Til ære for P3s nye fantastiske spill Burka eller Ninja, har jeg laget en liste over mine ninjafilmfavoritter!

Spill Burka eller Ninja her!

Jeg må understreke at dette er en høyst personlig liste, basert på ninjafilmer jeg faktisk har sett. Og jeg har ikke sett så mange.

Her vil ninjafans og andre cineaster kunne foreslå en rekke filmer som burde vært med. Det er slikt vi har kommentarfelt for! Del dine favoritter under denne artikkelen.

Men først skal det handle om mine ninjafavoritter!

5:

Kommandør Treholt & Ninjatroppen (2010)

Actionscene fra Kommandør Treholt & Ninjatroppen. (Foto: Euforia Film)
Actionscene fra Kommandør Treholt & Ninjatroppen. (Foto: Euforia Film)

Jada, denne må med! Kanskje var den ikke alt jeg hadde håpet på, kanskje var den snålere enn forventet, men det er den eneste eksisterende norske spillefilmen med ninjas!

Jeg digget ideen, og har respekt for hva regissør Thomas Cappelen Malling forsøkte å gjøre.

Kanskje burde Ninjatroppen 2, hvis den noensinne blir laget, bli en litt streitere ninjafilm, med flere ninjas og mer action?

4:

You only live twice (James Bond i Japan) (1967)

James Bond i Japan (Foto: SF Norge AS).
James Bond i Japan (Foto: SF Norge AS).

Dette er kanskje ingen ninjafilm i ordets rette forstand, men det er mange ninjaer med i den.

Først ser vi agent 007 på besøk på en stor ninjaskole, der flere teknikker presenteres. Deretter deltar ca 100 ninjas i det gigantiske klimakset, der de invaderer øya som Blofeld og SPECTRE opererer fra.

Dette er en Bond-film i episk skala, og var mitt aller første møte med ninjaer på film!

3:

Teenage Mutant Ninja Turtles (1990)

Teenage Mutant Ninja Turtles (Foto: Golden Harvest/Limelight).
Teenage Mutant Ninja Turtles (Foto: Golden Harvest/Limelight).

Kanskje heller ingen konvensjonell ninjafilm, om slike finnes. Steve Barrons film fra 1990 handler om de muterte skilpaddene Leonardo, Michelangelo, Donatello og Raphael, som bekjemper ondskap fra sitt skjulested i New Yorks kloakksystem.

Filmen har absolutt sin sjarm, blant annet 1980-tallets fargerike filmspråk og musikkbruk (produksjonen ble påbegynt på slutten av dette tiåret).

Jeg så den først på Laserdisc (husker noen det formatet?), og ble overrasket over underholdningsfaktoren. B-film? Ja. Morsom film? Ja, det også!

2:

Blind Fury (1989)

Blind Fury (Foto: Sony).
Blind Fury (Foto: Sony).

Rutger Hauer var en av 1980-tallets kuleste bad guys i Blade Runner, men fikk også spille helt i et par andre filmer. Jeg husker godt Wanted Dead Or Alive, men Blind Fury var den beste.

Her spiller Hauer en blind sverdmann som må bekjempe en ninjamester for å redde en gammel venn. Denne ninjamesteren spilles av ingen ringere enn Sho Kosugi, kanskje den beste ninjaskuepilleren på 1980-tallet.

Regissør Phillip Noyce sørget for en fantastisk avsluttende sverdkamp, med et bokstavelig talt splittende resultat!

1:

American Ninja (1985)

American Ninja (Foto: SF Norge AS).
American Ninja (Foto: SF Norge AS).

Michael Dudikoff var en av 1980-tallets beste rett-på-VHS-actionstjerner. Canon var selskapet bak noen av 1980-tallets beste rett-på-VHS-actionfilmer.

American Ninja kan nok sees på som en grovt nasjonalistisk amerikanisering av ninjakulturen. Dudikoff er avbildet på coveret foran et digert amerikansk flagg, der han har fått en tradisjonelt kledd ninja ned i knestående.

Men avslutningen byr på noe av det beste 1980-tallet hadde å by på av kaotisk B-action. Hvilket betyr at filmen er så dårlig at den er god.

Dette var mine fem ninjafavoritter. Hvilke er dine? Kommentér i feltet under!