I nesten alle science fiction-filmer, -serier og -spill er det gutta som har hovedrollen. Mannfolka er barske, macho og redder verden fra både romvesner og gigantiske meteorer.

Nylig kom også spillet Gears of War 3 ut i norske butikker. Der møter du blant annet machoen Marcus Fenix, som tar deg med et heidundrende og testosteronfylt romeventyr.

TOPP 5: Se alle listene her

Og for å gjøre det klart med en eneste gang, jeg digger det altså. Spillet fikk terningkast 5 av meg, og du kan sjekke anmeldelsen her.

Samtidig vil jeg slå et slag for damene som kjemper seg opp i det mannsdominerte science fiction-miljøet.

Ukas liste handler enkelt og greit om de tøffeste damene i science fiction. De har nødvendigvis ikke hovedrollen, men veit å sparke fra seg!

5:

Samus – Metroid (1986 – i dag)

Det finnes for mange tøffe damer ute i det popkulturelle landskapet til at jeg kunne begrense meg til bare film.

Nintendos tøffeste dame er ikke Prinsesse Peach, men Samus.

Hun er ei av de første store kvinnelige spillheltene, og er også en habil romfarer. Mens Mario løper rundt i sin lille fantasiverden, må Samus slåss mot skumle romvesener i mange forskjellige farger og former.

(lista fortsetter under videoen)

4:

Leela – Futurama (1999 – i dag)

Futurama - Lela. (Foto: Comedy Central/Fox)
Futurama - Lela. (Foto: Comedy Central/Fox)

Oh yes, Turanga Leela fra Futurama er en av de tøffeste romdamene som finnes. Til tross for at hun ser ut som et romvesen, er hun altså et menneske.

Hun ble født i kloakken under New New York en gang mot år 3000, og er noe så sjeldent som en kyklops. Det bor nemlig et helt folk av mutanter under bakkenivå som ‘overflatemenneskene’ ikke vil vite av.

Romhelt er hun fordi jobben som pilot i Planet Express plasserer henne og resten av mannskapet opp i mange merkverdige situasjoner.

TV-serien ble kansellert, men startet i år opp igjen etter mye press fra hengivne tilhengere. Under finner du et videoklipp fra den nyeste sesongen.

(lista fortsetter under videoen)

Futurama
Captain Leela’s Obsession
www.comedycentral.com
Comedy Central Funny TV Shows Roast of Charlie Sheen

3:

Barbarella – fra filmen med samme navn (1968)

Kontroversene stod i høysetet da Jane Fonda spilte inn Barbarella, som kom på kinoer i 1968. Filmen ble kritisert for å være et erotisk utstillingsvindu, mens andre roste filmen for å et feministisk bidrag i en ekstremt maskulint dominert filmindustri.

Barbarella er uannsett en av de første kvinnelige romheltene, selv om jeg i dag syns det er pinlig åpentbart at filmen bruker vel mye tid på Fondas veldreide kropp og minimale romuniformer.

På jakt etter lyd- og videoklipp, kom jeg over denne radioreklamen fra 1968. Trykk på play, og reis tilbake i tid.

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2011/09/RADIOREKLAME-Barbarella.mp3|titles=RADIOREKLAME – Barbarella]

Musikken i filmen er i en klasse for seg selv, og tittelsporet ble en populær låt da filmen kom på kino. Sjekk lydsporet i Spotify her.

DOKUMENTAR: Filmmusikkens gullalder – se gratis i NRKs nett-tv

(lista fortsetter under videoen)

Barbarella. (Foto: Paramount Pictures)
Barbarella. (Foto: Paramount Pictures)

2:

Vasquez – Aliens (1986)

Ja, jeg vet. Det er ganske kontroversielt å droppe Ripley, til fordel av en av de mer ukjente bifigurene i den andre filmen i Alien-serien.

Saken er at Vasquez er så fordømt tøff, og er ei skikkelig 80-talls actionhelt. Til og med Arnold Schwarzenegger hadde blitt redd denne dama.

Sjekk ut lydklippet under for å høre mine tre favorittsitater fra den tøffeste rommonsterjegeren jeg veit om.

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2011/09/LYDKLIPP-Vasquez.mp3|titles=LYDKLIPP – Vasquez]

Bak Vasquez finner vi skuespilleren Jenette Goldstein, som filmdebuterte i Aliens. Etter dette fikk hun en rekke roller i høyprofilerte filmer, likevel er sannsynligheten høy for at du aldri har lagt merke til henne.

Dødlig Våpen 2, Terminator 2, en MacGyver-episode, Star Trek: Generations, Titanic, og Frykt og avsky i Las Vegas, er et knippe av prosjektene hun har jobbet på.

Og hun fortjener så definivt plassen på denne ukas toppliste.

LET’S ROOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOCK!

(lista fortsetter under videoen)

Aliens - Vasquez. (Foto: 20th Century Fox)
Aliens - Vasquez. (Foto: 20th Century Fox)

1:

Leeloo – Det femte element (1997)

Luc Bessons Det femte element er en av mine favoritterfilmer i science fiction-sjangeren. Leeloo ramler bokstavelig talt inn i livet til taxisjåføren Corben Dallas, spilt av Bruce Willis.

Milla Jovovich gjør i Det femte element en av sine absolutt beste roller. I filmen klarer hunå formidle utviklingen fra en person uten kjennskap til menneskenes kultur, til nøkkelen for menneskehetens overlevelse.

I tillegg er hun en tøff dame, som virkelig kan sparke romvesenrumpe!

(legg inn ditt forslag i kommentarfeltet under denne videoen, som viser en av filmens flotteste scener)