Joe Wright under innspillingen av Hanna. (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

I filmen Hanna møter vi skuespiller Saoirse Ronan i rollen som en beintøff jente trent til å drepe. Hun holdes i isolasjon av sin far (Eric Bana) i Finlands ødemark, der han lærer henne å beskytte seg selv.

Anmeldelse: Hanna – Beintøft gjennombrudd

Den britiske regissøren Joe Wright var svært opptatt av å skape en sterk kvinnelig rolle da han lagde filmen.

– Jeg er bekymret over det jeg ser i populærkulturen når det kommer til objektivisering av kvinner og sexifisering av tenåringer. Derfor ønsket jeg å lage en figur som var beundringsverdig og helt på utsiden av det, forteller Wright.

– Jeg ville ikke ha ei tenåringsjente som løp rundt i miniskjørt.

Anmeldelse: Sucker Punch – Et jenteeventyr, tilsatt mye fantasi, fetish og fyrverkeri

I filmen møter Hanna akkurat den typen jente Wright snakker om. Han håper publikum ser kontrasten mellom de to rollefigurene.

– Sophie, spilt av Jessica Barden, som Hanna møter i ørkenen, er helt oppslukt i populærkultur og kjendiser. Jeg håpet at å se dette gjennom Hannas øyne ville avsløre det absurde i denne kulturen, sier han.

Hanna kan selvfølgelig skyte med pil og bue. (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

En usedvanlig god skuespiller

Det var en stor jobb å forvandle Saoirse fra å være en helt vanlig jente til en troverdig topptrent drapsmaskin. Regissør Wright forteller at Jeff Imada, en fantastisk kampscenekoreograf og stuntkoordinator, jobbet med Hannas fysiske uttrykk.

– Vi startet med det fysiske og utviklet figuren gjennom koreografi først. Hanna er veldig økonomisk i bevegelsene sine og beveger seg bare når hun trenger det. Deretter utviklet vi stemmen. Vi senket stemmen til Saoirse en oktav eller to, slik at den ble litt som fra en annen verden.

– I tillegg er Saoirse en usedvanlig god skuespiller. Hun har en utrolig fantasi som lar henne fordype seg i hvilken som helst figur hun bestemmer seg for. Jeg tror ikke denne filmen kunne blitt laget med noen annen skuespiller, sier Wright.

Regissør Joe Wright mener Hanna ikke kunne ha blitt til uten Saoirse Ronan. (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

Hard trening

Saoirse Ronan måtte trene mye før hun ble klar for rollen som Hanna og trente i flere måneder før innspillingen startet.

– Jeg var på treningsstudio i to timer om dagen og trente kampsport, ‘stick fighting‘ og våpentrening. Det var full rulle, forteller 17 år gamle Ronan.

– Jeg kunne føle at jeg hadde blitt sterkere bare etter et par uker, og at kjernemuskulaturen var blitt sterkere, noe som er veldig viktig når du driver med kampsport.

Hun er en bedre morder enn jeg er.

Kan kjenne seg igjen

I tillegg til å være en actionfilm er Hanna en film om en tenåring som mister illusjonene hun hadde om verden. Ronan sier at det var noe hun kunne identifisere seg med.

– Hanna og jeg er veldig forskjellige som mennesker, men selv om reisen hun drar på i denne filmen er ekstrem, er den likevel svært lik det en tenåring på min alder kan gjennomgå.

– Det å bryte bort fra familielivet og bekvemmelighetene ved hjemmet og foreldre, og oppdage verden og forstå at ikke alt er vakkert, og at livet ikke er et Grimm-eventyr. Det kunne jeg identifisere meg med, forteller Ronan.

– Utenom det er vi veldig annerledes. Hun er en bedre morder enn jeg er. Jeg har ikke blitt like vellykket på det området enda!

Det var Mona B. Rise som møtte Joe Wright og Saoirse Ronan i Los Angeles, på oppdrag fra Filmpolitiet.