeg hadde sett for meg.

– Spør ungene etter Den forsvunne skatt, sett den gjerne på men vær der mot slutten for å forberede dem på smeltende nazister. Kanskje en sammenligning med stearinlys kan hjelpe? Eventuelt gjør du det bare verre. Føl deg fram. Improvisér.

Artikkelen fortsetter under bildet av alle barns favoritt: Bob Gray, også kjent som Pennywise.

It - 1990. (Foto: Green/Epstein Productions)
YOU'RE MINE NOW KID!!!! WÅHÅHÅHÅAHAHAAAAARRRRLRLRLRLRRRRR (Foto: Green/Epstein Productions)

4It

Jeg tåler ikke klovner den dag i dag, og det har jeg Tim Curry å takke for. For å være ærlig så er jeg faktisk takknemlig, for da har jeg en halvbra unnskyldning for å skygge banen når jeg ser plagsomme klovner nærme seg.

Jeg husker at jeg satt foran tven og følte meg midt i målgruppen for klovnen Pennywise, siden det var unger han først og fremst var ute etter.

Det var forferdelig å skjønne at også jeg kunne være et potensielt offer, ikke bare lettkledte damer og idiotiske gubber. Og den forferdelige overgangen der han legger hodet bakover og flekker de spisse tennene var som å ha mareritt i våken tilstand.

– Spør ungene etter It, sett på The Mask i stedet.

LES OGSÅ: Topp 5: VHS!

Saken fortsetter under bildet av forgjengeren til Highlanderfilmene.Trykk på bildet over for å se åpningssekvensen.

Razorback - 1984. (Foto: UAA Films)
GRYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYNT!!!!!! (Foto: UAA Films)

3:Razorback

Byggefeltet Kaninmoen i Dalholen var stedet hvor de verste av åttitalls-VHS-ene snurra og gikk. Ryktene sier at det fikk navnet Kaninmoen fordi det på et tidspunkt ble født så mange unger der, men det er en annen historie. Denne historien inneholder en gjeng unger og ungdom rundt en tv med australsk monsterfilm på.

Razorback handler kort og godt om et monstervillsvin som terroriserer innbyggerne ute i villmarka i Australia, og av videoen under ser du at denne filmen ikke leker butikk. Også her går det med unger.

Men den sekvensen jeg aller helst skulle ha lenket til her, er den hvor det elendige, innavla alkoholiserte jaktlaget som skal drepe grisen morer seg med å hugge foten av en uskyldig hund. Når jeg så dette holdt jeg på å begynne å gråte midt foran alle de andre, for jeg hadde ikke sett lignende grusomheter på film tidligere. Måten hunden klynket og hinket seg vekk på, sitter fast i hodet til jeg dør. Og jeg var første steg på vei mot å skjønne menneskets grusomme kapasiteter.

– Ungene dine kommer neppe til å be om å få se Razorback, så du kan ta det rolig.

ANMELDT: A Nightmare on Elm Street (2010)

Saken fortsetter under bildet av yngstemann i husholdningen Sawyer. Trykk på bildet for å se en utvalgt middagssekvens hjemme hos familien.

The Texas Chain Saw Massacre - 1974. (Foto: Vortex)
ØØØØØØØØØØØØØØØØØØØHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH STRANGERS!!!!(Foto: Vortex)

2:Motorsagmassakren

Hva mer trenger jeg å si? Som gutt så jeg Tobe Hoopers slaktehorror fra ’74 og det var en stor tabbe.

Måten denne filmen bruker slakteredskaper og behandler kjøtt på, gir en dimensjon til menneskekroppen som jeg ikke trengte før puberteten. Det fordervede kjøttet, fluene, de gjenkjennbare restene av mennesker – jeg satt foran tven og kjente avsmaken stige i kroppen.

Og Leatherface da…det forferdelig store og barnlige monsteret som ikke lot seg stoppe av noe – jeg mener dette må være  lagd for å traumatisere.

Jeg så gjeninnspillingen på kino i 2003 og fikk ikke slettet barnetraumene mine. Men de ble ikke noe verre heller. Spør ungene etter Motorsagmassakren, sett på Axe Men i stedet.

ANMELDT: Friday the 13th

Saken fortsetter under bildet hentet fra en film som også er kjent som Death Trap, Horror Hotel, Horror Hotel Massacre, Legend of the Bayou, Murder on the Bayou, Le crocodile de la mort og Starlight Slaughter. Trykk på bildet for å se traileren for filmen.

Eaten Alive - 1977. (Foto: Mars Productions Corporation)
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMPHHHHHHHHHHHHH!!! (Foto: Mars Productions Corporation)

1:Eaten Alive

Dette er min verste filmopplevelse noen gang, og store deler av den er fortrengt. Jeg husker den degenererte bygdetullingen i sumpen som dreper damer med ljå og mater dem til alligatoren han har bak motellet sitt, og det er stort sett det.

Denne filmen tror jeg ikke jeg så ferdig, muligens fordi jeg for én gangs skyld unnskyldte meg fra VHS-visningen og stakk. Eaten Alive var et gjensyn med Tobe Hoopers forferdelige visjoner, og møter jeg Tobe en dag skal han få spandere hele kvelden.

– Skulle ungene dine mot formodning spørre etter Eaten Alive, sett på «Crocodile» Dundee i stedet.

Okei, det var mine fem første advarsler. Hvilke filmer vil du styre ungene dine unna? Bruk kommentarfeltet som en veiledning og som en ressurs!

Trykk her for å lese flere topp 5-lister.